Έντυπη Έκδοση

Ο πρόεδρος, ο μαφιόζος και η κοκαΐνη

Οι «βαρόνοι» απειλούν τη ζωή του Τάντιτς και αγγίζουν ακόμη και την Ελλάδα

Τρία συμβόλαια θανάτου, του προέδρου της Σερβίας, του αρχηγού της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, πέντε δισεκατομμύρια ευρώ που αναζητούνται και δυόμισι τόνοι κοκαΐνης που κατασχέθηκε, είναι η ταυτότητα της επιχείρησης «βαλκάνιος πολεμιστής», η οποία ξεδιπλώνεται στο Βελιγράδι, αλλά αγγίζει και την Ελλάδα.

Ολα άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο, όταν οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς και οδήγησαν τις λιμενικές αρχές της Ουρουγουάης στην κατάσχεση 2.174 κιλών κόκκας και στη σύλληψη σέρβων υπηκόων. Ακολούθησε άλλη μία κατάσχεση μισού τόνου κοκαΐνης στην Αργεντινή, με εμπλεκόμενους Σέρβους και η σύλληψη δεκάδων υπόπτων στη Σερβία. Ταυτόχρονα, άρχισαν και οι απειλές κατά της ζωής του μεταρρυθμιστή προέδρου Μπόρις Τάντιτς, γνωστού πολέμιου των μαφιόζικων κυκλωμάτων. Οσο προχωρούσε η ανάκριση, όσο πλήθαιναν οι κατηγορούμενοι, τόσο εντείνονταν οι απειλές, για να φτάσουμε την περασμένη εβδομάδα στην ανακοίνωση του σέρβου υπουργού Δικαιοσύνης, Σλόμποταν Ομεν, σύμφωνα με την οποία οι μαφιόζοι είχαν βάλει μπροστά σχέδιο δολοφονίας του προέδρου και άλλων υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών. Οι αρχές κατέσχεσαν σε βίλα στο Βελιγράδι σχεδιαγράμματα και ένα όπλο ελεύθερου σκοπευτή, παρόμοιο με αυτό που δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2003 από μαφιόζους ο τότε πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς.

Ο Ομεν φωτογράφησε ως εγκέφαλο τον μαυροβούνιο επιχειρηματία Ντάρκο Σάριτς, που διαφεύγει της σύλληψης και καταζητείται. Ο Σάριτς πήρε τη σερβική υπηκοότητα το 2005 και μέσω του δικηγόρου του δηλώνει αθώος και απειλεί με μηνύσεις. Ο αρμόδιος εισαγγελέας τον κατηγορεί ότι είναι αρχηγός μιας πανίσχυρης εγκληματικής οργάνωσης που έχει μεταφέρει τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης από τη Λατ. Αμερική και πως ξεπλένει τα κέρδη του επενδύοντας στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες του Βελιγραδίου, ξεπλύθηκαν πάνω από πέντε δισ. ευρώ που επενδύθηκαν σε ξενοδοχεία, ακίνητα, παραγωγικές επιχειρήσεις στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως η υπόθεση πήρε άλλη διάσταση όταν αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Blic» ότι ο Σάριτς χρησιμοποιούσε ως βάση για τη διακίνηση των ναρκωτικών και το ξέπλυμα των χρημάτων το Μαυροβούνιο, σε συνεργασία με υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μαφιόζοι είχαν μόνη δέσμευση να επανεξάγουν όλες τις ποσότητες ναρκωτικών προς την Ιταλία και την Ελλάδα. Εδώ, μάλλον δεν ασχολείται κανείς με το θέμα. Αλλωστε, η χώρα έχει ανάγκη επενδύσεων για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σερβία
Σχετικά θέματα: Ανθρωποι & Τόποι
Ζωηρά παιδιά ή διαταραγμένες ψυχές;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Ζητείται ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική
Οι συνέπειες της έκρηξης
Οικονομία στο έλεος της λάβας
Ο εύθραυστος δυτικός τρόπος ζωής
Σενάρια της επόμενης μέρας
Πόσο απειλεί η τέφρα την Ελλάδα;
Τουρκία
Μεταρρύθμιση με προσφυγή στο λαό
ΗΠΑ
Πολιτική επένδυση υψηλού ρίσκου
Η ακροδεξιά ετοιμάζει πόλεμο κατά του Ομπάμα
Ανθρωποι & Τόποι
Ζωηρά παιδιά ή διαταραγμένες ψυχές;
Ο πρόεδρος, ο μαφιόζος και η κοκαΐνη
Le Monde diplomatique
Δεν είναι η Ελλάδα που πρέπει να αποπεμφθεί, η Γερμανία είναι!
Αν το Πεκίνο σταματούσε να αγοράζει το αμερικανικό χρέος