Έντυπη Έκδοση

Νέα λίστα, παρόμοια προβλήματα

Επιπλέον επιβαρύνσεις για την τσέπη του έλληνα ασθενούς θα προκύψουν από τη νέα φαρμακευτική πολιτική που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Οι μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και η νέα λίστα με τα σκευάσματα που θα πληρώνονται από τα ταμεία θα κάνουν τους ασφαλισμένους φτωχότερους και θα τους υποχρεώσουν σε περαιτέρω ταλαιπωρία, ενώ θα επιφέρουν πρόσθετες δυσκολίες στην αγορά.

Οι νέες ρυθμίσεις άλλωστε προωθούνται χωρίς καμία απολύτως μελέτη αποτελεσματικότητας, με μόνο κριτήριο τις μειωμένες τιμές. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί γνωρίζουν πότε θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν ειδικοί, με τις μειωμένες τιμές όχι μόνο δεν θα επιτευχθεί εξοικονόμηση αλλά αντίθετα θα υπάρξει αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, τόσο εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών, που θα διογκωθούν, όσο και από τις εισαγωγές των φαρμάκων στις οποίες θα είναι τελικά υποχρεωμένες οι υπηρεσίες να προχωρήσουν προκειμένου να καλύψουν ασθενείς που δεν θα έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα σκευάσματα που θα απουσιάζουν από την ελληνική αγορά.

Και όλα αυτά επειδή η κυβέρνηση... ξέχασε να λάβει το πιο αποτελεσματικό μέτρο, που έχει υιοθετηθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη: τον έλεγχο της συνταγογράφησης από τους γιατρούς. Οι ποσότητες των σκευασμάτων που χορηγούνται σήμερα είναι ανεξέλεγκτες και κάποιοι γιατροί πλουτίζουν μέσω των συναλλαγών με φαρμακευτικές εταιρείες.

«Το βέβαιον είναι ότι δεν θα περιοριστούν οι δαπάνες κατά 1,5 με 2 δισ. ευρώ στην υγεία, όπως υπολογίζει η κυβέρνηση, αλλά ο Ελληνας θα βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη» εκτιμά ο Νίκος Μανιαδάκης, διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, στον τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών, ένας από τους ελάχιστους ειδικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη που γνωρίζουν σε βάθος το θέμα της πολιτικής φαρμάκου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σχετικά θέματα: Τιμές φαρμάκων
Πάρτι στις φαρμακαποθήκες
Ασθενείς με το χέρι στην τσέπη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ερευνα
Τοκογλυφία: ένα οργανωμένο έγκλημα!
«Είμαστε δανειστές παλιάς σχολής»
Οι μέθοδοι και οι τόκοι
Τιμές φαρμάκων
Νέα λίστα, παρόμοια προβλήματα
Πάρτι στις φαρμακαποθήκες
Ασθενείς με το χέρι στην τσέπη
Πόρισμα Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου
Στο Δημόσιο ανήκουν οι Νηές
Δημόσιος Τομέας
Αυξήσεις 20% σε πράσινα στελέχη
Υπόθεση Siemens
Τα κρυμμένα ενσταντανέ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Νέες έρευνες, νέα σενάρια για «Ε.Α.»
Συμβασιούχοι
Η Θεανώ, το ΑΣΕΠ και το Βυζαντινό Μουσείο
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Συνδικάτα