Έντυπη Έκδοση

Κόντρες αέρος-εδάφους για την τέφρα

Μπορεί οι αερομεταφορές να αντιμετώπισαν χθες προβλήματα εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας από την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Γκρίμσβοτν, την ίδια ώρα όμως «πήγαιναν κι έρχονταν» οι κόντρες μεταξύ αεροπορικών εταιρειών, αρμοδίων υπηρεσιών και πιλότων για τα μέτρα ασφαλείας, με το χάος να καραδοκεί και τους ταξιδιώτες να ανακαλούν στη μνήμη τους την περσινή σοβαρή κρίση.

Περισσότερες από 250 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες, καθώς το νέφος είχε επεκταθεί προς τον εναέριο χώρο της Σκωτίας και της βόρειας Ιρλανδίας, ενώ προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και όσοι θέλουν να ταξιδέψουν από τη βόρεια Γερμανία, καθώς αργά χθες το βράδυ η γερμανική Υπηρεσία Ασφαλείας των Αεροδρομίων ανακοίνωσε το κλείσιμο των αεροδρομίων της Βέρνης και του Αμβούργου, από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, όπως τις διατύπωσε ο Μπράιαν Φλιν, επικεφαλής επιχειρήσεων της υπηρεσίας Eurocontrol, το νέφος, το οποίο κινούνταν προς το νότιο τμήμα της Σκανδιναβίας, τη Δανία και ορισμένα τμήματα της βόρειας Γερμανίας, «στη συνέχεια θα κατευθυνθεί ακόμη νοτιότερα και θα φθάσει στη Γαλλία και την Ισπανία, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε».

Χθες, χιλιάδες επιβάτες παρέμεναν στα αεροδρόμια της Σκωτίας εξαιτίας της ματαίωσης των πτήσεών τους. Πάντως, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ανακοίνωσε ότι αεροσκάφος της πέρασε από τον εναέριο χώρο περιοχής στη Σκωτία, όπου είχε καταγραφεί «υψηλή συγκέντρωση ηφαιστειακής τέφρας», σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι δεν υφίσταται κίνδυνος από την έκρηξη του ηφαιστείου Γκρίμσβοτν στην Ισλανδία.

Τρεις ζώνες -μπλε, γκρι και κόκκινη- έχουν θεσπισθεί για την αποφυγή παράλυσης των ευρωπαϊκών αεροπορικών συγκοινωνιών μετά την έκρηξη, πριν από ένα χρόνο, ηφαιστείου στον παγετώνα Εϊγιαβιατλαγιοκούλ στη νότια Ισλανδία.

Το διεθνές σώμα εκπροσώπησης των αεροπορικών εταιρειών, η Ενωση Διεθνών Αερομεταφορών, επέκρινε έντονα τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η βρετανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αεροσκάφη τύπου Τσέσνα έπρεπε να εκτελέσουν δοκιμαστικές πτήσεις και να μη βασίζεται αποκλειστικά στις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση που εκπροσωπεί τους πιλότους, τόνισε από την πλευρά της ότι σε θέματα ασφαλείας ακόμη και με μέτρια συγκέντρωση τέφρας, δεν επιτρέπονται πειραματισμοί.

Από τις Βρυξέλλες πάντως, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις μεταφορές, Σίιμ Κάλας, δήλωσε ότι οι ταξιδιώτες θα δοκιμαστούν αυτή την εβδομάδα, αλλά τόνισε ότι η κρίση δεν θα είναι τέτοιου μεγέθους όπως εκείνη της περασμένης χρονιάς γιατί «η σύνθεση της τέφρας είναι διαφορετική, οι μετεωρολογικές συνθήκες διαφορετικές, το ίδιο και η ευρωπαϊκή αντίδραση» αφού υπάρχει καλύτερος συντονισμός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Ισλανδία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Οι λεκτικοί εποικισμοί Ομπάμα
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέβαλε στην Καλιφόρνια μείωση των κρατουμένων στις «απάνθρωπες φυλακές»
Ισπανία
Το σύνθημα που άκουσαν μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ
Γαλλία
Γαλλία - γκάλοπ για προεδρικές εκλογές: ψήφος τιμωρίας του Νικολά Σαρκοζί
Η «επανάσταση» έφτασε στη Βαστίλη
Ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Η πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη
Ιαπωνία
Αποκάλυψη, τώρα
Λιβύη
Λιβύη: πληθαίνουν οι αναγνωρίσεις των αντικαθεστωτικών
Σαουδική Αραβία
Στο πλευρό της σοφερίνας που φυλάκισαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας
Σερβία
Σερβία: δημόσια συγγνώμη
Ισλανδία
Κόντρες αέρος-εδάφους για την τέφρα
Τουρκία
Τουρκία: σύμβουλος σχέσεων προτείνει τη νομιμοποίηση της πολυγαμίας
Προβληματίζει η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού
Άλλες ειδήσεις
Για μια Ευρώπη-φρούριο
Ημέρα Κρίσης, η 21η Οκτωβρίου