Έντυπη Έκδοση

Με υποβάθμιση εκβιάζει η Moody's, ακόμη και για ήπια αναδιάταξη ομολόγων

Θέση κατά της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδος παίρνει εμμέσως πλην σαφώς η Moody's, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί από πέρυσι τον Μάιο.

Παρά ταύτα, το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων βελτιώθηκε ελαφρώς χθες υποχωρώντας στο 13,58%, με την απόδοση του δεκαετούς τίτλου να περιορίζεται στο 16,63%.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, με χθεσινή του ανακοίνωση, σταχυολογεί πλήθος αρνητικών επιπτώσεων που θα επέφερε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στον ευρύτερο περίγυρο της Ε.Ε.

Επομένως προειδοποιεί ότι αν τελικά προχωρήσει το σενάριο της αναδιάρθρωσης, ακόμη και στην πιο ήπια εκδοχή του, που αφορά τη λεγόμενη αναδιάταξη (reprofiling) των ομολόγων, η ίδια θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην κατηγορία C από την Ba1 που μας είχε κατατάξει τον Μάρτιο. Η ίδια εκφράζει φόβους ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει «ντόμινο» συμπαρασύροντας και τις άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης (Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Βαρύ όμως θα είναι το πλήγμα που θα δεχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών στην περίπτωση που προχωρήσει τελικώς η αναδιάρθωση του δημόσιου χρέους. Η Moody's εκτιμά ότι οι περισσότερες τράπεζες θα βρεθούν στην ανάγκη να «καλύψουν την τρύπα» που θα προκαλέσει στα κεφάλαιά τους η απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα, θα παραμείνουν εξαρτημένες στη ρευστότητα που τους προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα το Δημόσιο θα είναι αποκλεισμένο από τις διεθνείς χρηματαγορές. Ακόμη ο διεθνής οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ορισμένες τράπεζες να βρεθούν σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν κανονικά τα χρέη τους κατ' αναλογία με το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά πάντως ότι όσο διατηρείται η σημερινή αβεβαιότητα, που επηρεάζει την Ελλάδα, τόσο πιο μεγάλος είναι ο πειρασμός, τόσο για τις ελληνικές αρχές όσο και για τις αρχές της ευρωζώνης να δοκιμάσουν να προχωρήσουν σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση.

Διαπιστώνει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας αυξήθηκε από πέρυσι τον Μάιο, εξαιτίας: «της ασθενέστερης από το αναμενόμενο οικονομικής ανάκαμψης, της χαμηλότερης επίδοσης σε σχέση με το στόχο για την προσαρμογή του χρέους, των αυξανόμενων πολιτικών διαμαρτυριών ως αντίδραση στα προγραμματισμένα μέτρα λιτότητας, της μείωσης της εμπιστοσύνης και της πρόσβασης στις αγορές και των σε αυξανόμενο βαθμό μεικτών μηνυμάτων από τους υποστηρικτές της Ελλάδας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οίκοι αξιολόγησης
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Ευρωζώνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Εκκαθαριστική ΦΠΑ
Ευρωπαϊκή Ενωση
Ο Ρεν καλωσορίζει τη λεηλασία
Υπουργείο Οικονομικών
Επιστροφή φόρου; Φέρτε τις αποδείξεις
Οικονομική κρίση
«Βραχυχρόνιες οι συνέπειες από μια στάση πληρωμών»
Ευρωζώνη
«Αντιπυρική ζώνη η διαγραφή χρεών της Ελλάδας»
ΑΤΕbank
Απέσυρε τους ανθρώπους της η ΑΤΕ από το Δ.Σ. «Δωδώνης»
Alpha Bank
10,5 εκατ. τα κέρδη τριμήνου της Alpha
Επιχειρήσεις
Στο δρόμο για ΕΛΒΟ και Φίλκεραμ
Επιδοτήσεις
Ξεκίνησε η επιδότηση Νεοσύστατων και Καινοτόμων Επενδύσεων
Οίκοι αξιολόγησης
Με υποβάθμιση εκβιάζει η Moody's, ακόμη και για ήπια αναδιάταξη ομολόγων
Αερομεταφορές
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Καύσιμα
Αλλα δύο πρατήρια με πειραγμένες αντλίες
Ακούνητες οι τιμές λιανικής στη βενζίνη
Βουλή
«Αργησε η κυβέρνηση - τοξική κατά Μνημονίου η αντιπολίτευση»
ΟΛΠ
Ζημιές 2,91 εκατ. στον ΟΛΠ
Αγροτική πολιτική
Ψηφιακή γεωργία υπόσχεται ο Σκανδαλίδης
Ναυτιλία
Προσέλαβε 54 Ελληνες ναυτικούς η ΝΕΛ
Κομισιόν
Κομισιόν: Σύννομη η πώληση του καζίνου Mont Parnes
Ακτοπλοΐα,
Attica - ΑΝΕΚ από κοινού προς Ηράκλειο και Ανκόνα
Ασφαλιστικό
Τετραπλό ψαλίδι ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις
Άλλες ειδήσεις
Credit Agricole: Δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο της Εμπορικής
Συγχωροχάρτι στα «φρουτάκια»