Έντυπη Έκδοση

Οικονομία στο έλεος της λάβας

Το Διαδίκτυο γέμισε από «καλαμπούρια», όπως αυτά για αποτέφρωση της σορού της οικονομίας της Ισλανδίας ή για θαύμα προκειμένου να μην προσγειωθούν στην Αθήνα οι άνθρωποι του ΔΝΤ.

Η τέφρα, όμως, που ξεχύθηκε από ένα από τα 30 ηφαίστεια που αριθμεί η υπερβόρεια χώρα με τους 600 θερμοπίδακες (γκέιζερ) και το δεκαπλάσιο του ΑΕΠ δημόσιο χρέος πρόβαλε σαν απειλή για την οικονομία όχι της Γηραιάς Ηπείρου μόνο.

Αγωνία για το πότε θα καθαρίσει ο ευρωπαϊκός ουρανός από τη μαύρη στάχτη, που τον σκέπασε σαν τεράστια πλερέζα, κυρίεψε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους και χαροποίησε όσους, πολύ λιγότερους, βγήκαν κερδισμένοι προσωρινά από την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Για την ίδια τη βυθισμένη στο τέλμα της ύφεσης ισλανδική οικονομία μια τέτοια ανεξέλεγκτη φυσική καταστροφή, αν παραταθεί ή κλιμακωθεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα, θα ισοδυναμούσε με χαριστική βολή. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 13,3% των εξαγωγών της χώρας. Η Ισλανδία από το γνωστό τραπεζικό κραχ χρωστάει σε Αγγλία και Ολλανδία το 45% του περυσινού της ΑΕΠ, δηλαδή 5,3 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε 16.400 δολάρια κατά κεφαλήν.

Το 2009 η κατά 6,5% μείωση της παραγωγής ελάττωσε κατά 17% το συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ η ανεργία από 1% που ήταν δυο χρόνια πριν έφτασε στο 9% το Μάρτιο.

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας, που παράλληλα με την αλιεία (σολομού κ.λπ.) στηρίζεται στην κτηνοτροφία (πρόβατα, βοοειδή, άλογα), που διασυνδέεται με κλάδους ακμαίους, όπως η υφαντουργία και τα τρόφιμα.

Ζημιά 3 δισ. δολάρια

Για τον υπόλοιπο κόσμο, το κόστος βαρύνει: πρωτίστως τις αεροπορικές εταιρείες, που κατά την ΙΑΤΑ συνολικά έχαναν 250 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, ενώ ήδη στον κλάδο είχε προβλεφθεί ζημιά 3 δισ. δολαρίων για εφέτος .

Παράταση της κλιμάκωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας που θα προκαλούσε προβλήματα θα επηρέαζε τη ροπή προς κατανάλωση. Δύσκολα δε υπολογίζεται η απώλεια παραγωγικότητας από την απουσία προσωπικού επιχειρήσεων. Στη Βρετανία νοσοκομεία ακύρωσαν εγχειρήσεις επειδή γιατροί αποκλείστηκαν στο εξωτερικό.

Στο μακροοικονομικό πεδίο επίσης, το φαινόμενο επηρεάζει εξαγωγές ευπαθών προϊόντων, τα οποία μεταφέρονται αεροπορικώς. Αίφνης το 35% των εισαγόμενων στην Ευρώπη λουλουδιών προέρχεται από την Κένυα, όπου ο κλάδος είχε 2 εκατομμύρια δολάρια ζημιά την ημέρα κατά το Reuters. Οπωρολαχανικά από Λατινική Αμερική, Αφρική , Μέση Ανατολή μεταφέρονται στην Ευρώπη αεροπορικώς. Οπως και φάρμακα και ηλεκτρονικά.

Επηρεάζεται η λειτουργία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως ημιαγωγών και κινητών τηλεφώνων.

Στους χαμένους συγκαταλέγονται τα τουριστικά γραφεία: το γερμανικό TUI, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έχανε κάπου 10 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Ζημιές καταγράφουν και οι εταιρείες ταχυμεταφορών (FedEx, DHL, ΤΝΤ).

Αντίθετα, κερδισμένες μέσα στο γενικότερο χάος ήταν εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και λεωφορείων, ναυτιλιακές και σιδηροδρόμων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός
Αερομεταφορές και ασφάλεια πτήσεων
Σχετικά θέματα: Οι συνέπειες της έκρηξης
Ο εύθραυστος δυτικός τρόπος ζωής
Σενάρια της επόμενης μέρας
Πόσο απειλεί η τέφρα την Ελλάδα;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Ζητείται ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική
Οι συνέπειες της έκρηξης
Οικονομία στο έλεος της λάβας
Ο εύθραυστος δυτικός τρόπος ζωής
Σενάρια της επόμενης μέρας
Πόσο απειλεί η τέφρα την Ελλάδα;
Τουρκία
Μεταρρύθμιση με προσφυγή στο λαό
ΗΠΑ
Πολιτική επένδυση υψηλού ρίσκου
Η ακροδεξιά ετοιμάζει πόλεμο κατά του Ομπάμα
Ανθρωποι & Τόποι
Ζωηρά παιδιά ή διαταραγμένες ψυχές;
Ο πρόεδρος, ο μαφιόζος και η κοκαΐνη
Le Monde diplomatique
Δεν είναι η Ελλάδα που πρέπει να αποπεμφθεί, η Γερμανία είναι!
Αν το Πεκίνο σταματούσε να αγοράζει το αμερικανικό χρέος