Έντυπη Έκδοση

Στο πλευρό της σοφερίνας που φυλάκισαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας

Στο πρόσωπο μιας 32χρονης θαρραλέας γυναίκας, που προσπάθησε να σπάσει το κατεστημένο και να ξεκινήσει την επανάσταση στη Σαουδική Αραβία από το βολάν, αποτυπώνεται η προσπάθεια μεγάλου μέρους του λαού του βασιλείου να αλλάξει τα πράγματα.

Η Μανάλ αλ-Σαρίφ, που πρωτοστάτησε σε εκστρατεία για να φέρει όλες τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας στο τιμόνι των αυτοκινήτων στις 17 Ιουνίου, συνελήφθη από τις αρχές κατηγορούμενη για διασάλευση της δημόσιας τάξης και υποδαύλιση ταραχών.

Χιλιάδες υποστηρικτές της Μανάλ στον αγώνα για την κατάκτηση του... φοβερού δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν, προώθησαν το μήνυμα μέσω Διαδικτύου με την ελπίδα να δρομολογήσουν αλλαγές από το βολάν. Το άγρυπνο μάτι των αρχών όμως καιροφυλακτούσε και το Σάββατο, όταν η Μανάλ πήρε το τιμόνι του αυτοκινήτου πλάι στον αδελφό της και οδήγησε δημοσίως για να κάνει γνωστό τον αγώνα της, τη συνέλαβαν.

Η Μανάλ αποκαλείται από πολλούς «η Ρόζα Παρκς της Σαουδικής Αραβίας». Η Παρκς ήταν η Αφροαμερικανίδα που το 1955 αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε λεωφορείο στο Μοντγκόμερι των ΗΠΑ σε λευκό, ανοίγοντας το δρόμο για μια σκληρή μάχη που οδήγησε στην κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού. Η 32χρονη ειδικός της πληροφορικής βρήκε πολλούς υποστηρικτές αλλά και απέναντί της όχι μόνον τους συντηρητικούς και θρησκόληπτους, αλλά και άλλους, οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας μαξιμαλιστικής προσέγγισης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, λένε ότι με εκστρατείες υπέρ του δικαιώματος στην οδήγηση θα καεί το χαρτί της διεκδίκησης δικαιώματος ψήφου. Οι πολέμιοι των δικαιωμάτων εν γένει προειδοποιούν ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και μετά το τιμόνι οι γυναίκες θα ζητούν ψήφο και -άκουσον άκουσον- να παντρεύονται όποιον θέλουν! Οι υπέρμαχοι της κίνησης «γυναίκες στο τιμόνι», πάντως, έχουν ακόμα ένα ισχυρό επιχείρημα. Για τη μετακίνηση των κυριών χρησιμοποιούνται 850.000 οδηγοί, ξένοι κατά κανόνα, που πληρώνονται γύρω στα 350 δολάρια το μήνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Σαουδική Αραβία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Οι λεκτικοί εποικισμοί Ομπάμα
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέβαλε στην Καλιφόρνια μείωση των κρατουμένων στις «απάνθρωπες φυλακές»
Ισπανία
Το σύνθημα που άκουσαν μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ
Γαλλία
Γαλλία - γκάλοπ για προεδρικές εκλογές: ψήφος τιμωρίας του Νικολά Σαρκοζί
Η «επανάσταση» έφτασε στη Βαστίλη
Ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Η πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη
Ιαπωνία
Αποκάλυψη, τώρα
Λιβύη
Λιβύη: πληθαίνουν οι αναγνωρίσεις των αντικαθεστωτικών
Σαουδική Αραβία
Στο πλευρό της σοφερίνας που φυλάκισαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας
Σερβία
Σερβία: δημόσια συγγνώμη
Ισλανδία
Κόντρες αέρος-εδάφους για την τέφρα
Τουρκία
Τουρκία: σύμβουλος σχέσεων προτείνει τη νομιμοποίηση της πολυγαμίας
Προβληματίζει η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού
Άλλες ειδήσεις
Για μια Ευρώπη-φρούριο
Ημέρα Κρίσης, η 21η Οκτωβρίου