Έντυπη Έκδοση

15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΚΛΑΧΟΜΑ

Η ακροδεξιά ετοιμάζει πόλεμο κατά του Ομπάμα

Τον Απρίλιο του 1995 η Αμερική έζησε το χειρότερο έως τότε τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία της. Ενας «οργισμένος λευκός», ο Τίμοθι Μακβέι, ο οποίος πίστευε ότι ο εχθρός είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, άφησε ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά έξω από το ομοσπονδιακό κυβερνητικό κτίριο της Οκλαχόμα. Ο απολογισμός ήταν 168 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες κι ένα ανεξίτηλο σοκ στην αμερικανική κοινωνία. Τότε, σε αντίθεση με την 11η Σεπτεμβρίου, είχε χτυπήσει ο εσωτερικός εχθρός.

Η έκρηξη στο ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα: Αποτέλεσμα, 168 νεκροί. Η έκρηξη στο ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα: Αποτέλεσμα, 168 νεκροί. Σήμερα, δύο εντελώς αντιφατικά μεταξύ τους γκάλοπ έρχονται στη δημοσιότητα ακριβώς πάνω σε εκείνη τη θλιβερή επέτειο. Το πρώτο, το οποίο διενεργήθηκε από το BBC σε 28 χώρες, δείχνει την εικόνα των ΗΠΑ να έχει αναβαθμιστεί σε παγκόσμια κλίμακα χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα. Το άλλο, το οποίο πραγματοποιήθηκε από το έγκυρο αμερικανικό ινστιτούτο Pew Research Center, δείχνει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών απέναντι στην κυβέρνησή τους να έχει πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 50 ετών: μόνο το 22% δηλώνει ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση.

Οι παραλληλισμοί ανάμεσα στη σημερινή έντονη δυσπιστία απέναντι στο Λευκό Οίκο και το αντικυβερνητικό μένος που όπλισε το χέρι του Μακβέι είναι αναπόφευκτοι. Αυτό δεν σημαίνει πως όσοι είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση είναι ακροδεξιοί ή δυνάμει τρομοκράτες. Ωστόσο, η συνάφεια που παρατηρείται συχνά ανάμεσα στη ρατσιστική, και αντιομοσπονδιακή ιδεολογία της ένοπλης άκρας δεξιάς και στην υστερική αντικυβερνητική ρητορεία του διαβόητου Tea Party, σίγουρα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Στη συντηρητική πολιτεία της Οκλαχόμα, 15 χρόνια μετά την τραγωδία που τη σημάδεψε, έχει υποβληθεί πρόταση για τη δημιουργία μιας νέας ένοπλης πολιτοφυλακής που δεν θα υπόκειται στον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών. «Τέτοιες πράξεις ρίχνουν περισσότερο νερό στο μύλο των ακραίων», σχολιάζει ο Τζόζεφ Τάι, καθηγητής στη Νομική Σχολή της Οκλαχόμα.

Και αυτοί, δεν είναι οι μόνοι. Τον περασμένο μήνα, συνελήφθησαν στο Μίσιγκαν τα μέλη μιας χριστιανικής πολιτοφυλακής τα οποία συνωμοτούσαν με στόχο να δολοφονήσουν κάποιον αστυνομικό και να χρησιμοποιήσουν την κηδεία ως εφαλτήριο για τον πόλεμο κατά της κυβέρνησης! Το Φεβρουάριο, ένας «αγανακτισμένος» φορολογούμενος είχε συντριβεί με το αεροπλάνο του στο κτίριο της εφορίας στο Οστιν του Τέξας. Συνολικά 932 ακραίες εν ενεργεία ομάδες είχε καταγράψει μέσα στο 2009 το Ινστιτούτο Southern Poverty Law Center, κατά 50% περισσότερες σε σχέση με το 2000.

Το Ινστιτούτο αποδίδει την αύξηση στο γενικευμένο φόβο που καλλιεργείται από την κακή οικονομική κατάσταση, την υψηλή ανεργία, τη μετανάστευση, τη ραγδαία αλλαγή στη δημογραφική σύσταση της χώρας και φυσικά στο γεγονός ότι η Αμερική πρώτη φορά έχει ένα μαύρο πρόεδρο: «ξένο» και «σοσιαλιστή», σύμφωνα με τους ακραίους ενόπλους και μη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ακροδεξιά
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Πολιτική επένδυση υψηλού ρίσκου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Ζητείται ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική
Οι συνέπειες της έκρηξης
Οικονομία στο έλεος της λάβας
Ο εύθραυστος δυτικός τρόπος ζωής
Σενάρια της επόμενης μέρας
Πόσο απειλεί η τέφρα την Ελλάδα;
Τουρκία
Μεταρρύθμιση με προσφυγή στο λαό
ΗΠΑ
Πολιτική επένδυση υψηλού ρίσκου
Η ακροδεξιά ετοιμάζει πόλεμο κατά του Ομπάμα
Ανθρωποι & Τόποι
Ζωηρά παιδιά ή διαταραγμένες ψυχές;
Ο πρόεδρος, ο μαφιόζος και η κοκαΐνη
Le Monde diplomatique
Δεν είναι η Ελλάδα που πρέπει να αποπεμφθεί, η Γερμανία είναι!
Αν το Πεκίνο σταματούσε να αγοράζει το αμερικανικό χρέος