Έντυπη Έκδοση

Νέες έρευνες, νέα σενάρια για «Ε.Α.»

Τα κομβικά σημεία της διαδρομής του «Επαναστατικού Αγώνα» από την αφετηρία, όπως αυτή καταγράφηκε το φθινόπωρο του 2003, με τη διπλή βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, μέχρι και την τρέχουσα περίοδο με τις αλυσιδωτές εξελίξεις επιχειρούν να «φωτίσουν» οι διωκτικές αρχές, ενώ αναμένουν πλήθος πορισμάτων από τα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Τα ευρήματα στα δύο κρησφύγετα που αποκαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, αντιστοιχούν στον επιχειρησιακό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στις σημαντικότερες επιθέσεις της οργάνωσης τα τελευταία επτά χρόνια. Υπ' αυτή την οπτική γωνία ένα μεγάλο κενό στις έρευνες σχετικά με τα όπλα και τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν από την οργάνωση δείχνει να καλύπτεται.

Βασικό πεδίο έρευνας που έχει ανατεθεί σε ειδική ομάδα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αποτελούν οι συνθήκες συγκρότησης της οργάνωσης, μιας και «οι προσανατολισμένες έρευνες», όπως έλεγαν δημοσίως οι αρμόδιοι των αστυνομικών αρχών το 2003, δεν αντανακλούν στα αντιτρομοκρατικά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών.

Οι ελπίδες της Αντιτρομοκρατικής ότι η έφοδος στα κρησφύγετα θα επαλήθευε τα σενάριά της στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, περί συσχετισμού της «τρομοκρατίας» με δραστηριότητες του κοινού εγκλήματος και απόλυτης διασύνδεσης των οργανώσεων, αποδείχθηκαν φρούδες. Πάντως αρμόδιοι των ερευνών θεωρούν σημαντικό ότι θα παραδώσουν στις δικαστικές αρχές τα σημαντικότερα πειστήρια της δράσης της οργάνωσης

Οπως προκύπτει από την πορεία του «Ε.Α.», κινήθηκε στην κλασική ρότα των οργανώσεων ένοπλης βίας της μεταπολιτευτικής περιόδου συγχωνεύοντας τις επιχειρησιακές μεθοδολογίες, με έμφαση στις βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε. Αυτές στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, περιπτώσεις συνδυάστηκαν με επιμελημένες ενέργειες αποφυγής θυμάτων μεταξύ πολιτών. Το πιο απαιτητικό χτύπημα από πλευράς επιχειρησιακής υλοποίησης κρίθηκε ότι ήταν η απόπειρα δολοφονίας του Γ. Βουλγαράκη και το πιο θεαματικό η απόπειρα κατεδάφισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι δυο επιθέσεις με καλάσνικοφ κατά αστυνομικών διμοιριών, τέλος του 2008 και αρχή του 2009, μετά από μια παρατεταμένη «σιωπή» περίπου 18 μηνών, ήταν αποτέλεσμα της έντονης ριζοσπαστικοποίησης των Δεκεμβριανών μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια. Οι επιθέσεις ήταν διαδοχικές σε διάστημα δυο εβδομάδων, μετά την απόκρυψη από την Αντιτρομοκρατική στοιχείου από την πρώτη αναίμακτη επίθεση στο Γουδή.

Συμπτωματικό ή όχι, η δράση του «Ε.Α.» μπήκε σε ύφεση σε μια περίοδο που ο φερόμενος από την αστυνομία ως στέλεχός του είχε την προτελευταία του όχληση από τις αρχές το φθινόπωρο του 2007, ως ύποπτος ληστείας. Μετά τα Δεκεμβριανά εικάζεται από τα γεγονότα και τις προκηρύξεις των οργανώσεων μια ενδεχόμενη μικροδιάσπαση του «Ε.Α.», καθώς ο ίδιος στράφηκε επιχειρησιακά σε θεαματικές βομβιστικές ενέργειες, ενώ άλλες ομάδες στράφηκαν σε εξτρεμιστική ένοπλη δραστηριότητα. Αυτό το κεφάλαιο αποτελεί επίσης σοβαρό πεδίο της τρέχουσας αντιτρομοκρατικής έρευνας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ερευνα
Τοκογλυφία: ένα οργανωμένο έγκλημα!
«Είμαστε δανειστές παλιάς σχολής»
Οι μέθοδοι και οι τόκοι
Τιμές φαρμάκων
Νέα λίστα, παρόμοια προβλήματα
Πάρτι στις φαρμακαποθήκες
Ασθενείς με το χέρι στην τσέπη
Πόρισμα Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου
Στο Δημόσιο ανήκουν οι Νηές
Δημόσιος Τομέας
Αυξήσεις 20% σε πράσινα στελέχη
Υπόθεση Siemens
Τα κρυμμένα ενσταντανέ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Νέες έρευνες, νέα σενάρια για «Ε.Α.»
Συμβασιούχοι
Η Θεανώ, το ΑΣΕΠ και το Βυζαντινό Μουσείο
Από το Εψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Συνδικάτα