Έντυπη Έκδοση

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΝΑΙ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

«Συναίνεση σε ό,τι είναι ωφέλιμο»

Σε ένα «ναι» υπό όρους στις αποκρατικοποιήσεις από τη Ν.Δ., και μία σύμπλευση για τα αυθαίρετα, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις, εξαντλήθηκε η συναίνεση στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ν.Δ., σύμφωνα με πηγές της Συγγρού.

Ο Γ.Α.Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς χτες στο Μαξίμου Ο Γ.Α.Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς χτες στο Μαξίμου «Λίγα σωστά, σε ένα συνολικό λάθος, δεν δίνουν τη λύση», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και επανέλαβε τη θέση του για την επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής του Μνημονίου, την οποία χαρακτήρισε «βατερλό». «Η κοινωνία επιθυμεί συναίνεση σε ό,τι είναι ωφέλιμο», τόνισε. «Οχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. Τέτοια συναίνεση δεν δίνω».

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ. Εκεί χρησιμοποίησε πιο υψηλούς τόνους. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ολέθρια πολιτική» και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επί της αρχής, κάτι για το οποίο ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό. «Δεν πρόκειται να δεχθώ ότι πρέπει τάχα να τινάξουμε στον αέρα την κοινωνία για να σωθούμε», τόνισε. «Οτι πρέπει να βάλουμε κλήρο ποιους θα... πετάξουμε στη θάλασσα για να σωθούμε οι υπόλοιποι. Αυτό δεν θα το κάνω...».

Ηταν λάβρος κατά της αύξησης της φορολογίας. «Οι φοροεπιδρομές τους πάγωσαν τους πάντες!», τόνισε. «Δεν πρόκειται με τίποτε, να προσυπογράψω την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Σ' αυτή την, αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του Μνημονίου, δεν πρόκειται να συμφωνήσω».

Εδωσε το δικό του τρίπτυχο για την επανεκκίνηση της οικονομίας: «Δημιουργικό σοκ μείωσης των φόρων, σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης του κράτους και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. βλέπει θετικά τις αποκρατικοποιήσεις αλλά έχει σοβαρές ενστάσεις, ως προς τον τρόπο που θα γίνουν. «Είμαστε υπέρ», τόνισε. «Υπάρχουν μεμονωμένα θετικά στοιχεία, όπως οι συμβάσεις εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων που τα προτείναμε εμείς από τον Δεκέμβριο του 2009. Αλλά είμαστε αντίθετοι στη βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού». Στον ΣΕΒ αναφέρθηκε και στη ΔΕΗ, για την οποία παρουσίασε ένα σχέδιο που απέχει πολύ από εκείνο της κυβέρνησης. «Δεν πρόκειται να δεχθώ πώληση ενός μετοχικού πακέτου της ΔΕΗ σε ένα πτωτικό χρηματιστήριο, χωρίς προηγούμενο σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου», ξεκαθάρισε.

«Δεν πρόκειται να χαρίσουμε αυτά που πρέπει, πρέπει υπό άλλους όρους, να αποκρατικοποιήσουμε. Επιμένω σε μια στρατηγική, να έχουμε ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος σε μια πενταετία».

Ο Α. Σαμαράς χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και για τους δανειστές. «Ακούω και το τελευταίο επιχείρημα», είπε στον ΣΕΒ. «Οτι οι δανειστές μας απαιτούν συναίνεση. Η απάντηση είναι ότι η Ν.Δ. δεν εμπόδισε να εφαρμοστεί η λάθος πολιτική στην οποία κι εκείνοι εισηγήθηκαν και στην οποία και σήμερα επιμένουν. Ούτε η Νέα Δημοκρατία μπορεί να παραιτηθεί από τον ρόλο της αντιπολίτευσης που το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους ορίζουν. Συμφωνούμε με τους στόχους: Να μειωθεί και να εκμηδενιστεί το έλλειμμα. Να ελεγχθεί και να αποκλιμακωθεί το χρέος. Ομως, δεν συμφωνούμε με τη συνταγή που επέλεξαν να το κάνουν αυτό. Και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο».

Η Συγγρού περιέγραψε ένα καλό κλίμα στη συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά. Εδωσε όμως την αίσθηση ότι ακόμη και στα οποία έχουν μια συναντίληψη οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είναι στον αέρα με την έννοια ότι, όπως είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Ν.Δ., θα πρέπει να έχουν και το «οκέι» της τρόικας για να υλοποιηθούν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αποκρατικοποιήσεις
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Εστειλε σήμα με δέκα σημεία συμφωνίας ο Παπανδρέου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Εστειλε σήμα με δέκα σημεία συμφωνίας ο Παπανδρέου
Πού λέει ότι συμφωνούν
Αποκρατικοποιήσεις
«Τυχοδιώκτες που πριν κατήγγελλαν την COSCO»
Κατάληψη με το «καλημέρα»
«Το νερό δεν πωλείται»
Συλλαλητήρια και ετοιμάζουν απεργία
«Ελεγαν «όχι» στο 23% και βγάζουν 40% στο σφυρί»
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
48ωρη και συλλαλητήριο
Νέα Δημοκρατία
«Συναίνεση σε ό,τι είναι ωφέλιμο»
Φορολογία
Μειώνουν το αφορολόγητο, αυξάνουν τους φόρους
Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών
Η τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών
ΣΕΒ
Δημοψήφισμα για δραχμή, το μέτρο του ΣΕΒ!
Περίεργη σύμπτωση με τον Παπανδρέου
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τώρα τους ενοχλούν οι εκδηλώσεις των Ποντίων!
Επιμένουν για Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ολα νόμιμα τα βλέπει
Υπόθεση των υποβρυχίων
Επιβεβαίωσε τις μίζες για τα υποβρύχια
Υπόθεση Siemens
Θέλει συμβιβασμό η Siemens
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η Τουρκία αποζημιώνει για την κατοχή της β. Κύπρου
Υπουργείο Εξωτερικών
Ελληνοϊταλικές γέφυρες για την ενέργεια
Άλλες ειδήσεις
«Οχι» και από ΕΒΕΑ
«Η Καπιταλιστική κρίση στην Ε.Ε. και την Ελλάδα»
Απόρρητα τα ονόματα των βουλευτών!