Έντυπη Έκδοση

Το βαθύ κράτος και η Αναγνωστάκη

Η Ναντίν Σαρίμπατζακ και ο Ογκιούμ Ελίφ Ερντογάν, τα δυο αδέλφια στην τουρκική παράσταση της «Παρέλασης»
Για τη «γεωγραφία» της σύγχρονης τουρκικής θεατρικής σκηνής γνωρίζουμε μονάχα ελάχιστες ατάκτως ερριμμένες... ψηφίδες. Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι αύριο θα αποδοθεί για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή η «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη σε τουρκική γλώσσα αποκτά ειδικές διαστάσεις: παραστασιακά και ιστορικά.

Πλήρες θέμα...

 • 62ο Φεστιβάλ των Κανών

  • ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ Θρίαμβος Ελληνα σκηνοθέτη στις Κάνες
   Ο Γιώργος Λάνθιμος ξεκίνησε υπογράφοντας μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο τον «Καλύτερό μου φίλο» και συνέχισε με την ανατρεπτική «Κινέτα» Ενας νέος Ελληνας σκηνοθέτης, από τον χώρο του πειραματικού σινεμά, ο Γιώργος Λάνθιμος και η ταινία του «Κυνόδοντας» έφυγαν από τις Κάνες με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του τμήματος «Ενα κάποιο βλέμμα». Για σπάνιο θρίαμβο του ελληνικού σινεμά μιλά ο ξένος Τύπος.
  • Παραμύθια και Ιστορία
   «Θα μπορούσα να κάνω αγωγή στον Μπους και στον Τσέινι για κοπιάρισμα, χωρίς την άδειά μου, της ταινίας μου «Μπραζίλ»», ανέφερε ο σκηνοθέτης Τέρι Γκίλιαμ μετά την προβολή, εκτός συναγωνισμού, της ταινίας του «The Imaginarium of Doctor Parnassus». «Η κωμωδία παραμένει ο καλύτερος τρόπος διαμαρτυρίας», πρόσθεσε ο δημιουργός των «12 πίθηκων», που εμφανίστηκε με γενειάδα και λουλουδάτο πουκάμισο. «Προσπάθησα να κρατήσω μια απόσταση από τους Μόντι Πάιθον, αλλά εξακολουθώ να αγαπώ αυτή τη μορφή παιδαριώδους χιούμορ.
  • Η Ιπέρ το έδωσε στον Χάνεκε
   Ο Αλέν Ρενέ χάρη στα αριστουργηματικά του «Αγριόχορτα» κέρδισε το έκτακτο ειδικό του 62ου Φεστιβάλ των Κανών Ο Χρυσός Φοίνικας πήγε στον Αυστριακό σκηνοθέτη για τη «Λευκή κορδέλα» του. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να κατηγορήσει την πρόεδρο της επιτροπής για φαβοριτισμό. Αυτός, που της χάρισε με τη «Δασκάλα του πιάνου» έναν σπουδαίο ρόλο, άξιζε το βραβείο
 • Art Athina

  • Η μικρή Βασιλεία στο Φάληρο
   Εργο της Kara Walker από την έκθεση «Υμνος στη σκιά» Η φετινή 15η ArtAthina, στο Tae Kwon Do στο Δέλτα Φαλήρου, με τη γεωμετρική κατανομή του χώρου των γκαλερί στο κλειστό γήπεδο, είχε κάτι, σε μικρογραφία, της φουάρ της Βασιλείας. Από ψηλά και με απόσταση.
 • Αλέξανδρος Αργυρίου

  • Κριτικός αλλά και μάρτυρας της λογοτεχνίας
   «Προτίμησα να μείνω στην εποχή μου ώστε η Ιστορία μου να εκφράζει την τραυματική μου σχέση μαζί της», έλεγε ο Αλέξανδρος Αργυρίου εξηγώντας γιατί η 8 τομη «Ιστορία της Ελληνικής λογοτεχνίας» καταλήγει στο '74 Σπουδαίος διανοητής. Αυθεντία στη μελέτη και κριτική της νεοελληνικής λογοτεχνίας που ποτέ, όμως, στο γραπτό ή δημόσιο λόγο του, δεν λειτούργησε ως τέτοια. Μια νηφάλια αριστερή φωνή που, όμως, δεν έφερε τον ναρκισσισμό της ιδεολογίας και της γνώσης της.
 • Αρχιτεκτονική

  • Το δίδαγμα του πέτρινου τοίχου
   Η πατίνα του χρόνου, η αίσθηση της φθοράς των υλικών που παλιώνουν και γερνάνε όμορφα και φυσιολογικά, όπως γερνάει και ένας ζωντανός οργανισμός, δεν είναι πολλές φορές που προσδίδουν στο χώρο την οικειότητα και τη χάρη εκείνη που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και άνετα;
 • Κώστας Σφήκας

  • Ο ποιητής της κινηματογραφικής αλληγορίας
   Ο Κώστας Σφήκας με τον «Χρυσό Αλέξανδρο» που του απέμεινε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2004 για το σύνολο του έργου του§«Μεταμόρφωση», η τελευταία ταινία του πρωτοπόρου δημιουργού Στα «Χρώματα της Ιριδας» (1974), ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξετύλιγε το νήμα της κινηματογραφικής του αφήγησης με έναν παράξενο άνδρα που, κρατώντας μια διάφανη ομπρέλα, βάδιζε ήρεμα προς τη θάλασσα, προχωρώντας όλο και βαθύτερα μέσα στο νερό μέχρι που δεν έμενε άλλο ίχνος του, παρά η ομπρέλα που επέπλεε.
 • Μουσείο της Χαιρώνειας

  • Το μικρό μουσείο στο λιβάδι
   Πλήρως ανακαινισμένο ανοίγει σήμερα τις πόρτες του το μικρό, αλλά σημαντικό Μουσείο της Χαιρώνειας Το εντυπωσιακότερο έκθεμα: ένας Κούρος (550-540 π.Χ.), πιθανότατα παριανού εργαστηρίου, που βρέθηκε στον Ορχομενό Γιορτάζει απόψε η Χαιρώνεια με μισό χαμόγελο την επαναλειτουργία του μικρού μουσείου της. Οχι γιατί καθυστέρησαν οι επισκευές του σεισμόπληκτου από το 1981 κτιρίου, αλλά και γιατί πρόλαβε εν τω μεταξύ να χωροθετηθεί στον καταπράσινο κάμπο της ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Τηλεόραση

  • ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΥΡΩΚΩΜΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΟΥΚΕΡΝΗ Γέλιο χωρίς σύνορα
   Υπάρχει διεθνής συνταγή καλού χιούμορ; Ή μόνο καλά αστεία που κάνουν να ξεκαρδιστεί το ίδιο ένας Φιλανδός κι ένας Πορτογάλος; Την περασμένη εβδομάδα στη Λουκέρνη περίπου 500 στελέχη κρατικών καναλιών της Ευρώπης προσπάθησαν να δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις σε ένα περίεργο debate με τίτλο «Τα σύνορα του γέλιου».
  • Παπαγαλάκια, βαρβαρότητες, δημοσκοπήσεις
   Αλλη μια δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές, τα παπαγαλάκια, η βαρβαρότητα, το φάντασμα της αποχής, οι αντιθέσεις και τα συνθήματα των κομμάτων είναι τα θέματα με τα οποία ασχολούνται απόψε τρεις εκπομπές.