Έντυπη Έκδοση

Σενάρια της επόμενης μέρας

Οσο απρόβλεπτη είναι η μελλοντική συμπεριφορά του Εϊγιαφιατλαγιουκούλ ή του γειτονικού του ηφαιστείου, Χέκλα, άλλο τόσο παρακινδυνευμένη θεωρείται η εκτίμηση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει ενδεχόμενη παράταση της κρίσης, με νέες εκρήξεις και επιπλέον διασπορά ηφαιστειακής στάχτης στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Παρ' όλ' αυτά, την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησαν ορισμένα σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν η αναστάτωση στις αερομεταφορές διαρκούσε περισσότερο. Ενα από τα πιο αναλυτικά, ήταν αυτό που δημοσίευσε την Τρίτη το ειδησεογραφικό πρακορείο Ρόιτερς, με τρεις πιθανές εκδοχές, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της κρίσης:

*Επί μία επιπλέον εβδομάδα:

*Το συνολικό κόστος θα ήταν σχετικά μικρό, αλλά κάποιες μεμονωμένες βιομηχανίες θα μπορούσαν να υποστούν μεγάλο πλήγμα.

*Η PricewaterhouseCoopers εκτιμά ότι θα χανόταν 0,025-0,05% του ετήσιου ΑΕΠ της Βρετανίας. Ανάλογες θα ήταν, πιθανότατα, οι απώλειες και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

*Τα ξενοδοχεία θα είχαν μειωμένη πληρότητα, λόγω αποκλεισμένων ταξιδιωτών που θα επέστρεφαν σπίτι.

*Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών θα συνέχιζαν να πέφτουν και οι κυβερνήσεις θα πιέζονταν να τις βοηθήσουν οικονομικά.

*Οι τιμές του αργού πετρελαίου θα έπεφταν ακόμη περισσότερο. Κάποια νομίσματα αναδυόμενων αγορών θα δέχονταν νέες πιέσεις (π.χ. το σελίνι της Κένυας και η τουρκική λίρα, που εξαρτώνται πολύ από την αγορά φρέσκων λουλουδιών και τον τουρισμό, αντιστοίχως).

*Εταιρείες όπως οι φαρμακευτικές, τα σουπερμάρκετ και άλλες που στηρίζονται σε αεροπορικές μεταφορές φρέσκων προϊόντων θα είχαν προβλήματα ανεφοδιασμού. Θα τα κάλυπταν με προσωρινές λύσεις. Κάποιοι κατασκευαστές θα είχαν ελλείψεις σε εξαρτήματα.

*Επί ένα μήνα:

*Πολλές εταιρείες θα αναγκάζονταν να αλλάξουν τον τρόπο που δουλεύουν. Συνέδρια και συναντήσεις θα ματαιώνονταν ή θα αναβάλλονταν, όχι μόνο για τον Μάιο αλλά προληπτικά και για τους επόμενους μήνες.

*Το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μειωνόταν σημαντικά για το τρέχον τρίμηνο του 2010. Κανένας οικονομολόγος δεν τολμά μια ακριβή πρόβλεψη, εξαιτίας των πολλαπλών παραγόντων που θα αλληλοεπιδρούσαν.

*Οι μεταφορικές εταιρείες θα υιοθετούσαν νέες μεθόδους και θα χρησιμοποιούσαν εναλλακτικούς διαμετακομιστικούς κόμβους. Θα υπέφερε η τουριστική βιομηχανία, ειδικά γύρω από τη Μεσόγειο. Αν η αναστάτωση διαρκούσε ώς το Μάιο, θα επηρεάζονταν σοβαρά οι καλοκαιρινές κρατήσεις σε ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η Capital Economics εκτιμά ότι μια πτώση 10% των επισκεπτών θα σήμαινε μείωση του ΑΕΠ κατά 1% για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

*Οι αεροπορικές εταιρείες θα πίεζαν τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιορισμούς. Αν ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος βαφτιζόταν ασφαλής σε ποσοστό 99,9% και είχαμε 20.000-22.000 πτήσεις ημερησίως, περίπου 20 αεροσκάφη τη μέρα θα εμφάνιζαν προβλήματα από τη στάχτη. Μια πιθανή πτώση θα ήταν καταστροφική για τις αεροπορικές εταιρείες και για τους πολιτικούς.

*Θεωρείται βέβαιο ότι θα καθυστερούσε η ανταπόκριση του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Αυτό θα είχε επίπτωση και στη στάση των αγορών απέναντι στη χώρα μας.

*Επί έξι μήνες:

(Αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς η τελευταία έκρηξη του συγκεκριμένου ηφαιστείου διήρκεσε ένα χρόνο).

*Η επίπτωση στη βιομηχανία ταξιδιών και τουρισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα είχε αξιοσημείωτη επίπτωση στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Κάποιοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα έφερνε νέα ύφεση στην ήπειρο.

*Η οικονομολόγος Βανέζα Ρόσι (του Chatham House) εκτιμά ότι αν αυτό που συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο διαρκούσε όλο το καλοκαίρι, θα χανόταν 1-2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

*Η επίπτωση θα διέφερε από χώρα σε χώρα. Περισσότερο θα πλήττονταν οι μεσογειακές.

*Ο μηχανισμός στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ θα αναγκαζόταν να βρει τρόπους παροχής οικονομικής βοήθειας σε διάφορες χώρες, χωρίς να χρειάζονται συχνές επισκέψεις που θα κινδυνεύουν από αναβολές.

*Η Νότιος Αφρική θα μπορούσε να χάσει μεγάλο μέρος των εσόδων που υπολογίζει από το Παγκόσμιο Κύπελλο, τα οποία υπολογίζονται σε 1,77 δισ. δολάρια (Grant Thornton).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός
Αερομεταφορές και ασφάλεια πτήσεων
Σχετικά θέματα: Οι συνέπειες της έκρηξης
Οικονομία στο έλεος της λάβας
Ο εύθραυστος δυτικός τρόπος ζωής
Πόσο απειλεί η τέφρα την Ελλάδα;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Ζητείται ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική
Οι συνέπειες της έκρηξης
Οικονομία στο έλεος της λάβας
Ο εύθραυστος δυτικός τρόπος ζωής
Σενάρια της επόμενης μέρας
Πόσο απειλεί η τέφρα την Ελλάδα;
Τουρκία
Μεταρρύθμιση με προσφυγή στο λαό
ΗΠΑ
Πολιτική επένδυση υψηλού ρίσκου
Η ακροδεξιά ετοιμάζει πόλεμο κατά του Ομπάμα
Ανθρωποι & Τόποι
Ζωηρά παιδιά ή διαταραγμένες ψυχές;
Ο πρόεδρος, ο μαφιόζος και η κοκαΐνη
Le Monde diplomatique
Δεν είναι η Ελλάδα που πρέπει να αποπεμφθεί, η Γερμανία είναι!
Αν το Πεκίνο σταματούσε να αγοράζει το αμερικανικό χρέος