Έντυπη Έκδοση

Τα κρυμμένα ενσταντανέ

Απόρρητα στοιχεία για τις σχέσεις Χριστοφοράκου με πολιτικούς εντοπίσθηκαν από υπαλλήλους της Siemens και παραδόθηκαν στην ανακρίτρια της υπόθεσης, εφέτη Μαρία Νικολακέα, πριν από λίγες ημέρες. «Αμελλητί» τα στοιχεία αυτά έφθασαν στην Εξεταστική Επιτροπή και είναι πλέον στη διάθεση όλων των εκπροσώπων των κομμάτων.

Το φωτογραφικό υλικό που υπήρχε στα υπόγεια της Siemens και βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας αποδεικνύει τις κοινωνικές επαφές του Μιχ. Χριστοφοράκου με κορυφαίους πολιτικούς όπως ο Κων. Μητσοτάκης και ο Α. Τσοχατζόπουλος. Το φωτογραφικό υλικό που υπήρχε στα υπόγεια της Siemens και βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας αποδεικνύει τις κοινωνικές επαφές του Μιχ. Χριστοφοράκου με κορυφαίους πολιτικούς όπως ο Κων. Μητσοτάκης και ο Α. Τσοχατζόπουλος. Μεταξύ των στοιχείων υπήρχαν πλήθος φωτογραφιών από τις οποίες προκύπτουν στενές κοινωνικές σχέσεις με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας.

Φαίνεται και για ποιο λόγο τα στοιχεία αυτά είχαν φυλαχτεί καλά στο υπόγειο του κτιρίου που άλλοτε στέγαζε τα γραφεία της Siemens στην Αθήνα και πρόσφατα μετακόμισε. Και βρέθηκαν ακριβώς κατά τη μετακόμιση.

Περιλαμβάνουν φωτογραφίες με πολιτικούς τόσο της Ν.Δ. (Κων. Μητσοτάκη, Ντ. Μπακογιάννη, Ευαγ. Μεϊμαράκη, Στ. Καλαφάτη), όσο και με κάποιους του ΠΑΣΟΚ (Α. Τσοχατζόπουλο, Αν. Μαντέλη κ.λπ.).

Ορισμένες είναι από το τέλος της δεκαετίας του 1990 και άλλες μετά το 2005!

Στο ίδιο αρχείο υπάρχει πληθώρα καρτών για την ονομαστική εορτή του Μιχ. Χριστοφοράκου ακόμα και το 2007, ενώ αποτελεί έκπληξη ο εντοπισμός δύο βιογραφικών σημειωμάτων (στα αγγλικά) των πρώην υπουργών Γ. Βουλγαράκη και Μιχ. Λιάπη. Με δεδομένο ότι ο Γ. Βουλγαράκης αναφέρεται ως υπουργός Πολιτισμού, τα σημειώματα έχουν δοθεί μετά το 2007, εποχή που έχει «σκάσει» για τα καλά το σκάνδαλο της Siemens και έχει φανεί η εμπλοκή της χώρας μας στη διακίνηση των μαύρων ταμείων. Απτόητοι υπουργοί, υφυπουργοί και μεγάλα πολιτικά ονόματα, οι σύζυγοί τους, αλλά και άλλα πολιτικά στελέχη διατηρούν περισσότερο θερμές από ποτέ τις σχέσεις με τον τότε ισχυρό άνδρα της εταιρείας.

Στο ίδιο πλούσιο αρχείο υπάρχει λεπτομερής κατάλογος των μεγαλύτερων επιχειρηματιών και τραπεζιτών της χώρας οι οποίοι έστελναν δώρα στον Μιχ. Χριστοφοράκο ή του εύχονταν τηλεγραφικά τα χρόνια πολλά. Ολοι καταγράφονται με λεπτομέρειες, όχι μόνο με το όνομά τους, αλλά και με την εταιρεία από την οποία προέρχονται.

Στενές επαφές

Επιβεβαιώνεται έτσι η κατάθεση της πρώην γραμματέως και στενής συνεργάτιδος του Μιχ. Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, ότι το πρώην αφεντικό της είχε στενές σχέσεις με πολιτικούς απ' όλα τα κόμματα και ορισμένοι μάλιστα επισκέπτονταν οι ίδιοι το γραφείο του.

Εντυπωσιακό στοιχείο για την πορεία της ανάκρισης εντοπίζεται στην τελευταία συμπληρωματική κατάθεση της Αικ. Τσακάλου στην ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα, που έγινε στις 9 Απριλίου 2010. Σύμφωνα με αυτήν η «είδηση» προέρχεται από ερώτηση που απηύθυνε στην Αικ. Τσακάλου. Τη ρωτάει λοιπόν: Εχετε ακούσει τα ονόματα Μ. Παπαδογιαννάκη, Σοφοκλή Πρινιωτάκη, Ζαχαρία Πορταλάκη, Παν. Βοϊλή; Γνωρίζετε αν αυτά τα πρόσωπα είχαν κάποια σχέση με τους κατηγορούμενους Χριστοφοράκο και Μαυρίδη ή με τη διακίνηση χρημάτων της Siemens; Εκείνη απαντά ότι «δεν έχω ακούσει τίποτε γι' αυτά τα ονόματα...».

Το σημαντικό είναι ότι πρώτη φορά συνδέεται ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης, ιδιοκτήτης της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» και πρωταγωνιστής του σκανδάλου των ομολόγων, με το σκάνδαλο της Siemens.

Στο μεταξύ η τακτική ανάκριση συνεχίζεται στο Εφετείο με καταθέσεις των πολιτικών προσώπων που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση του C4Ι. Κατέθεσαν οι πρώην υφυπουργοί Μαλέσιος και Μαρκογιαννάκης, ενώ θα κληθούν και οι σημερινοί υφυπουργοί των αρμοδίων υπουργείων για να διευκρινιστεί γιατί τον Νοέμβριο του 2008 έγινε η παραλαβή του συστήματος.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, ο αρμόδιος υφυπουργός, Σπ. Βούγιας, ανακοίνωσε ότι δεν θα αποδεχθεί την παράδοση του συστήματος και ότι το ελληνικό Δημόσιο θα παρέμβει στην διαιτησία, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Από τις καταθέσεις πάντως στην ανακρίτρια έχει προκύψει ότι το σύστημα στοίχισε τελικά 255 εκατ. ευρώ, δεν δούλεψε ποτέ και ότι παρελήφθη από υπηρεσιακούς παράγοντες στο τέλος του 2008! Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αμφισβήτησε ποτέ, πριν από τις ανακοινώσεις Βούγια, την αρτιότητα του συστήματος...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ερευνα
Τοκογλυφία: ένα οργανωμένο έγκλημα!
«Είμαστε δανειστές παλιάς σχολής»
Οι μέθοδοι και οι τόκοι
Τιμές φαρμάκων
Νέα λίστα, παρόμοια προβλήματα
Πάρτι στις φαρμακαποθήκες
Ασθενείς με το χέρι στην τσέπη
Πόρισμα Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου
Στο Δημόσιο ανήκουν οι Νηές
Δημόσιος Τομέας
Αυξήσεις 20% σε πράσινα στελέχη
Υπόθεση Siemens
Τα κρυμμένα ενσταντανέ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Νέες έρευνες, νέα σενάρια για «Ε.Α.»
Συμβασιούχοι
Η Θεανώ, το ΑΣΕΠ και το Βυζαντινό Μουσείο
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Συνδικάτα