Έντυπη Έκδοση

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ελαφρά στροφή υπέρ του μηχανισμού στήριξης

Οι διαφορετικές απόψεις που ενυπάρχουν στη Ν.Δ. ως προς την προσφυγή της χώρας μας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αναγκάζουν την ηγετική ομάδα σε ελαφρά στροφή και αλλαγή τακτικής, μπροστά στη νέα πραγματικότητα.

Τα δύσκολα για τον Αντ. Σαμαρά θα έρθουν αν η κυβέρνηση περάσει την έγκριση της προσφυγής απ' τη Βουλή. Τα δύσκολα για τον Αντ. Σαμαρά θα έρθουν αν η κυβέρνηση περάσει την έγκριση της προσφυγής απ' τη Βουλή. Η τοποθέτηση την περασμένη εβδομάδα του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Δ. Αβραμόπουλου, που διαφοροποιήθηκε κατά τι από την επίσημη άποψη της Ν.Δ., ήρθε να προστεθεί στην εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτήν της ηγεσίας άποψη της Ντόρας Μπακογιάννη, που θεωρεί ότι «δεν πρέπει να «δαιμονοποιείται το ΔΝΤ». Ταυτόχρονα, ο εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος Μ. Κεφαλογιάννης φρόντισε να επαναφέρει την πρότασή του περί συντακτικής Βουλής, αν όχι και περί δημοψηφίσματος για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (παρ' ότι εκ των υστέρων το πήρε πίσω).

Ολα αυτά, αλλά και τελικώς η προσφυγή, που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προχθές, αναγκάζουν τον Αντ. Σαμαρά να μεταβάλει ελαφρώς τη στάση του, επιμένοντας πάντως στο ότι η έλευση του ΔΝΤ θα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις αν δεν ληφθούν παράλληλα μέτρα.

Η τακτική που επιλέγει η ηγεσία της Ν.Δ., όπως λέγεται στη Ρηγίλλης, είναι να συνεχίσει την αυτοκριτική, επιμερίζοντας ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών για τη δημοσιονομική κατάσταση στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, από τη δεκαετία του 1980.

Παράλληλα ο Αντ. Σαμαράς θα συνεχίσει τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι ο Γ. Παπανδρέου, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης του, είναι αυτός που οδήγησε την Ελλάδα στην προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης. Η άποψη του προέδρου της Ν.Δ., σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, είναι πως η εισαγωγή ενός εξωευρωπαϊκού παράγοντα σε μια χώρα της ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την απόλυτη διατάραξη της συνοχής μεταξύ των 15.

Ωστόσο, στον «μονόδρομο» όπου κατά τη Ρηγίλλης οδήγησε τη χώρα ο Γ. Παπανδρέου η επιλογή της Ν.Δ. «δεν μπορεί παρά να είναι η υπευθυνότητα, αφού δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας αλλά εν δυνάμει εξουσίας».

Αιτιολογώντας έτσι την αναγκαστική αλλαγή στάσης της, η Ρηγίλλης διαμηνύει ότι έχει ήδη στα σκαριά ένα plan b, που επί του παρόντος τουλάχιστον συνοψίζεται στις νέες προτάσεις για μέτρα ανάπτυξης που εντός των ημερών θα υποβάλει δημόσια ο Αντ. Σαμαράς. Η ηγεσία πάντως έχει επίγνωση ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις της ΔΑΚΕ, όσο και αν η ίδια επιλέγει, τουλάχιστον ως προς τα επιφαινόμενα, να κατευνάσει τις κοινωνικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις.

Τα δύσκολα για τον Αντ. Σαμαρά και την ηγετική ομάδα θα έρθουν αν η κυβέρνηση επιλέξει να περάσει από τη Βουλή την έγκριση της προσφυγής. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διαμηνύουν πως το κόμμα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ψηφίσει θετικά, κάτι που σίγουρα θα πράξει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Νέα Δημοκρατία
ΔΝΤ
Για το ίδιο θέμα
Αντ. Σαμαράς: Το πολιτικό σύστημα απέτυχε
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Ντομινίκ Στρος Καν
«Η ευρωζώνη δεν πηγαίνει καλά»
Κυβέρνηση
Κλιμάκιο Παπανδρέου στα υπουργεία
Οικονομική κρίση
Μηνύματα απελπισίας από ανέργους
Συνέντευξη: Ντανιέλ Κον Μπεντίτ
«Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% τόκο για να σας τα δώσει με 5%»
Νέα Δημοκρατία
Ελαφρά στροφή υπέρ του μηχανισμού στήριξης
Αγροτικές επιδοτήσεις
Φέρτε πίσω 500 εκατ. ευρώ
Κυπριακό
Ο Ερογλου στη σκακιέρα
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο βάθος η Θράκη
Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας
Προσφυγή στην προσφυγή