Έντυπη Έκδοση

Οι μέθοδοι και οι τόκοι

Οι παραδοσιακοί τοκογλύφοι είναι «οικογενειάρχες», αφού ως συνδέσμους και μεσολαβητές συχνά χρησιμοποιούν συγγενείς τους, όπως προκύπτει από την έρευνα του Μ. Σκανδάμη. Φυσικά και δεν πιστεύουν ότι κάνουν κάποια παρανομία, αιτούνται να καταργηθεί το αδίκημα της τοκογλυφίας, ενώ και η αστυνομία σπανίως ασχολείται μαζί τους.

Αυτό είναι το ένα χαρακτηριστικό του προφίλ τους. Το άλλο αφορά την ψυχολογία της μεθοδολογίας που ακολουθούν. Θύμα τοκογλύφων εξηγεί: «Αυτό που κάνουν, πραγματικά κάποιος θα μπορούσε να το παρομοιάσει με αυτό που γίνεται σήμερα στις διεθνείς αγορές. Τοκογλύφοι που έχουν συνεχή επαφή-συνεργασία με κάποιον επιχειρηματία, αφήνουν επίτηδες, χωρίς καν να τον ενημερώνουν εγκαίρως, μια οφειλή του να διαμαρτυρηθεί ώστε ο επιχειρηματίας να μπει στον "Τειρεσία" και μετά να ανεβάσουν το επιτόκιο του δανεισμού του».

Στην κατηγορία των θυμάτων της τοκογλυφίας μπορεί να συναντήσει κάποιος ακόμη και ανθρώπους που έκαναν ληστείες ώστε να καταφέρουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. «Εγώ κάποια στιγμή είχα φτάσει σε σημείο να δίνω τόκο 12% με 15% το μήνα, δηλαδή 200% το χρόνο», μας λέει ο Π. Κ., εξηγώντας πως ο τόκος αθροίζεται ανάλογα με το πότε είναι η ημερομηνία λήξης της επιταγής. Αν η επιταγή είναι τρίμηνη, τότε το συνολικό επιτόκιο φτάνει στο 30%.

Για να έρθει σε επαφή με τοκογλύφους ο Μ. Σκανδάμης, για τις ανάγκες της μελέτης του, χρειάστηκε να μεσολαβήσουν αρκετοί «σύνδεσμοι». Εξέτασε δύο κατηγορίες επαγγελματιών: τους τοκογλύφους-παρατραπεζίτες και τους παραδοσιακούς τοκογλύφους που δούλευαν με έναν ή το πολύ δύο συνεργάτες.

Οι τοκογλύφοι-παρατραπεζίτες διατηρούσαν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα και ήταν έμποροι. Οι δύο «παραδοσιακοί» τοκογλύφοι που συνάντησε ήταν ένας συνταξιούχος του ΟΓΑ και ένας έμπορος. Στην περίπτωση της «παρατράπεζας», καταθέτες ήταν έμποροι, επαγγελματίες, υπάλληλοι και συνταξιούχοι. Ανά μήνα υπήρχε εξόφληση του μηνιαίου τόκου. Η εξασφάλιση των «καταθετών» γινόταν με επιταγές, λευκές ως προς την ημερομηνία.

Οι μεσάζοντες αμείβονταν με ποσοστό 1%-1,5% εκ του τοκογλυφικού επιτοκίου. Το μηνιαίο επιτόκιο στους τοκογλύφους-παρατραπεζίτες και στους παραδοσιακούς κυμαινόταν μεταξύ 9% και 12%. Μόνον τα δάνεια στους παίκτες των καζίνο είχαν ημερήσιο επιτόκιο 10%. Πριν από τη λήψη των επιταγών γινόταν έλεγχος της φερεγγυότητας του εκδότη μέσω «πηγών» σε τράπεζες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Σχετικά θέματα: Ερευνα
Τοκογλυφία: ένα οργανωμένο έγκλημα!
«Είμαστε δανειστές παλιάς σχολής»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ερευνα
Τοκογλυφία: ένα οργανωμένο έγκλημα!
«Είμαστε δανειστές παλιάς σχολής»
Οι μέθοδοι και οι τόκοι
Τιμές φαρμάκων
Νέα λίστα, παρόμοια προβλήματα
Πάρτι στις φαρμακαποθήκες
Ασθενείς με το χέρι στην τσέπη
Πόρισμα Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου
Στο Δημόσιο ανήκουν οι Νηές
Δημόσιος Τομέας
Αυξήσεις 20% σε πράσινα στελέχη
Υπόθεση Siemens
Τα κρυμμένα ενσταντανέ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Νέες έρευνες, νέα σενάρια για «Ε.Α.»
Συμβασιούχοι
Η Θεανώ, το ΑΣΕΠ και το Βυζαντινό Μουσείο
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Συνδικάτα