Έντυπη Έκδοση

Γαλλία - γκάλοπ για προεδρικές εκλογές: ψήφος τιμωρίας του Νικολά Σαρκοζί

Οι Γάλλοι επιθυμούν τη νίκη της Αριστεράς, παρά τον δυσμενή αντίκτυπο που προκάλεσε το σκάνδαλο ηθών, στο οποίο εμπλέκεται ο Στρος-Καν. Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου εξαμήνου έδειχναν ότι η τάση που είχε διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη για τις προεδρικές εκλογές του 2012, ήταν πλειοψηφία υπέρ του «φαβορί» σοσιαλιστή υποψηφίου και ψήφος μομφής για τον Νικολά Σαρκοζί.

  Δέκα ημέρες μετά το σοκ του σκανδάλου, φαίνεται ότι η κοινή γνώμη παραμένει αμετάβλητη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP για το περιοδικό Paris Match, περίπου 60% των Γάλλων επιθυμεί νίκη της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές, έναντι 40% που επιθυμεί νίκη της Δεξιάς. Στο «βαρόμετρο» δημοτικότητας, ο ανερχόμενος αστέρας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ αντικαθιστά τον Στρος-Καν με ποσοστό 63% (+1%). Ο σοσιαλιστής δήμαρχος Παρισιού Ντελανοέ συγκεντρώνει 61% (-4%) και η ηγέτις του Σ.Κ. Μαρτίν Ομπρί 58% (+2%). Ο Στρος-Καν κατέβηκε στο 42% έναντι 71% πριν από το σκάνδαλο. Εντυπωσιακή άνοδο σημειώνει σήμερα ο κεντρώος Ζαν-Λουί Μπορλό με ποσοστό 68%. Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί έρχεται δέκατος με 34% (+1%). Η ακροδεξιά ηγέτις Μαρίν Λε Πεν είναι δωδέκατη στη λίστα με 29% (-4%).

Οι πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι δύο «φαβορί» σοσιαλιστές υποψήφιοι καταφέρνουν να δημιουργήσουν νέα δυναμική στην Αριστερά. Ο Φρανσουά Ολάντ αντιπροσωπεύει την εικόνα του «νορμάλ» πολιτικού, που προβάλλοντας «στροσκανικές» ιδέες διακυβέρνησης μπορεί να προσελκύσει κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, δυσαρεστημένους από τον Σαρκοζί. Η Μαρτίν Ομπρί «ταπεινόφρων» προσωπικότητα με μεγάλη πείρα σαν υπουργός και αναγνωρισμένη επιτυχία σαν ηγέτις του Σ.Κ., τοποθετείται σαν «πόλος σταθερότητας και ενότητας της Αριστεράς», με την υποστήριξη του Κ.Κ., του «Κόμματος της Αριστεράς» και των Πρασίνων.

Σημαντική είναι η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου BVA, η οποία διενεργήθηκε 20 και 21 Μαΐου. Δείχνει ότι, αν γίνονταν σήμερα οι προεδρικές εκλογές, ο Φρανσουά Ολάντ και η Μαρτίν Ομπρί θα νικούσαν με αρκετά μεγάλη διαφορά τον Σαρκοζί.

Ο Ολάντ εμφανίζεται να κερδίζει στον πρώτο γύρο με 27% έναντι 21% του Σαρκοζί και να αποσπά σαρωτική νίκη στον δεύτερο γύρο, με ποσοστό 62% έναντι 38% του νυν προέδρου. Παρόμοια πρόβλεψη έκαναν οι δημοσκοπήσεις για τον Στρος-Καν, πριν από τη σύλληψή του.

Η Μαρτίν Ομπρί θα κέρδιζε με ποσοστό 24% στον πρώτο γύρο έναντι 22% του Σαρκοζί και θα νικούσε στον δεύτερο γύρο με 59% έναντι 41%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Σχετικά θέματα: Γαλλία
Η «επανάσταση» έφτασε στη Βαστίλη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Οι λεκτικοί εποικισμοί Ομπάμα
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέβαλε στην Καλιφόρνια μείωση των κρατουμένων στις «απάνθρωπες φυλακές»
Ισπανία
Το σύνθημα που άκουσαν μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ
Γαλλία
Γαλλία - γκάλοπ για προεδρικές εκλογές: ψήφος τιμωρίας του Νικολά Σαρκοζί
Η «επανάσταση» έφτασε στη Βαστίλη
Ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Η πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη
Ιαπωνία
Αποκάλυψη, τώρα
Λιβύη
Λιβύη: πληθαίνουν οι αναγνωρίσεις των αντικαθεστωτικών
Σαουδική Αραβία
Στο πλευρό της σοφερίνας που φυλάκισαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας
Σερβία
Σερβία: δημόσια συγγνώμη
Ισλανδία
Κόντρες αέρος-εδάφους για την τέφρα
Τουρκία
Τουρκία: σύμβουλος σχέσεων προτείνει τη νομιμοποίηση της πολυγαμίας
Προβληματίζει η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού
Άλλες ειδήσεις
Για μια Ευρώπη-φρούριο
Ημέρα Κρίσης, η 21η Οκτωβρίου