Έντυπη Έκδοση

Ασθενείς με το χέρι στην τσέπη

Οι νέες μειωμένες τιμές των φαρμάκων θα οδηγήσουν σε σοβαρές ελλείψεις στην αγορά βασικών σκευασμάτων και οι ασθενείς δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν ή θα στρέφονται αναγκαστικά σε άλλα σκευάσματα, αντίστοιχης δράσης αλλά πιο ακριβά.

Φάρμακα για τα οποία σήμερα πληρώνουν αποζημίωση τα ταμεία είναι πιθανό να αποκλειστούν από τη νέα λίστα. Ετσι οι ασθενείς θα υποχρεωθούν να αλλάξουν τη συνηθισμένη τους θεραπεία, εκτός και αν θελήσουν να τα πληρώσουν από την τσέπη τους.

Εάν ένας ασθενής θελήσει να συνεχίσει τη θεραπεία του με ένα παλιό δοκιμασμένο φάρμακο το οποίο αποσύρθηκε λόγω μη συμφέρουσας τιμής, αυτό πρέπει να εισαχθεί μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). «Ο ΙΦΕΤ θα τα εισάγει σε πενταπλάσια τιμή. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο που κόστιζε 10 ευρώ και με τις μειώσεις πωλείται 5 ευρώ θα το εισάγουμε μέσω του ΙΦΕΤ με 30 ευρώ. Αρα η κυβέρνηση με τα πρόχειρα αυτά μέτρα δεν θα εξοικονομήσει ούτε σεντ» λέει ο Κ. Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του ΙΦΕΤ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο γνωστών κορτιζονούχων σκευασμάτων που αποσύρθηκαν από την ελληνική αγορά πριν από λίγον καιρό και πωλούνταν προς 0,85 και 1,17 ευρώ. Μετά την απόσυρσή τους ο ΙΦΕΤ άρχισε να τα εισάγει, έπειτα από σχετικά αιτήματα ασθενών, έναντι 3 και 7 ευρώ αντίστοιχα.

Σε περίπτωση που γιατρός χορηγήσει φάρμακο το οποίο θα είναι ακριβότερο και δεν είναι ενταγμένο στη λίστα οι ασθενείς θα το πληρώνουν από την τσέπη τους, αφού τα ταμεία θα αποζημιώνουν για συγκεκριμένα ποσά.

Αλλο πρόβλημα που προκύπτει σχετίζεται με τη διάθεση νέων και σύγχρονων φαρμάκων στους έλληνες ασθενείς. Η πρόσβαση θα γίνεται με καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά, καθώς ένα σκεύασμα δεν θα αρκεί να λαμβάνει τιμή από το υπουργείο Ανάπτυξης για να δίνεται στους ασφαλισμένους αλλά πρέπει πρώτα να εντάσσεται και στη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, διαδικασία αρκετά χρονοβόρα. Ο Γ. Κιοσές, αντιπρόεδρος του ΙΦΕΤ, υπογραμμίζει: «Η οποιαδήποτε φαρμακευτική πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι απλό προϊόν και ότι ο κάθε ασθενής έχει το δικαίωμα της πρόσβασης σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, ανεξαρτήτως κόστους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σχετικά θέματα: Τιμές φαρμάκων
Νέα λίστα, παρόμοια προβλήματα
Πάρτι στις φαρμακαποθήκες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ερευνα
Τοκογλυφία: ένα οργανωμένο έγκλημα!
«Είμαστε δανειστές παλιάς σχολής»
Οι μέθοδοι και οι τόκοι
Τιμές φαρμάκων
Νέα λίστα, παρόμοια προβλήματα
Πάρτι στις φαρμακαποθήκες
Ασθενείς με το χέρι στην τσέπη
Πόρισμα Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου
Στο Δημόσιο ανήκουν οι Νηές
Δημόσιος Τομέας
Αυξήσεις 20% σε πράσινα στελέχη
Υπόθεση Siemens
Τα κρυμμένα ενσταντανέ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Νέες έρευνες, νέα σενάρια για «Ε.Α.»
Συμβασιούχοι
Η Θεανώ, το ΑΣΕΠ και το Βυζαντινό Μουσείο
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Συνδικάτα