Έντυπη Έκδοση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέβαλε στην Καλιφόρνια μείωση των κρατουμένων στις «απάνθρωπες φυλακές»

Οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές της Καλιφόρνιας είναι τόσο κακές που παραβιάζουν την 8η Τροπολογία, η οποία απαγορεύει την απάνθρωπη τιμωρία, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και επέβαλε στην πολιτεία να μειώσει τον αριθμό των κρατουμένων κατά τουλάχιστον 30.000.

Ηδη δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε καταγράψει σε ετυμηγορία του, την οποία κλήθηκε να επικυρώσει το Ανώτατο, ότι «κάθε έξι ή επτά ημέρες ένας κρατούμενος στις φυλακές της Καλιφόρνιας πεθαίνει χωρίς λόγο, εξαιτίας θεσμικών ελλείψεων» στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Η τελεσίδικη νέα απόφαση βρήκε για μια ακόμα φορά ένα δικαστήριο εξαιρετικά διχασμένο για ιδεολογικούς λόγους. Ελήφθη με ψήφους πέντε έναντι τεσσάρων. Και ενώ ο δικαστής Α. Κένεντι αιτιολογούσε, επισημαίνοντας ότι το σωφρονιστικό σύστημα εκεί δεν δύναται να εξασφαλίσει ούτε την ελάχιστη φροντίδα σε κρατουμένους με σοβαρά ιατρικά και ψυχιατρικής φύσης προβλήματα, με αποτέλεσμα «δεινά και θάνατο», η μειοψηφία απαξίωνε τις «θεσμικές νουθεσίες» της άλλης πλευράς και κινδυνολογούσε, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία «τζογάρει με την ασφάλεια των κατοίκων της Καλιφόρνιας».

Η πλειοψηφία περιγράφει «κλουβιά χωρίς τουαλέτες στο μέγεθος τηλεφωνικού θαλάμου», όπου εγκλείονται όσοι έχουν φόβο να αυτοκτονήσουν (το ποσοστό αυτοκτονιών είναι κατά 80% υψηλότερο στις καλιφορνέζικες φυλακές, συγκριτικά με τον εθνικό μέσο όρο), η μειοψηφία όμως λοιδορεί το δικαστήριο που κατά την εκτίμησή της διατάσσει «την πρόωρη αποφυλάκιση περίπου 46.000 εγκληματιών -που ισοδυναμούν με τρία στρατιωτικά τάγματα».

Από 160.000 που ήταν μέχρι πρόσφατα οι κρατούμενοι στην Καλιφόρνια, έχουν φτάσει τώρα στις 140.000. Θα πρέπει όμως σε διάστημα διετίας, κατά την απόφαση, να μην ξεπερνούν τις 110.000 ήτοι 137,5% της χωρητικότητας του συστήματος. Αυτό μπορεί να γίνει με αποφυλακίσεις, μεταφορές, κατασκευή νέων εγκαταστάσεων κ.λπ. Η υλοποίηση της απόφασης δεν είναι απλή, εξαιτίας της έλλειψης πόρων και, μολονότι οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών πάλεψαν πολύ για την έκβαση αυτή, παραδέχονται ότι ο δρόμος μπροστά για τη βελτίωση της κατάστασης είναι πολύ μακρύς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Οι λεκτικοί εποικισμοί Ομπάμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Οι λεκτικοί εποικισμοί Ομπάμα
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέβαλε στην Καλιφόρνια μείωση των κρατουμένων στις «απάνθρωπες φυλακές»
Ισπανία
Το σύνθημα που άκουσαν μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ
Γαλλία
Γαλλία - γκάλοπ για προεδρικές εκλογές: ψήφος τιμωρίας του Νικολά Σαρκοζί
Η «επανάσταση» έφτασε στη Βαστίλη
Ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Η πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη
Ιαπωνία
Αποκάλυψη, τώρα
Λιβύη
Λιβύη: πληθαίνουν οι αναγνωρίσεις των αντικαθεστωτικών
Σαουδική Αραβία
Στο πλευρό της σοφερίνας που φυλάκισαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας
Σερβία
Σερβία: δημόσια συγγνώμη
Ισλανδία
Κόντρες αέρος-εδάφους για την τέφρα
Τουρκία
Τουρκία: σύμβουλος σχέσεων προτείνει τη νομιμοποίηση της πολυγαμίας
Προβληματίζει η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού
Άλλες ειδήσεις
Για μια Ευρώπη-φρούριο
Ημέρα Κρίσης, η 21η Οκτωβρίου