Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΟΛΑΦΟΣ - ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Χτύπησε καμπάνα για τις εταιρείες είσπραξης

Τρία χρόνια μετά την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός για την προστασία των καταναλωτών και των μικροοφειλετών από τη δράση των εισπρακτικών εταιρειών, η Δικαιοσύνη επέβαλε την πρώτη καμπάνα σε βάρος εταιρείας που επιδίδεται στο κυνήγι είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλός της καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για το αδίκημα της αντιποίησης δικηγορικού επαγγέλματος.

Το έναυσμα για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης έδωσε αναφορά Αθηναίου δικηγόρου προς τον ΔΣΑ που περιείχε στοιχεία για τις δραστηριότητες της εταιρείας, η οποία περιλαμβάνεται και στον κατάλογο των, υπό έρευνα, εισπρακτικών εταιρειών που έχει συντάξει ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Με βάση την καταγγελία, ο ΔΣΑ προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης, με πληρεξούσιο δικηγόρο τον ίδιο τον κ. Παξινό.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η εταιρεία είχε υπογράψει σύμβαση με τραπεζικό - χρηματοδοτικό οργανισμό και είχε αναλάβει για λογαριασμό του την είσπραξη των οικονομικών απαιτήσεων που είχε έναντι πελατών του, είτε εξωδικαστικώς είτε μέσω της δικαστικής οδού. Η εταιρεία κατέθετε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης κ.λπ. σε βάρος των οφειλετών του οργανισμού και μάλιστα είχε συμφωνήσει να παίρνει επιπλέον αμοιβή για κάθε τέτοια δικαστική ενέργεια, πέραν του συμφωνημένου ποσοστού (9%), χρησιμοποιώντας παρένθετους δικηγόρους.

Απόφαση-πρόκριμα

Με βάση το αποδεικτικό υλικό, το δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη της, θεωρώντας ότι είναι παράνομο να καταθέτει αιτήσεις διαταγής πληρωμών, ασφαλιστικών μέτρων κ.λπ. ενώπιον των δικαστικών αρχών, καθώς αυτό είναι έργο που μπορεί να ασκήσει αποκλειστικά δικηγόρος (άρθρο 39 παρ. 1 του Κώδικα Δικηγόρων) και όχι εμπορική εταιρεία.

Εκρινε ότι διαπράχθηκε το αδίκημα της αντιποίησης άσκησης δικηγορίας, αφού χρησιμοποιούσε τις υπηρεσίες παρένθετων δικηγόρων, οι οποίοι αντί να έχουν επιλεγεί απευθείας από τον τραπεζικό οργανισμό, που ήταν και ο δικαιούχος για την είσπραξη των οφειλών, επιλέγονταν από την «διαμεσολαβήτρια» εταιρεία.

Η απόφαση αποτελεί πρόκριμα και ανοίγει τον δρόμο για την κατάθεση ανάλογων μηνύσεων σε βάρος εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες έχουν καταγγελθεί ότι στην προσπάθειά τους να εισπράξουν οφειλές, χρησιμοποιούν πιεστικές, ακόμη και εκβιαστικές μεθόδους, σε βάρος χιλιάδων καταναλωτών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δικαιοσύνη
Διαφθορά
Σχετικά θέματα: Δικαιοσύνη
Καταδίκη από Δ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαιοσύνη
Χτύπησε καμπάνα για τις εταιρείες είσπραξης
Καταδίκη από Δ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Περιβάλλον
16.646 φίλοι του πάρκου
Δήμος Αθηναίων
Ο Καμίνης τάζει, ο Πάγκαλος φοβίζει
Απασχόληση
Υδραυλικοί νέας γενιάς
Υγεία
Νέο νταηλίκι της ΕΛ.ΑΣ. σε νοσοκομείο
Διαχείριση απορριμμάτων
Μυστικά, σκουπίδια του Αιγίου στο δάσος των Θινών
Θέματα καταναλωτή
Προσοχή σε όσους δανείζουν μετρητά
Δίκτυο Ποδηλατόδρομων
Υπόσχονται πλήρες δίκτυο ποδηλατόδρομων ώς το 2014
Υπουργείο Περιβάλλοντος
«Πράσινες» παρεμβάσεις 50 εκατ. ευρώ σε νησιά και χωριά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ψάχνουν τα λύτρα και τους απαγωγείς
Πτώμα σε πηγάδι στον Γέρακα
Συνελήφθη για φονικό ραντεβού που είχε κλείσει μέσω του Facebook
Σινεκαταδίωξη Αλβανού δραπέτη
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κορτέσης: Με θέλουν φυλακή
Επενδύσεις
Κωλυσιεργούν ένα χρόνο στην οριοθέτηση αιγιαλού
Συγκοινωνίες
Κλείνει τμήμα του ΗΣΑΠ από τις 28 Μαΐου
Μετρό: επέκταση το 2012, αν δεν υπάρχουν ενστάσεις
Ανθρώπινα δικαιώματα
Καταγγέλλει καψώνι μέσα στην τάξη
Άλλες ειδήσεις
Πήρε έγκριση ο «Καλλικράτης»
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας και άλλων 6 για συμβολαιογράφους
Ηθελε παστό ψάρι στη Βιστονίδα