Έντυπη Έκδοση

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ

Οι λεκτικοί εποικισμοί Ομπάμα

Η διαφορετική σημειολογία που επιστράτευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να διατυπώσει στις δύο διαδοχικές ομιλίες του τη θέση για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους δείχνει ξανά πως -και για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστίνιους- η ακριβής δημόσια διατύπωση του σημείου έναρξης διαπραγματεύσεων είναι τόσο σημαντική όσο και εκείνη του σημείου τερματισμού τους.

Τα «νέα δημογραφικά δεδομένα», η φράση του Ομπάμα που ικανοποίησε το Ισραήλ και που στην πράξη σημαίνει να παραμείνουν στην ισραηλινή επικράτεια κάποιοι από τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα που προστατεύει το Τείχος της ντροπής (φωτ. Reuters) Τα «νέα δημογραφικά δεδομένα», η φράση του Ομπάμα που ικανοποίησε το Ισραήλ και που στην πράξη σημαίνει να παραμείνουν στην ισραηλινή επικράτεια κάποιοι από τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα που προστατεύει το Τείχος της ντροπής (φωτ. Reuters) Αναμφίβολα «στρογγύλεψε» δεόντως το ύφος του ο Ομπάμα από την ομιλία της περασμένης Πέμπτης στον Λευκό Οίκο μέχρι εκείνη της Κυριακής, στο ετήσιο φόρουμ της Αμερικανικής Επιτροπής Ισραηλινών Υποθέσεων (AIPAC), του μεγαλύτερου λόμπι άσκησης φιλοϊσραηλινής επιρροής στις ΗΠΑ με 100.000 μέλη. Το θέμα δεν ήταν απλώς το επίσημο λανσάρισμα ως «νέας» της ιδέας του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης με σύνορα την «Πράσινη Γραμμή» της κατάπαυσης του πυρός προ του Πολέμου των Εξι Ημερών του 1967 -φερόμενο και ως η τελευταία αφορμή για την «ψυχρότητα» στο κλίμα της συνάντησης Ομπάμα - Νετανιάχου την Παρασκευή. Αλλά το πόσες και ποιες εκτάσεις μέσα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη (και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ) θα εξαναγκαστούν να αφήσουν στους Ισραηλινούς οι Παλαιστίνιοι στο όνομα της «αμοιβαίας ανταλλαγής γαιών με βάση τα νέα δημογραφικά δεδομένα», όπως το διατύπωσε ο Ομπάμα.

Τα «νέα δημογραφικά δεδομένα», η φράση που ικανοποίησε περισσότερο τα ώτα του ακροατηρίου της AIPAC, σημαίνει στην πράξη ότι κάποιοι -τουλάχιστον- από τους προστατευόμενους από το περιβόητο Τείχος εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα καλό είναι να παραμείνουν στην ισραηλινή επικράτεια. Και αποδεικνύει πως για την αμερικανική πολιτική το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην εθνική αυτοδιάθεση παγίως εξισώνεται στην πράξη με το δικαίωμα των Εβραίων εποίκων στην αρπαγή ξένων γαιών ως διαδικασία δημιουργίας ντε φάκτο καταστάσεων κυριαρχίας του Ισραήλ.

Τα «ευάλωτα» σύνορα του 1967

Προχθές ο διευθυντής της AIPAC Χάουαρντ Κορ, κάλεσε τις ηγεσίες των δύο χωρών να αποφεύγουν δημόσιες επιδείξεις διπλωματικών κρίσεων, καθώς αυτό μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης από τους εχθρούς του Ισραήλ. Οτι ο Ομπάμα δεν θα έπρεπε να τηρεί προσεγγίσεις ίσων αποστάσεων στο Μεσανατολικό, επειδή βάζει το Ισραήλ σε μειονεκτική θέση. Φυσικά, στη δική του ομιλία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε πεισματικά την αντίθεσή του για επιστροφή στα «ευάλωτα» σύνορα του 1967. Αλλά χθες, ως προσκεκλημένος ομιλητής στο Κογκρέσο, τη μεταμφίεσε με την αόριστη υπόσχεση ότι «το Ισραήλ είναι έτοιμο να προβεί σε επώδυνες υποχωρήσεις», αρκεί οι Παλαιστίνιοι να δεχτούν το Ισραήλ ως ιουδαϊκό κράτος, το θέμα των προσφύγων να επιλυθεί εκτός των συνόρων του και «η Ιερουσαλήμ να παραμείνει ως αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Οι Παλαιστίνιοι, που δεν προτίθενται να ανακηρύξουν μονομερώς ανεξάρτητο κράτος, αλλά προσδοκούν στην αναγνώρισή του από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο (παρά το δεδομένα αναμενόμενο αμερικανικό βέτο για ισραηλινή υποστήριξη) έμειναν μάλλον σιωπηλοί. Απέφυγαν να σχολιάσουν ακόμα και την εκπεφρασμένη αντίθεση του Ομπάμα στην πρόσφατη συμφιλίωση Παλαιστινιακής Αρχής - Χαμάς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέβαλε στην Καλιφόρνια μείωση των κρατουμένων στις «απάνθρωπες φυλακές»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Οι λεκτικοί εποικισμοί Ομπάμα
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέβαλε στην Καλιφόρνια μείωση των κρατουμένων στις «απάνθρωπες φυλακές»
Ισπανία
Το σύνθημα που άκουσαν μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ
Γαλλία
Γαλλία - γκάλοπ για προεδρικές εκλογές: ψήφος τιμωρίας του Νικολά Σαρκοζί
Η «επανάσταση» έφτασε στη Βαστίλη
Ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Η πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη
Ιαπωνία
Αποκάλυψη, τώρα
Λιβύη
Λιβύη: πληθαίνουν οι αναγνωρίσεις των αντικαθεστωτικών
Σαουδική Αραβία
Στο πλευρό της σοφερίνας που φυλάκισαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας
Σερβία
Σερβία: δημόσια συγγνώμη
Ισλανδία
Κόντρες αέρος-εδάφους για την τέφρα
Τουρκία
Τουρκία: σύμβουλος σχέσεων προτείνει τη νομιμοποίηση της πολυγαμίας
Προβληματίζει η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού
Άλλες ειδήσεις
Για μια Ευρώπη-φρούριο
Ημέρα Κρίσης, η 21η Οκτωβρίου