Έντυπη Έκδοση

* ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Αργησε η κυβέρνηση - τοξική κατά Μνημονίου η αντιπολίτευση»

Αιχμηρός κατά της κυβέρνησης, όχι ως προς την ουσία της πολιτικής που ασκεί, αλλά για την ολιγωρία που επιδεικνύει στην εφαρμογή των μέτρων, εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Γ. Στουρνάρας.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν χθες (σ.σ. τη Δευτέρα) θα έπρεπε να ληφθούν πριν από τρεις-τέσσερις μήνες», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, καταλογίζοντας ευθύνες για την καθυστέρηση τόσο στην κυβέρνηση -«αν και δεν υφίσταται ουσιαστική εναλλακτική λύση, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα έλλειμμα συναντίληψης στους υπουργούς»- όσο και στην αντιπολίτευση, «υπάρχει δημαγωγική τοξική ρητορική κατά του Μνημονίου, ενώ στην Πορτογαλία και τα τρία κόμματα είναι υπέρ».

Ο ίδιος απεφάνθη ότι το Μνημόνιο δεν έχει προβλήματα ως προς τον πυρήνα των προβλέψεών του. Αντίθετα, υποστήριξε ότι οι όποιες δυσχέρειες αφορούν την υλοποίησή του και έφερε παράδειγμα (που θεωρήθηκε βολή κατά του υπουργού Οικονομικών) την επιχειρούμενη αύξηση των δημοσίων εσόδων, για την οποία, όπως αποκάλυψε, παρά τις προτάσεις άμισθου συμβούλου στην κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου δεν υπήρξε καμία αξιοποίησή τους.

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των αποκρατικοποιήσεων: «Με τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις μπορούμε να επαναγοράσουμε το χρέος φθηνά, διότι η τιμή του έχει πέσει στη δευτερογενή αγορά πιο πολύ απ' ό,τι έχουν οι επιχειρήσεις, κάτι που αποδεικνύει ότι το νόμισμα των αποκρατικοποιήσεων έχει όχι μία, αλλά δύο όψεις», υποστήριξε. Χαρακτήρισε γενικότερα την οικονομία της χώρας σοβιετικού τύπου.

Ο διευθυντής του ΙΟΒΕ είπε ότι δεν είναι υπέρ των απολύσεων, αλλά υπέρ των μετατάξεων στον δημόσιο τομέα και της ευελιξίας της αγοράς στον ιδιωτικό τομέα και προέβλεψε ότι, εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, το έλλειμμα θα μειωθεί το τρέχον έτος στο 8,8%. Αντίθετα, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνει. Ετσι το 2011 θα κυμανθεί στο 156% του ΑΕΠ, το 2012 στο 160%, το 2013 στο 162% για να μειωθεί στη συνέχεια.

Πάντως, η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνητικών βουλευτών δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους, αλλά και τη διαφωνία τους για τη μνημονιακή πολιτική.

Χαρακτηριστικότερη όλων, η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Σαλαγιάννη, ο οποίος αναρωτήθηκε, επικαλούμενος και τη δεινή θέση της χώρας, αν θα πετύχουν τα νέα μέτρα, αφού οδηγούν στην ίδια κατεύθυνση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Αποκρατικοποιήσεις
Βουλή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Εκκαθαριστική ΦΠΑ
Ευρωπαϊκή Ενωση
Ο Ρεν καλωσορίζει τη λεηλασία
Υπουργείο Οικονομικών
Επιστροφή φόρου; Φέρτε τις αποδείξεις
Οικονομική κρίση
«Βραχυχρόνιες οι συνέπειες από μια στάση πληρωμών»
Ευρωζώνη
«Αντιπυρική ζώνη η διαγραφή χρεών της Ελλάδας»
ΑΤΕbank
Απέσυρε τους ανθρώπους της η ΑΤΕ από το Δ.Σ. «Δωδώνης»
Alpha Bank
10,5 εκατ. τα κέρδη τριμήνου της Alpha
Επιχειρήσεις
Στο δρόμο για ΕΛΒΟ και Φίλκεραμ
Επιδοτήσεις
Ξεκίνησε η επιδότηση Νεοσύστατων και Καινοτόμων Επενδύσεων
Οίκοι αξιολόγησης
Με υποβάθμιση εκβιάζει η Moody's, ακόμη και για ήπια αναδιάταξη ομολόγων
Αερομεταφορές
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Καύσιμα
Αλλα δύο πρατήρια με πειραγμένες αντλίες
Ακούνητες οι τιμές λιανικής στη βενζίνη
Βουλή
«Αργησε η κυβέρνηση - τοξική κατά Μνημονίου η αντιπολίτευση»
ΟΛΠ
Ζημιές 2,91 εκατ. στον ΟΛΠ
Αγροτική πολιτική
Ψηφιακή γεωργία υπόσχεται ο Σκανδαλίδης
Ναυτιλία
Προσέλαβε 54 Ελληνες ναυτικούς η ΝΕΛ
Κομισιόν
Κομισιόν: Σύννομη η πώληση του καζίνου Mont Parnes
Ακτοπλοΐα,
Attica - ΑΝΕΚ από κοινού προς Ηράκλειο και Ανκόνα
Ασφαλιστικό
Τετραπλό ψαλίδι ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις
Άλλες ειδήσεις
Credit Agricole: Δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο της Εμπορικής
Συγχωροχάρτι στα «φρουτάκια»