Έντυπη Έκδοση

Προσφυγή στην προσφυγή

Ενώ η Αθήνα ζήτησε την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, στο Βερολίνο τέσσερις πανεπιστημιακοί προσφεύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι πιθανή απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για παροχή διμερούς βοήθειας θα παραβίαζε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και άρα είναι παράνομη.

Πρωταγωνιστής στην κίνηση αυτή είναι ο οικονομολόγος Γιοακίμ Σταρμπάτι, ο οποίος μαζί με τους καθηγητές Βίλχελμ Χάνκελ, Καρλ Αλμπρεχτ Σβαχτσνάιντερ και Βίλχελμ Νόλινγκ είχαν προσφύγει και πάλι το 1998 στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της γερμανικής κυβέρνησης, ζητώντας να απαγορευτεί στη Γερμανία να συμμετάσχει στην ΟΝΕ, αίτημα που απορρίφθηκε.

Οι ίδιοι με άρθρο τους σε γερμανική εφημερίδα προτείνουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την επιστροφή της στη δραχμή, και υποτίμηση του νομίσματός της κατά 40%. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, θα βοηθούσε το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας με αύξηση των εξαγωγών και έσοδα από τον τουρισμό.

Εμπειροι έλληνες συνταγματολόγοι χαρακτηρίζουν την προσφυγή των γερμανών πανεπιστημιακών ως «μια πολιτική κίνηση πίεσης προς την Αγκελα Μέρκελ» και εντοπίζουν ως αντίφαση το ότι καλείται ένα γερμανικό δικαστήριο να κρίνει την εφαρμογή μιας Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και δεν μπορεί να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα.

Στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας στις 12.10.1993 για την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ (με επίκληση και του άρθρου 88 του γερμανικού Συντάγματος) γίνεται σαφής αναφορά στις διατάξεις της που απαγορεύουν: α) τη χορήγηση εκ μέρους εθνικών κεντρικών τραπεζών πιστωτικών διευκολύνσεων σε δημόσιους φορείς των κρατών-μελών της Ε.Ε. και β) την ανάληψη ή εγγύηση εκ μέρους της Ε.Ε. των δανειακών υποχρεώσεων δημόσιων φορέων άλλου κράτους-μέλους. Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι τα παραπάνω αποσκοπούν στο να μην μπορεί ένα κράτος-μέλος να απαλλαγεί εύκολα από τις συνέπειες μιας μη «σοβαρής» δημοσιονομικής πολιτικής.

Επιπρόσθετα, το Δικαστήριο θεωρεί ότι η μη παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων σε κράτη-μέλη συνιστά συνταγματικά επιβεβλημένη προϋπόθεση της γερμανικής συμμετοχής στο ευρώ.

Οπως επισημαίνει, ωστόσο, ο καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος, γνώστης της γερμανικής συνταγματικής πραγματικότητας, το Δικαστήριο απέρριψε το 1998 την προσφυγή των τεσσάρων ευρωσκεπτικιστών καθηγητών. «Σύμφωνα με την απόφαση εκείνη, η κρίση για το τι ακριβώς συνιστά διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών στην ευρωζώνη είναι προεχόντως πολιτική, για την οποία υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής κρίσης», τονίζει. Ο ίδιος εκτιμά ότι και η τωρινή προσφυγή των «τεσσάρων» θα απορριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η λήψη απόφασης, πάντως, σύμφωνα με ειδικούς, θα μπορούσε να απαιτήσει πολλούς μήνες και μέχρι τότε ίσως το Δικαστήριο αποφάσιζε το πάγωμα της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης
Εάν δεν αλλάξει, θα βουλιάξει
Οι αγορές πάτησαν το κουμπί
Πόνταραν στην προσφυγή
Μπαράζ νέων μέτρων
Σε αναζήτηση νομικής φόρμουλας για άμεση εκταμίευση
Η Ελλάδα διχάζει τους Γερμανούς
«Κακό αλλά αναγκαίο το ΔΝΤ»
Αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει το ΔΝΤ
Ντομινίκ Στρος Καν
«Η ευρωζώνη δεν πηγαίνει καλά»
Κυβέρνηση
Κλιμάκιο Παπανδρέου στα υπουργεία
Οικονομική κρίση
Μηνύματα απελπισίας από ανέργους
Συνέντευξη: Ντανιέλ Κον Μπεντίτ
«Η Γερμανία δανείζεται με 1,5% τόκο για να σας τα δώσει με 5%»
Νέα Δημοκρατία
Ελαφρά στροφή υπέρ του μηχανισμού στήριξης
Αγροτικές επιδοτήσεις
Φέρτε πίσω 500 εκατ. ευρώ
Κυπριακό
Ο Ερογλου στη σκακιέρα
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο βάθος η Θράκη
Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας
Προσφυγή στην προσφυγή