Έντυπη Έκδοση

Ζητείται ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική

Εξωτερική πολιτική της Ενωσης; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Αύριο στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα προσπαθήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση ώστε η νέα διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να δημιουργηθεί το δυνατόν συντομότερο.

Η τοποθέτηση της άχρωμης και άοσμης βαρόνης Αστον ως ύπατης εκπροσώπου της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. δυσχεραίνει περαιτέρω την υπόθεση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Η τοποθέτηση της άχρωμης και άοσμης βαρόνης Αστον ως ύπατης εκπροσώπου της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. δυσχεραίνει περαιτέρω την υπόθεση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Δεν θα είναι εύκολο πάντως, τόσο εξαιτίας των εσωτερικών τριβών των εταίρων όσο και της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο (Ε.Κ.). Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμη την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Ακόμα και πριν αναλάβει η άχρωμη και άοσμη βαρόνη Αστον τον ρόλο του ύπατου εκπροσώπου της ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας), βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ευοίωνα: αμηχανία στη ρωσο-γεωργιανή σύρραξη το καλοκαίρι του '80, προβλήματα με την Κίνα για το θέμα του Θιβέτ, παραγκωνισμός της Ε.Ε. στη Σύνοδο για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη. Και πρόσφατα αναβολή της συνόδου ΗΠΑ-Ε.Ε. και ταυτόχρονη ανάδυση της αμερικανοσινικής συνεργασίας.

Επιτακτική ανάγκη

Η ανάγκη, λοιπόν, της αναδιοργάνωσης της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας, είναι επιτακτική.

Η σχεδιαζόμενη δομή της ΕΥΕΔ, που παρουσιάστηκε στις 25 Μαρτίου, είναι παρόμοια μ' εκείνη ενός κλασικού υπουργείου Εξωτερικών, μ' έναν ισχυρό γενικό γραμματέα και δύο αναπληρωτές -ο ένας με διοικητικά, ο άλλος με πολιτικά καθήκοντα. Η παλιά γενική διεύθυνση ενσωματώνεται και αναδιοργανώνεται σε θεματικές και περιφερειακές διευθύνσεις. Ενσωματώνονται επίσης οι πολιτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες διαχείρισης κρίσεων.

Το Συμβούλιο έδωσε πράσινο φως και μάλιστα οι εταίροι έχουν ήδη αρχίσει να διαπληκτίζονται για τις θέσεις: η Γαλλία παζαρεύει τη θέση του γ.γ. για τον Πιέρ Βιμόν, σημερινό πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον, η Βρετανία του αναπληρωτή πολιτικών θεμάτων για τον Ρόμπερτ Κούπερ, ήδη επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου (και θεωρητικού του δόγματος του «νέου φιλελεύθερου ιμπεριαλισμού»!) και η Βουλγαρία προωθεί επιθετικά διπλωμάτες της σε διευθύνσεις που έχουν σχέση με τα δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η δε χώρα μας, όπως ανέφεραν στην «Κ.Ε.» διπλωματικές πηγές, προσπαθεί να εξασφαλίσει δύο τινά. Πρώτον στο νέο σχήμα να υπάρχει ισόρροπη γεωγραφική κατανομή, ώστε να μη «ριχτούν» οι «μικροί» όπως εμείς και δεύτερον να αποτυπωθεί στο κείμενο της συμφωνίας ότι το νέο σχήμα δεν εκπροσωπεί μόνο την Ε.Ε. αλλά και τα κράτη μέλη, ώστε οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στο εξωτερικό να λειτουργούν σε συνεργασία με τις πρεσβείες των εταίρων.

Με το παραπάνω σχήμα το Ευρωκοινοβούλιο είναι εκ διαμέτρου αντίθετο. Παρ' όλο που δεν έχει άμεσο λόγο στη διάρθρωση της ΕΥΕΔ, στη συνέχεια θα κληθεί να εγκρίνει τις ενέργειές της και κυρίως τον προϋπολογισμό της, κι έτσι μια εξ αρχής διαφωνία δεν συμφέρει κανέναν. Το Ε.Κ., με το non paper των Μπροκ (ΕΛΚ)/Φερχόφστατ (Φιλελεύθεροι) αλλά και με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους να συνεπικουρούν, αντιτείνει μια ΕΥΕΔ πολύ πιο κοντά στην Επιτροπή, με τον ύπατο εκπρόσωπο να συντονίζει και τους επιτρόπους Ανάπτυξης, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Γειτνίασης.

Ο γ.γ. εξαφανίζεται και στη θέση του μπαίνουν τρεις αναπληρωτές της Αστον, ένας υπεύθυνος για την πολιτική, ένας για την ασφάλεια και ένας για τις κρίσεις, με στόχο την καλύτερη συνεργασία με το Ε.Κ.

Ενιαία η Ευρωβουλή

Την περασμένη Τετάρτη μάλιστα οι ηγέτες των Χριστιανοδημοκρατών (Ντολ), των Σοσιαλιστών (Σουλτς) και των Φιλελευθέρων (Φερχόφστατ) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθαρίζουν ότι μέχρι το Συμβούλιο και η Επιτροπή να επιδιώξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με το Ε.Κ., οι παρατάξεις «θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που διαθέτουν μέσω του δικαιώματος συναπόφασης».

Στην πράξη το Ευρωκοινοβούλιο δεν χρειάζεται άλλη μία δομή απέναντί του, πέρα από την Επιτροπή και το Συμβούλιο, την οποία δεν θα μπορεί να ελέγχει, στον βαθμό μάλιστα που εξακολουθεί να τίθεται και το θέμα της αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων με τον ΥΠ.ΕΞ. της χώρας που ασκεί την προεδρία. Οπως φάνηκε στο πρώτο μέρος της ισπανικής προεδρίας, ο Μορατίνος, αλλά και οι άλλοι που θα ακολουθήσουν, δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τα πάντα στα χέρια της άπειρης πρώτης κυρίας της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η ΕΥΕΔ θα διαθέτει 7.000 διπλωμάτες και 136 αντιπροσωπείες στο εξωτερικό. Εάν προσθέσουμε και τις πρεσβείες των κρατών μελών, φτάνουμε σ' ένα σύνολο περισσότερων των 2.000 πρεσβειών και 1.000 προξενείων. Θα μπορούσε βέβαια κανείς να συγκρίνει με τον αντίστοιχο αριθμό για τις ΗΠΑ που είναι 13 φορές μικρότερος και τρεις φορές πιο αποτελεσματικός.

Κι ένα ακόμη ανέκδοτο για το τέλος: σε ερώτηση της ευρωβουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένας Κοππά, η Κάθι Αστον δήλωσε στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η επιλογή των στελεχών θα γίνει «αξιοκρατικά, βάσει επιλογής από τα βιογραφικά που θα σταλούν από τα κράτη-μέλη»!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Ζητείται ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική
Οι συνέπειες της έκρηξης
Οικονομία στο έλεος της λάβας
Ο εύθραυστος δυτικός τρόπος ζωής
Σενάρια της επόμενης μέρας
Πόσο απειλεί η τέφρα την Ελλάδα;
Τουρκία
Μεταρρύθμιση με προσφυγή στο λαό
ΗΠΑ
Πολιτική επένδυση υψηλού ρίσκου
Η ακροδεξιά ετοιμάζει πόλεμο κατά του Ομπάμα
Ανθρωποι & Τόποι
Ζωηρά παιδιά ή διαταραγμένες ψυχές;
Ο πρόεδρος, ο μαφιόζος και η κοκαΐνη
Le Monde diplomatique
Δεν είναι η Ελλάδα που πρέπει να αποπεμφθεί, η Γερμανία είναι!
Αν το Πεκίνο σταματούσε να αγοράζει το αμερικανικό χρέος