Έντυπη Έκδοση

«Η ευρωζώνη δεν πηγαίνει καλά»

Ο Ντομινίκ Στρος Καν, σε μια άγνωστη, αλλά εξόχως διαφωτιστική ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης, ενώπιον στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πριν από τέσσερα χρόνια στην Αθήνα, είχε πει πράγματα που σήμερα ως διευθυντής του ΔΝΤ δεν θα επαναλάμβανε.

Βασική διαπίστωσή του ήταν ότι η «κατάσταση στην ευρωζώνη δεν πάει καλά» και ότι αυτό «οφείλεται στο ότι δεν έχουμε ενιαία οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική, ούτε τα κατάλληλα εργαλεία». Δεν δίστασε, μάλιστα, να καυτηριάσει και τη στάση της Γερμανίας. Αποτελεί σχεδόν ειρωνεία της τύχης ότι στην εκδήλωση εκείνη με θέμα «Η Ευρώπη μπροστά σε νέες προκλήσεις» που οργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ και ο Γ. Παπανδρέου στις 2/2/2006, συντονιστής ήταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο Στρος Καν μίλησε ως ευρωπαίος σοσιαλιστής, δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να παίξει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και μίλησε για την εμπειρία του ως πρωτεργάτης του ευρώ: «Ιδεολογικά πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στον πάτο. Πλέον έχουμε πατήσει και θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε. Χρειάζεται χρόνος. Χρειάζονται ηγέτες...».

Τότε ο γάλλος σοσιαλιστής υποστήριξε ότι κάθε 50-60 χρόνια οργάνωσης της κοινωνίας, ακολουθούν 15-20 χρόνια αποδιοργάνωσης, όπου επικρατεί ο νεοφιλελευθερισμός. «Εδώ και 15 χρόνια ζούμε αυτή τη φάση, του άκρατου φιλελευθερισμού, αλλά νομίζω ότι φτάνουμε στο πέρας του δρόμου αυτού, καθώς δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει δημόσια παρέμβαση».

Δήλωσε επίσης ότι οι στόχοι της Λισαβόνας δεν μπορούν να υλοποιηθούν, γιατί δεν συνοδεύτηκαν από τα πολιτικά μέσα παρέμβασης και άφησαν το κάθε κράτος να εφαρμόσει την πολιτική όπως ήθελε. Δεν έκρυψε επίσης, ότι ο γαλλογερμανικός άξονας έχει ατονήσει και ότι λείπει το όραμα.

Οταν ολοκλήρωσε την ομιλία του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρακάλεσε για ερωτήσεις. Πρώτος πήρε το λόγο ο Φ. Σαχινίδης, ο οποίος ζήτησε περισσότερη ενημέρωση για την έλλειψη συντονισμού στην Ε.Ε και ρώτησε αν ο φιλελευθερισμός πνέει όντως τα λοίσθια και τι δυνατότητες παρέμβασης υπάρχουν. Ο Στρος Καν του απάντησε ότι προσπάθησαν πολλοί να υπάρξει οικονομικός συντονισμός «μέχρι τη στιγμή που το θέμα άρχισε να οδηγείται σε αδιέξοδο, ιδιαίτερα εξαιτίας των Γερμανών, οι οποίοι ζητούσαν ενιαίο νόμισμα, αλλά ταυτόχρονα ήταν πάρα πολύ εχθρικοί σ' αυτή την προοπτική». Είπε μάλιστα, ότι ο ίδιος είχε συγκρουστεί πολλές φορές με το γερμανό συνάδελφό του για το θέμα αυτό.

«Δεν ξέρω καλά την ελληνική ψυχολογία», είχε πει τότε, «αλλά την γερμανική τη γνωρίζω πολύ καλά». «Οι αναμνήσεις που είχαν από το νόμισμά τους που ήταν ασταθές πριν από την άνοδο του ναζισμού, ήταν πολύ κακές, γι' αυτό και το ισχυρό μάρκο ήταν τόσο προσφιλές».

Εξήγησε μάλιστα ότι για τους Γερμανούς ήταν πολύ δύσκολο να εγκαταλείψουν το μάρκο και να ενωθούν με άλλες χώρες, τις οποίες έβλεπαν με κάποια περιφρόνηση. «Είστε πολύ τυχεροί, γιατί τότε δεν ήσασταν στην ομάδα και δεν μπήκε ζήτημα για τους Ελληνες, αλλά για τους Γάλλους είχε τεθεί. Τους Ιταλούς, μάλιστα, δεν ήθελαν επ' ουδενί να τους δεχθούν».

Μεταξύ των πολλών που είπε στον χειμαρρώδη λόγο του ο Στρος Καν, ανέφερε και τα εξής ενδιαφέροντα:

* «Οσο δεν έχουμε ευρωπαίο υπουργό Οικονομίας θα έχουμε άσχετες και ασυντόνιστες πολιτικές... Το ότι έχουμε περιοριστεί στο ενιαίο νόμισμα και δεν προχωρήσαμε παραπέρα είναι εξαιρετικά αποδυναμωτικό».

* «Αν τα μέλη της ευρωζώνης δεν προχωρήσουμε, δεν δράσουμε, θα φτάσει η στιγμή που κάποιος θα φωνάξει δυνατά ότι το ευρώ δεν μας χρησιμεύει και πολύ, ας το εγκαταλείψουμε».

Λίγο πριν από το τέλος της συζήτησης, ένας από τους παριστάμενους (Χρ. Σαρδελής) ευχήθηκε να είναι ο Στρος Καν, σύντομα, ένας απ' αυτούς που θα αναμορφώσουν την ατζέντα της ευρωζώνης (ούτε σαββατογεννημένος να ήταν!).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Ντομινίκ Στρος Καν
«Η ευρωζώνη δεν πηγαίνει καλά»
Κυβέρνηση
Κλιμάκιο Παπανδρέου στα υπουργεία
Οικονομική κρίση
Μηνύματα απελπισίας από ανέργους
Συνέντευξη: Ντανιέλ Κον Μπεντίτ
«Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% τόκο για να σας τα δώσει με 5%»
Νέα Δημοκρατία
Ελαφρά στροφή υπέρ του μηχανισμού στήριξης
Αγροτικές επιδοτήσεις
Φέρτε πίσω 500 εκατ. ευρώ
Κυπριακό
Ο Ερογλου στη σκακιέρα
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο βάθος η Θράκη
Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας
Προσφυγή στην προσφυγή