Έντυπη Έκδοση

Πολιτική επένδυση υψηλού ρίσκου

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί από το 2008 έχουν υποσχεθεί τη σύγκρουσή τους με τη Γουόλ Στριτ και μια σειρά αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της. Ομως, υπάρχει μια εμπλοκή στο σχέδιο μάχης: Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τον επιχειρηματικό κόσμο -και ιδιαίτερα με τη Γουόλ Στριτ- παρά το γεγονός ότι τα στελέχη του αρνούνται να το παραδεχθούν.

Στη Wall Street μια κοιτάζουν τους δείκτες και μια τον αμερικανό πρόεδρο. Στη Wall Street μια κοιτάζουν τους δείκτες και μια τον αμερικανό πρόεδρο. Στην Ουάσιγκτον δεν είναι κρυφό ότι ο πρώην επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ντικ Γκέπχαρντ, κάνει λόμπινγκ για την Goldman Sachs και τη βιομηχανία ενέργειας. Οτι ο πρώην επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία και προταθείς από τον Ομπάμα για υπουργός Υγείας, Τομ Ντασλ, είναι σύμβουλος σε μια εταιρεία λόμπι που αντιπροσωπεύει τη Verizon, τη Lockheed Martin και την Charles Schwab. Οτι ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί Κλίντον Κρ. Κρεγκ προσελήφθη πρόσφατα από την Goldman Sachs και ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Τσακ Σούμερ, χρηματοδοτήθηκε από έναν μάνατζερ του ίδιου χρηματοπιστωτικού κολοσσού που κατηγορήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για απάτη.

Για τους Ρεπουμπλικάνους η σχέση τους με τις τράπεζες και τη Γουόλ Στριτ είναι δεδομένη και τις περισσότερες φορές δεν είναι αντικείμενο απολογίας. Για τους Δημοκρατικούς ο χορός είναι πιο περίπλοκος: Πώς συνεχίζεις να λαμβάνεις τις χρηματοδοτήσεις από την ελίτ της Γουόλ Στριτ χωρίς να προσβάλεις τις βασικές πολιτικές αρχές σου; Μερίδα των Δημοκρατικών θεωρεί ότι το σύστημα εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που προωθεί ο Μπαράκ Ομπάμα -και η σκληρή ρητορική εναντίον της Γουόλ Στριτ- μπορεί να κοστίσει στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας τους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

Ενίσχυση σε ρευστό

Μέχρι στιγμής, και τηρουμένων των αναλογιών, τα νούμερα τούς διαψεύδουν. Ενόψει του νομοσχεδίου μόνο το Μάρτιο η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι έδωσε για ενίσχυση 167.000 δολάρια στους Ρεπουμπλικάνους και 123.000 δολάρια στους Δημοκρατικούς.

Ο Λευκός Οίκος, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να μηνύσει την Goldman Sachs (την κατηγόρησε για απάτη και παραπλάνηση επενδυτών σε σχέση με προϊόντα που συνδέθηκαν με στεγαστικά δάνεια χαμηλής εξασφάλισης κατά την περίοδο της πτώσης της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ το 2008) επιδιώκει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τα... απόνερα της υπόθεσης και να προσελκύσει κάποιους μετριοπαθείς ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές (Σκοτ Μπράουν, Ολυμπία Σνόου, Σούζαν Κόλινς) να στηρίξουν το νομοσχέδιο δεδομένου ότι χρειάζεται τουλάχιστον μία ακόμη ψήφο για να εγκριθεί από τη Γερουσία. Οι αλλαγές που προωθούνται είναι η μεγαλύτερη απόπειρα διόρθωσης των κανόνων από το 1930.

Ο αμερικανός πρόεδρος -που, σημειωτέον, το 2008 οι υπάλληλοι της Goldman Sachs είχαν χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του με ένα εκατομμύριο δολάρια- διαφωνεί με τους Ρεπουμπλικάνους στο πώς θα προστατευτούν οι φορολογούμενοι από τις εταιρείες της Γουόλ Στριτ που είναι έτοιμες να καταρρεύσουν. Το πιο κομβικό σημείο της διαμάχης είναι ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επιμένει το νομοσχέδιο να περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα εποπτείας για τα hedge funds και τα ομόλογα και ένα μηχανισμό που θα παρέχει μεγάλη ρευστότητα που θα ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να καταρρεύσουν οι αγορές και να επαναληφθούν πτωχεύσεις τύπου Lehman Brothers ή οι κλυδωνισμοί από την παρ' ολίγον κατάρρευση του ασφαλιστικού κολοσσού AIG.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν και απειλούν ότι θα μπλοκάρουν στη Γερουσία τέτοιες απόπειρες, θεωρώντας ότι ο μηχανισμός εποπτείας που προτείνουν οι Δημοκρατικοί θα δημιουργήσει περισσότερα προγράμματα διάσωσης στο μέλλον παρά θα τα αποκλείει.

(Αλλο ρεπορτάζ «Οικονομία» σελ. 8).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Η ακροδεξιά ετοιμάζει πόλεμο κατά του Ομπάμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Ζητείται ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική
Οι συνέπειες της έκρηξης
Οικονομία στο έλεος της λάβας
Ο εύθραυστος δυτικός τρόπος ζωής
Σενάρια της επόμενης μέρας
Πόσο απειλεί η τέφρα την Ελλάδα;
Τουρκία
Μεταρρύθμιση με προσφυγή στο λαό
ΗΠΑ
Πολιτική επένδυση υψηλού ρίσκου
Η ακροδεξιά ετοιμάζει πόλεμο κατά του Ομπάμα
Ανθρωποι & Τόποι
Ζωηρά παιδιά ή διαταραγμένες ψυχές;
Ο πρόεδρος, ο μαφιόζος και η κοκαΐνη
Le Monde diplomatique
Δεν είναι η Ελλάδα που πρέπει να αποπεμφθεί, η Γερμανία είναι!
Αν το Πεκίνο σταματούσε να αγοράζει το αμερικανικό χρέος