Έντυπη Έκδοση

«Είμαστε δανειστές παλιάς σχολής»

Επάγγελμα: Τοκογλύφος. Με δύο επιχειρήσεις στην ιδιοκτησία τους, τη μία παράνομη και την άλλη νόμιμη, οι συνομιλητές μας, μας παίδεψαν πολύ γι' αυτήν τη συνάντηση. Βασική προϋπόθεση: «Δεν γράφετε ονόματα, δεν δείχνετε πρόσωπα». Ξεκινήσαμε την κουβέντα... και στο τέλος φωτογραφήθηκαν με τέτοια άνεση που προκαλεί εντύπωση. Μπιλιάρδο με κοντόκαννη καραμπίνα κι αντί για μπάλα, ένα μάτσο χαρτονομίσματα...

Το ποσό που μπορούν να «δανείσουν» με τη μία είναι ακόμη και 100.000 ευρώ. Το ποσό που μπορούν να «δανείσουν» με τη μία είναι ακόμη και 100.000 ευρώ. Τόπος συνάντησης, η χαρτοπαικτική τους λέσχη. Ενας μικρός χώρος με τρία γεμάτα τραπέζια, χαμηλό φωτισμό και αρκετή κάπνα. Και σε μια γωνία το μπιλιάρδο. «Αυτό είναι για δική μας χρήση», λέει ο ένας εκ των δύο νεαρών ανδρών και μας κάνει νόημα να τον ακολουθήσουμε σε ένα δεύτερο δωμάτιο όπου βρίσκεται το γραφείο τους.

Αλήθεια, πώς ξεκίνησαν όλα; «Κάπως έτσι... Στην αρχή είχαμε ένα μικρό καφενείο. Μας άρεσε το χαρτί και παίζαμε συχνά κάποια μικροποσά με φίλους. Είχαμε ρέντα, υπήρχε και ενδιαφέρον». Κι έτσι μετέτρεψαν το χόμπι σε επιχείρηση. Ζάρια και χαρτιά. «Σιγά σιγά αρχίσαμε να οργανώνουμε μεγαλύτερα τραπέζια. Βάλαμε και φρουτάκια. Χαμός γινόταν. Χρυσή εποχή».

Εξηγούν ότι το καλό που έχει το να οργανώνεις εσύ παιχνίδια, είναι η «γκανιότα». Δηλαδή, το ποσοστό επί των κερδών. Οταν το μετρητό άρχισε να ρέει, άρχισαν και οι πρώτες «χάρες».

«Ολο και κάποιος ξέμενε και τους δανείζαμε. Θα μπορούσε να πει κανείς πως τελείως τυχαία φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Απλά, το ένα φέρνει το άλλο. Γενικά, ο δανεισμός προέκυψε παράλληλα με τα άλλα. Είναι και αυτός ένας τρόπος να κρατάς πελάτες».

Θυμούνται ορισμένους «σταθμούς»... στη σταδιοδρομίας τους. «Κάποτε ένας "φίλος" στο καφενείο είχε δανειστεί πέντε χιλιάρικα ευρώ. Εννοείται, χωρίς τόκο. Ομως καθυστερούσε να τα δώσει και ο καιρός περνούσε. Εκοψε να έρχεται. Εξαφανιζόταν για μεγάλα διαστήματα. Πήγαμε να τον βρούμε και λογοφέραμε. Δεν πήραμε φράγκο. Την άλλη μέρα από τη συνάντησή μας ήρθε η αστυνομία στο μαγαζί και μας μάζεψαν. Τυχαίο; Ε, από τότε καταλάβαμε πως σ' αυτά φίλοι δεν υπάρχουν»...

Ρεαλιστές, κυνικοί ή απλώς «παρατραπεζίτες»; «Πρέπει να προσέχεις πώς και σε ποιον δανείζεις». Τους ρωτάμε για τον τόκο που βάζουν. «Εννοείται ότι μπαίνει άλλος τόκος στα τρία χιλιάρικα και άλλος στα εξήντα. Πάντα βάζεις τόσο ώστε να είσαι σίγουρος πως θα τον πάρεις».

Δηλώνουν «δανειστές» της «παλιάς σχολής» και ο τρόπος που το λένε είναι σα να θέλουν να απενοχοποιήσουν τις πράξεις τους. «Υπάρχουν πολλές κομπίνες. Γραφεία δανειστών, τύπου που εκδίδουν δάνεια, τοκογλύφοι που συνεργάζονται με τράπεζες κ.τ.λ. Εμείς είμαστε της παλιάς σχολής. Παίρνεις, δίνεις. Και όχι απαραίτητα λεφτά».

Στο γραφείο τους υπάρχει όπλο. Τους ρωτάμε γιατί οπλοφορούν; «Ακου ένα καλό: Κάποτε ήταν ένας φαινομενικά ανθρωπάκος που μας είχε φεσώσει για τα καλά. Πάμε κι εμείς να του κάνουμε κουβέντα φιλική. Τον φωνάζουμε έξω από το σπίτι αλλά αυτός δεν έβγαινε. Αρχίσαμε να βρίζουμε. Μετά από λίγη ώρα βγαίνει στο μπαλκόνι με ένα όπλο κι αρχίζει να ρίχνει στο ψαχνό! Πάλι καλά που το σπίτι βρισκόταν στην ερημιά. Παρ' όλα αυτά όμως, το όπλο το έχεις και για εκφοβισμό. Αρκεί να ξέρει ο άλλος πως το έχεις κι ας μην το χρησιμοποιήσεις. Ασχετα, βέβαια, αν κάποια στιγμή μπεις στον πειρασμό. Αλλά, ακόμα και άοπλος υπάρχει τρόπος να πάρεις αυτό που θέλεις χωρίς καν να ανακατευτείς».

Το ποσό που μπορούν να δανείσουν με τη μία είναι ακόμα και 100.000 ευρώ. Ομως «σε βάθος χρόνου έχουμε δώσει πολύ περισσότερα. Με τον τρόπο που δουλεύουμε εμείς είναι πιθανό να χάσουμε λεφτά, γι' αυτό κοιτάζουμε πλέον σε ποιον τα δίνουμε. Σε μεγάλα ποσά ζητάμε πάντα εγγυήσεις».

Τι είδους εγγυήσεις; Ακόμη και σπίτια, οικόπεδα, αυτοκίνητα και οτιδήποτε κρίνουν πως έχει αξία. Στη συνέχεια επενδύουν τα χρήματα που κερδίζουν στη νόμιμη επιχείρησή τους για την οποία δεσμευθήκαμε πως δεν θα αναφέρουμε το αντικείμενό της.

Και για πόσο ακόμη σκέφτονται να συνεχίσουν αυτή τη δουλειά; «Είναι τα εύκολα λεφτά στην αρχή που σε κάνουν και κολλάς. Ασχετα βέβαια αν στην πορεία αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή τα λεφτά δεν είναι πάντα εύκολα»...

Τη φωτογράφηση δείχνουν να την απολαμβάνουν με τον ίδιο τρόπο που απολαμβάνουν κάθε φορά που το ταμείο τους γεμίζει...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Σχετικά θέματα: Ερευνα
Τοκογλυφία: ένα οργανωμένο έγκλημα!
Οι μέθοδοι και οι τόκοι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ερευνα
Τοκογλυφία: ένα οργανωμένο έγκλημα!
«Είμαστε δανειστές παλιάς σχολής»
Οι μέθοδοι και οι τόκοι
Τιμές φαρμάκων
Νέα λίστα, παρόμοια προβλήματα
Πάρτι στις φαρμακαποθήκες
Ασθενείς με το χέρι στην τσέπη
Πόρισμα Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου
Στο Δημόσιο ανήκουν οι Νηές
Δημόσιος Τομέας
Αυξήσεις 20% σε πράσινα στελέχη
Υπόθεση Siemens
Τα κρυμμένα ενσταντανέ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Νέες έρευνες, νέα σενάρια για «Ε.Α.»
Συμβασιούχοι
Η Θεανώ, το ΑΣΕΠ και το Βυζαντινό Μουσείο
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Συνδικάτα