Έντυπη Έκδοση

Συναυλία για το Μακεδονικό Μουσείο

Συναυλία υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) δίνουν το Σαββατοκύριακο ο Διονύσης Σαββόπουλος με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και η Μαρίζα Κωχ με τον Ηλία Βαμβακούση.

«Με τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες μάς συνδέει παλιά φιλία και γνωρίζουν το έργο του ΜΜΣΤ, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να το διατηρήσουμε εν ζωή», λέει η πρόεδρος του μουσείου, Ξανθίππη Χόιπελ. «Ξέρουν πώς δουλεύει το μουσείο, ότι δουλεύουμε εθελοντικά και ότι πασχίζουμε να το διατηρήσουμε σε σοβαρό επίπεδο.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια όσο πάει. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να περάσουμε αυτό το βουνό».

Τα οικονομικά προβλήματα είναι πολλά. Προσπαθεί να μην την καταβάλουν. «Περνάμε όσο δύσκολα περνάνε όλοι. Είτε είναι μουσεία είτε νοσοκομεία είτε οτιδήποτε. Ψυχολογικά θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να μην πέσουμε σ'αυτή τη βαθιά απογοήτευση που μας οδηγούν τα πράγματα. Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί. Αλλα δεν έχω σαλπίσει ακόμη τον κίνδυνο του κλεισίματος του μουσείου. Είμαστε τόσο κοντά στο κλείσιμο όσο και η Ελλάδα».

Το ΜΜΣΤ είναι ιδιωτικό, αλλά, όπως λέει η Ξ. Χόιπελ, η προσφορά του είναι σημαντική. «Η χρηματοδότηση από το κράτος είναι μικρή συγκριτικά με το πολιτιστικό προϊόν που παράγουμε. Ακόμα και ο κακόπιστος θα μπορούσε να καταλάβει ότι αυτά που παράγουμε με εκπαιδευτικά προγράμματα, με ένα εικαστικό σχολειό με 365 παιδιά, με εκθέσεις, παράλληλες εκδηλώσεις, μαθήματα λόγου και τέχνης, μουσικά, θεατρικά, συνθέτουν ένα έργο που -ε, μην παίζουμε- δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα».

Δηλώνει «άρρωστη» με το ΜΜΣΤ. «Δουλεύουμε με πάθος γιατί αγαπάμε αυτό το μουσείο, αγαπάμε αυτή την πόλη. Εχουμε 35 ανθρώπους που δουλεύουν εθελοντικά. Αν τελειώσει κι αυτό, τελειώνει κι ο τόπος μαζί. Στον πολιτισμό χτυπά η καρδιά της χώρας, αλίμονο αν σταματήσουμε», καταλήγει η Ξανθίππη Χόιπελ.

Info: Το Σάββατο (28/5), στις 9 το βράδυ, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και ο Διονύσης Σαββόπουλος θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα «Μια βραδιά στη Σαλονίκη...» με μια κιθάρα και ένα πιάνο, με εισιτήριο στα 25 ευρώ και το φοιτητικό στα 15 ευρώ. Το μεσημέρι της Κυριακής (29/5) η Μαρίζα Κωχ και ο Ηλίας Βαμβακούσης θα παρουσιάσουν μουσικό πρόγραμμα για παιδιά με τίτλο «Με τη Μαρίζα τραγουδώ, ελληνικά μαθαίνω». Τα εισιτήρια διατίθενται στα 10 ευρώ για τους γονείς και στα 5 ευρώ για τα παιδιά. Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει περί τα 450 άτομα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Μουσική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
«Ειρηνική κατάληψη» στο Υπουργείο Πολιτισμού
«Φτάνει το θέατρο του παραλόγου»
Εικαστικά
Βαρώτσος στην Ελβετία
Σαν τους αλαφροΐσκιωτους που περνούν και χάνονται
Θέατρο
Εν αρχή ην η κίνηση
Μουσική
Συναυλία για το Μακεδονικό Μουσείο
Λογοτεχνία
Ιδαίου Αντρου άδυτα
Εντγκάρ Μορέν
«Ο πολιτισμός παράγει βαρβαρότητα»
Τηλεόραση
Το αντίο της Οπρα
Εκλεισε με 64,6%
ΜΜΕ
Στο αρχείο η καταγγελία Ντενίση για «Αλ Τσαντίρι»