Έντυπη Έκδοση

ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ ΤΗΞΗ ΡΑΒΔΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 3 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 6 ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ

Αποκάλυψη, τώρα

Σε νέα βάση πρέπει να εκτιμηθεί η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα μετά την ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του κατεστραμμένου εργοστασίου ότι έχει πιθανότατα επέλθει τήξη των ράβδων καυσίμου σε άλλους δύο (δηλαδή συνολικά σε τρεις από τους έξι) αντιδραστήρες του σταθμού.

Η αποκάλυψη αυτή, πάνω από δύο μήνες μετά το σοβαρό δυστύχημα, εγείρει ερωτήματα για τους λόγους που δεν ομολογήθηκε νωρίτερα η έκταση της καταστροφής, παρά μόνο αφότου ξεκίνησε η ειδική ομάδα του ΟΗΕ να διερευνά τα αίτια για τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνομπίλ.

Δεκαοχταμελής ομάδα ειδικών, στην οποία μετέχουν έξι εκπρόσωποι της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και εμπειρογνώμονες από 12 χώρες, ξεκίνησε την αποστολή της στην Ιαπωνία και θα επιθεωρήσει την Παρασκευή τη μονάδα της Φουκουσίμα, προκειμένου να ενημερώσει την 1η Ιουνίου την ιαπωνική κυβέρνηση και στη συνέχεια να παραδώσει έκθεσή της στην ΙΑΕΑ.

Το εύρος της καταστροφής

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με νέες αναλύσεις, προκλήθηκε τήξη των ράβδων καυσίμου στους αντιδραστήρες 2 και 3 τις πρώτες μέρες της κρίσης, κάτι για το οποίο υπήρχαν υποψίες, αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί. Την περασμένη εβδομάδα, η Tepco ανακοίνωσε ανάλογα ευρήματα και για τον αντιδραστήρα 1.

Οι νέες αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι η σφοδρότητα του δυστυχήματος είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί και η αισιοδοξία για την έκβαση της κρίσης χάνει σημαντικά έδαφος.

Οπως φαίνεται, οι ράβδοι καυσίμου στους τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα άρχισαν να λιώνουν λίγες ώρες αφότου επλήγη το σύστημα ψύξης τους προκαλώντας τη διαρροή τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας. Σήμερα η διαρροή έχει σημαντικά περιοριστεί και οι τεχνικοί ελπίζουν να καταφέρουν να θέσουν τη μονάδα εκτός λειτουργίας μέχρι τον Ιανουάριο, το αργότερο.

Νέες απομακρύνσεις κατοίκων

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το γαλλικό Ινστιτούτο Προστασίας από τη Ραδιενέργεια και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN), άλλοι 70.000 Ιάπωνες, που κατοικούν στις πληγείσες περιοχές έξω από τη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το σταθμό, πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς παρατηρούνται σημαντικές συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων.

Οπως προειδοποιεί, αν δεν απομακρυνθούν, διατρέχουν κίνδυνο να εκτεθούν σε πολύ μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια ακτινοβολία, τονίζοντας μάλιστα πως δεν έχει υπολογίσει την πρόσληψη ραδιενέργειας από την κατανάλωση τροφίμων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιαπωνία
Πυρηνικά
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Οι λεκτικοί εποικισμοί Ομπάμα
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέβαλε στην Καλιφόρνια μείωση των κρατουμένων στις «απάνθρωπες φυλακές»
Ισπανία
Το σύνθημα που άκουσαν μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ
Γαλλία
Γαλλία - γκάλοπ για προεδρικές εκλογές: ψήφος τιμωρίας του Νικολά Σαρκοζί
Η «επανάσταση» έφτασε στη Βαστίλη
Ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Η πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη
Ιαπωνία
Αποκάλυψη, τώρα
Λιβύη
Λιβύη: πληθαίνουν οι αναγνωρίσεις των αντικαθεστωτικών
Σαουδική Αραβία
Στο πλευρό της σοφερίνας που φυλάκισαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας
Σερβία
Σερβία: δημόσια συγγνώμη
Ισλανδία
Κόντρες αέρος-εδάφους για την τέφρα
Τουρκία
Τουρκία: σύμβουλος σχέσεων προτείνει τη νομιμοποίηση της πολυγαμίας
Προβληματίζει η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού
Άλλες ειδήσεις
Για μια Ευρώπη-φρούριο
Ημέρα Κρίσης, η 21η Οκτωβρίου