Έντυπη Έκδοση

Πόσο απειλεί η τέφρα την Ελλάδα;

Η Ισλανδία ως χώρα οφείλει τη γέννησή της αποκλειστικά στα ηφαίστεια τα οποία χαρακτηρίζονται από εκχύσεις λάβας μεγάλης κινητικότητας. Οπως εξηγεί ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ε. Λέκκας, η χώρα βρίσκεται σε μία ραφή του Ατλαντικού Ωκεανού που σταδιακά διευρύνεται ανατολικά και δυτικά.

«Εκατομμύρια χρόνια τώρα έχει αρχίσει η διάνοιξη του ωκεανού. Ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί μια ουλή από τις αποκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες οι οποίες τον διατρέχουν στη μέση και τον μεγαλώνουν. Εδώ εμφανίζεται το νέο μάγμα και έχουμε διατεταγμένα σε μία ζώνη πληθώρα ηφαιστείων απ' όπου παράγεται και η ηλεκτρική ενέργεια της χώρας».

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρχαν περίοδοι έντονης δράσης των ηφαιστείων και περίοδοι ύφεσης, σήμερα βρισκόμαστε σε ενδιάμεση κατάσταση και κάθε 20 χρόνια παρατηρούνται μικρές ή μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Οταν εκρήγνυται ένα ηφαίστειο με αρκετή δύναμη μεταφέρει διοξείδιο του θείου, σωματίδια τέφρας και άλλα όξινα αέρια στη στρατόσφαιρα πάνω από 10 χλμ. τα οποία κυκλώνουν τον πλανήτη παραμένοντας εκεί για μήνες, ακόμη και χρόνια.

Ο Ε. Λέκκας τονίζει ότι η έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο των Φιλιππίνων το 1991 είχε αυξημένη την αέρια διάσταση, φτάνοντας τις εκπομπές και τα πυροκλαστικά υλικά στα 30 χλμ. ύψος προκαλώντας για ένα χρόνο πτώση της θερμοκρασίας ενός βαθμού Κελσίου σε παγκόσμια κλίμακα:

«Ωστόσο, η πρόσφατη έκρηξη δεν είναι αρκετά ισχυρή για να στείλει αέρια και σωματίδια στη στρατόσφαιρα, καθώς αυτά δεν φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τα 10 χλμ. παραμένοντας στην τροπόσφαιρα. Επιπλέον δεν έχει εκπέμψει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του θείου. Συνεπώς δεν θα υπάρξουν κλιματικές συνέπειες, εκτός κι αν αλλάξουν τα δεδομένα και το Κάτλα που βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από το τωρινό ηφαίστειο δραστηριοποιηθεί περισσότερο».

Ο διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος-Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών, Χάρης Καμπεζίδης, μας εξηγεί ότι η διασπορά της τέφρας δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλη οδό παρά τη νοτιοανατολική λόγω του μόνιμου βαρομετρικού χαμηλού υπεράνω της Ισλανδίας γνωστού ως ισλανδικού χαμηλού:

«Η τέφρα ακολουθεί τα βαρομετρικά συστήματα και μέχρι και την προηγούμενη Τρίτη είχε εξαπλωθεί σε όλη τη Βόρεια, Δυτική και Κεντρική Ευρώπη έως τις παρυφές της Νότιας Βαλκανικής. Η Ελλάδα λόγω των βροχοπτώσεων και κάποιων νοτίων ανέμων προστατεύθηκε από τη συγκεκριμένη επέλαση. Αν το ηφαίστειο σιγάσει προς το τέλος της εβδομάδας αυτής, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη χώρα.

Αντίθετα, αν υπάρξει αναζωπύρωση της δράσης του, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές της Ισλανδίας το πρόβλημα μπορεί να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η Ελλάδα προστατεύεται από την τέφρα όσο επικρατούν νότιοι άνεμοι και βροχές. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η τέφρα στην περιοχή μας δεν θα δώσει τόσο πολύ υλικό στην ατμόσφαιρα, κατά συνέπεια, η μείωση της θερμοκρασίας θα είναι το πολύ μέχρι 0,5 βαθμούς Κελσίου. Μια τέτοια μείωση δεν έχει ορατά αποτελέσματα στην καθημερινή μας ζωή. Εκείνο το οποίο επιδρά στην τροποποίηση του καιρού, είναι η αλληλεπίδραση των σωματιδίων τέφρας με τα νέφη που μπορεί να εκδηλωθεί με ραγδαίες καταιγίδες».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρισμός
Αερομεταφορές και ασφάλεια πτήσεων
Σχετικά θέματα: Οι συνέπειες της έκρηξης
Οικονομία στο έλεος της λάβας
Ο εύθραυστος δυτικός τρόπος ζωής
Σενάρια της επόμενης μέρας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Ζητείται ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική
Οι συνέπειες της έκρηξης
Οικονομία στο έλεος της λάβας
Ο εύθραυστος δυτικός τρόπος ζωής
Σενάρια της επόμενης μέρας
Πόσο απειλεί η τέφρα την Ελλάδα;
Τουρκία
Μεταρρύθμιση με προσφυγή στο λαό
ΗΠΑ
Πολιτική επένδυση υψηλού ρίσκου
Η ακροδεξιά ετοιμάζει πόλεμο κατά του Ομπάμα
Ανθρωποι & Τόποι
Ζωηρά παιδιά ή διαταραγμένες ψυχές;
Ο πρόεδρος, ο μαφιόζος και η κοκαΐνη
Le Monde diplomatique
Δεν είναι η Ελλάδα που πρέπει να αποπεμφθεί, η Γερμανία είναι!
Αν το Πεκίνο σταματούσε να αγοράζει το αμερικανικό χρέος