Έντυπη Έκδοση

Ο Ερογλου στη σκακιέρα

Ο «φίλος και ομοϊδεάτης» πρόεδρος Ταλάτ μαυρίστηκε στις πρόσφατες εκλογές στα Κατεχόμενα, «ο εχθρός» Ντερβίς Ερογλου, βασιζόμενος στις ψήφους των εποίκων, είναι πλέον ο νέος εκλεγμένος συνομιλητής της Λευκωσίας στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Η εξέλιξη, αν και αναμενόμενη, δημιουργεί εκ των πραγμάτων πολλά και μεγάλα προβλήματα στον Δ. Χριστόφια, που εκτός των άλλων πρέπει να διαχειριστεί τις παραχωρήσεις που είχε κάνει στον φίλο του Ταλάτ (εκ περιτροπής προεδρία, εκτελεστική εξουσία κ.λπ.) με τον σκληροπυρηνικό Ερογλου.

Ο νέος πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων, σκληρός οπαδός της λύσης των δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο, δήλωσε αμέσως ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και ότι θα συνεργαστεί πολύ στενά με την Αγκυρα σ' αυτές. Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Νταβούτογλου έσπευσε την Παρασκευή στα Κατεχόμενα για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Αλλά και ο Ερντογάν και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έσπευσαν να τοποθετηθούν επί του θέματος αμέσως μετά την εκλογή Ερογλου.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε δηλώσεις του δεν άφησε αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, αλλά σκοπίμως έριξε το φταίξιμο για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις, όχι στη Λευκωσία, αλλά... στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους χειρισμούς της απέναντι «στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ):

«...Δεν συμπεριφέρθηκαν έντιμα (η Ε.Ε.). Δεν συμπεριφέρθηκαν με ειλικρίνεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά που δεν συμφωνούν με το κεκτημένο, διότι στην Κύπρο σε πολλά γεωγραφικά σημεία υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα στη διακίνηση. Αυτή τη στιγμή όσο και αν θέλουν ή δεν θέλουν να το αποδεχθούν υπάρχει μια Τουρκική Δημοκρατία της Β. Κύπρου. Η ΤΔΒΚ μέχρι στιγμής έχει ανοίξει σε 17-18 χώρες εμπορικά γραφεία. Εχει νόημα το γεγονός ότι ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών επισκέφθηκε και τη βόρεια και τη νότια Κύπρο και αυτό επειδή ισχύει η αρχή της επίλυσης του προβλήματος στη βάση των Η.Ε.

»Στο σημείο αυτό βλέπω πολύ θετικό τον Παπανδρέου. Σχεδιάζουμε μια επίσκεψη στην Αθήνα και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα αυτά εν εκτάσει. Στο ισχύον χρονοδιάγραμμα δική μου προσωπική επιθυμία είναι να τελειώσει η υπόθεση αυτή μέχρι τα τέλη του έτους...».

Ηδημόσια τοποθέτηση του Ερντογάν και κατ' επέκταση το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Αγκυρα αλλά και ο Ερογλου στο Κυπριακό, θέλει την Ε.Ε. να αναβαθμίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά το ταχύτερο δυνατό. Δυστυχώς, το «εργαλείο» για την αναβάθμιση αυτή υπάρχει και λέγεται προώθηση του Κανονισμού Ελεύθερου Εμπορίου με τα Κατεχόμενα, που βρίσκεται ήδη στο Ευρωκοινοβούλιο για ψήφιση.

Πρωτίστως η Λευκωσία, αλλά και η Αθήνα από τον περασμένο Δεκέμβριο άφησαν να τους «ξεφεύγει» αυτή η εξέλιξη, με κίνδυνο ο Κανονισμός να πάρει τον δρόμο για το Συμβούλιο της Ε.Ε., όπου θα εγκριθεί δυστυχώς με ειδική πλειοψηφία...

Η Τουρκία δείχνει να έχει προεξοφλήσει την εξέλιξη αυτή, χρησιμοποιώντας και πάλι το Κυπριακό ως μέσον για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας της. Το αναφέρει καθαρά ο υπουργός Επικράτειας της γείτονος, Μπαγίς: «Αν ο Κανονισμός γίνει δεκτός, τότε και εμείς θα ανοίξουμε τους λιμένες μας στους Ελληνοκυπρίους και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε.».

Οπως είναι γνωστό, όσο η Αγκυρα αρνείται να ανοίξει τους λιμένες και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία (Πρωτόκολλο της Αγκυρας), η Ε.Ε. κρατά παγωμένα 8 διαπραγματευτικά κεφάλαια της Τουρκίας.

Αν διασυνδεθεί παρανόμως και παρατύπως ο Κανονισμός με το Πρωτόκολλο και απελευθερωθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τότε ανοίγει και ο δρόμος διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως της ειδικής σχέσης Ε.Ε. - Τουρκίας, με την Αθήνα και τη Λευκωσία σε δυσμενή ή αδρανοποιημένη θέση.

Δείχνει ακόμα κατηγορηματική η τουρκική κυβέρνηση ότι το «χρονοδιάγραμμα» λύσης του Κυπριακού θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος αυτού του έτους. Και περιέργως πώς, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι και ο έλληνας πρωθυπουργός «το βλέπει θετικά».

Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής για ποιο πράγμα είναι θετικός ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συζητήσει και το Κυπριακό κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα 14-15 Μαΐου.

Επιπροσθέτως, ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία αντιδρούν στις αυξανόμενες πληροφορίες, ότι στο παρασκήνιο προετοιμάζεται συστηματικά μια «διάσκεψη Κορυφής» για το Κυπριακό, προκειμένου αυτό να λυθεί, αφού οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, μάλλον δεν πρόκειται να αποδώσουν.

Το κλειδί για μια τέτοια συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας (μαζί με το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ και την Ε.Ε., ή όχι) είναι ο βαθμός εκπροσώπησης της τουρκοκυπριακής πλευράς. Αν τα Κατεχόμενα «ισοβαθμήσουν» με τη Λευκωσία στην εκπροσώπηση, τότε το θέμα του Κυπριακού έχει λυθεί...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Ντομινίκ Στρος Καν
«Η ευρωζώνη δεν πηγαίνει καλά»
Κυβέρνηση
Κλιμάκιο Παπανδρέου στα υπουργεία
Οικονομική κρίση
Μηνύματα απελπισίας από ανέργους
Συνέντευξη: Ντανιέλ Κον Μπεντίτ
«Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% τόκο για να σας τα δώσει με 5%»
Νέα Δημοκρατία
Ελαφρά στροφή υπέρ του μηχανισμού στήριξης
Αγροτικές επιδοτήσεις
Φέρτε πίσω 500 εκατ. ευρώ
Κυπριακό
Ο Ερογλου στη σκακιέρα
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο βάθος η Θράκη
Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας
Προσφυγή στην προσφυγή