Έντυπη Έκδοση

Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ

Κλίμα απελπισίας επικρατεί στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και ο κίνδυνος να μετεξελιχτεί σε οργή είναι υπαρκτός.

Αυτό φοβούνται βουλευτές και στελέχη του κόμματος που έρχονται σε επαφή με τη βάση. Τα μέλη ζυμώνονται κυρίως από τα δελτία των οκτώ αφού το κόμμα απουσιάζει, αλλά και όπου εμφανίζεται, δυσκολεύεται να πείσει τον κόσμο.

Ακόμη η κρίση δεν έχει πάρει δραματικές διαστάσεις κι αυτό οφείλεται, όπως είπε στην «Κ.Ε.» κορυφαίος υπουργός, «στις αντοχές της παραοικονομίας και στην κατανάλωση του "λίπους" που έχει απομείνει από την περίοδο της ανάπτυξης. Αυτά όμως αγγίζουν τα όρια τους πια με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης».

Κάποιοι βουλευτές στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα στην ηγεσία. Ο βουλευτής Μαγνησίας Κ. Καρτάλης υποστηρίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει την ατζέντα του ΔΝΤ», ενώ ο συνάδελφός του Π. Κουκουλόπουλος της Κοζάνης σημειώνει πως «το DNA του ΠΑΣΟΚ είναι ασύμβατο με τα μέτρα του ΔΝΤ και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο δεν ξέρει το ΠΑΣΟΚ». Σταθερά αντίθετο με την κυβερνητική πολιτική είναι και ένα κομμάτι του ιστορικού ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει λόγο για «σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική», αλλά μέχρι τώρα στοχοποιεί τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι, κατά την αντίληψή του, τον παρασύρουν στον ολέθριο δρόμο του ΔΝΤ. Ξεκίνησαν ήδη οι συζητήσεις για την ενεδεδειγμένη στάση αντίδρασης.

Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος με επιστολή του στον Γ. Παπανδρέου ζητά έκτακτο συνέδριο, άλλοι εισηγούνται την επίσπευση του τακτικού που είναι προγραμματισμένο να γίνει το Μάρτιο, ενώ ορισμένοι διατυπώνουν πιο προωθημένες σκέψεις, φλερτάροντας με το δημοψήφισμα «ώστε να τοποθετηθεί ο λαός», συντασσόμενοι έτσι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δύο βουλευτές (Δριβελέγκας, Βρεττός) προτείνουν σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το επικοινωνιακό σχέδιο του μεγάρου Μαξίμου έχει τρεις στόχους: «Να αποδείξει ότι η επιλογή της Παρασκευής ήταν μονόδρομος, να την χρεώσει στην καταστροφική πολιτική Καραμανλή και να αποδομήσει ως μη ρεαλιστική την κριτική των κομμάτων της αριστεράς, ο καταγγελτικός λόγος των οποίων έχει απήχηση και σ' ένα τμήμα του ακροατηρίου του ΠΑΣΟΚ». Οι εξελίξεις επαναφέρουν στο προσκήνιο και το θέμα του ανασχηματισμού. Το βαθμολόγιο Πάγκαλου μπορεί να μετρά τις επιδόσεις των υπουργών σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα σταθερότητας, ωστόσο εξ αντικειμένου λειτουργεί και ως μηχανισμός αξιολόγησης τής γενικότερης παρουσίας τους.

Ετσι, δεν πέρασαν απαρατήρητα δύο γεγονότα που συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες. Το ένα ήταν η αποψίλωση αρμοδιοτήτων που υπέστη η Λούκα Κατσέλη και το άλλο ήταν οι, επί πεντάλεπτο και σε εθνικό δίκτυο, φιλοφρονήσεις που επιδαψίλευσε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη για το θέμα της τρομοκρατίας.

Την ίδια στιγμή κυκλοφορεί μετ' επιτάσεως ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να πείσει τον Λ. Παπαδήμο να συμμετάσχει στην επιχείρηση διάσωσης της χώρας, μετά τη λήξη της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν όχι με κυβερνητική ρόλο, ίσως από κάποιο πόστο που θα συνάδει με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, για παράδειγμα, να τεθεί επικεφαλής μιας επιτροπής σοφών με αντικείμενο την ελληνική οικονομία και τις διεθνείς αγορές.

Στη βαριά ατμόσφαιρα εξαιτίας της εμπλοκής του ΔΝΤ έρχεται να προστεθεί και το ασφαλιστικό. Οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Γ. Παναγόπουλος και Σ. Παπασπύρος έχουν συμφωνήσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν την εφαρμογή των ρυθμίσεων. Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως προσωπικό στοίχημα, βάζοντας όμως και τις δικές του «κόκκινες γραμμές» τις οποίες δηλώνει ότι δεν θα παραβιάσει. Σε συνεργάτες του έχει πει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μέτρα με τα οποία δεν συμφωνεί και ενδεικτική των διαθέσεών του είναι η επισήμανση που έκανε στην «Κ.Ε.»: «Δεν θεωρώ την πολιτική επαγγελματικό καβούκι για να τρυπώσω μέσα. Ο νοών νοείτω» [18-4-2010].

Η μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε κοινωνική και οι επιπτώσεις της στο πολιτικό σύστημα απασχολούν σοβαρά την κυβέρνηση και το κόμμα. Η δήλωση του υπουργού Αμυνας Ευ. Βενιζέλου για την πιθανότητα να έχουμε βίαιη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, όπως και ο υπαινιγμός του πρώην υπουργού Γ. Φλωρίδη ότι «πάντοτε ένα τμήμα της κλεπτοκρατίας γοητευόταν με την ιδέα ν' αναλάβει απευθείας τις τύχες της χώρας» δίνουν τον τόνο της ανησυχίας για εξελίξεις προς συντηρητικότερες κατευθύνσεις.

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που ελπίζουν ότι η κρίση θα γεννήσει κάτι καινούριο με ριζοσπαστικό πρόσημο. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Σ. Παπασπύρος είπε στην «Κ.Ε.» πως «πρέπει να συναντηθούν τα κοινωνικά κινήματα με την προοδευτική διανόηση για μια ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού συστήματος»! Αναζητείται η φόρμουλα που θα δώσει μορφή στην προεκτεθείσα ευχή...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Για το ίδιο θέμα
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Ντομινίκ Στρος Καν
«Η ευρωζώνη δεν πηγαίνει καλά»
Κυβέρνηση
Κλιμάκιο Παπανδρέου στα υπουργεία
Οικονομική κρίση
Μηνύματα απελπισίας από ανέργους
Συνέντευξη: Ντανιέλ Κον Μπεντίτ
«Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% τόκο για να σας τα δώσει με 5%»
Νέα Δημοκρατία
Ελαφρά στροφή υπέρ του μηχανισμού στήριξης
Αγροτικές επιδοτήσεις
Φέρτε πίσω 500 εκατ. ευρώ
Κυπριακό
Ο Ερογλου στη σκακιέρα
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο βάθος η Θράκη
Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας
Προσφυγή στην προσφυγή