Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

Προσοχή σε όσους δανείζουν μετρητά

Κύκλωμα τοκογλυφίας καταγγέλλει ο Συνήγορος του Καταναλωτή και συστήνει στους πολίτες που έχουν εμπλακεί σε παρόμοιες διαδικασίες εξωτραπεζικού δανεισμού να απευθύνονται σε αυτόν αμέσως και να καταγγέλλουν το γεγονός.

Σε ανακοίνωση του Συνηγόρου αναφέρεται ότι διενήργησε αυτεπαγγέλτως έρευνα με αφορμή το παρατηρούμενο, τον τελευταίο καιρό, πλήθος δημόσιων ανακοινώσεων από αποκαλούμενα «γραφεία διεκπεραίωσης και προώθησης δανειακών υποθέσεων» σχετικά με την άμεση χορήγηση μετρητών έως 150.000 ευρώ σε ενδιαφερομένους.

Διαπίστωσε ότι ομάδα-στόχος των «γραφείων» αυτών καθίστανται πολίτες με άμεσες και πιεστικές οικονομικές ανάγκες, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τραπεζικού δανεισμού, εξακολουθούν ωστόσο να διαθέτουν ενεργές πιστωτικές κάρτες, ασχέτως του πιστωτικού τους υπολοίπου και ανεξάρτητα από το αν είναι υπερχρεωμένες ή και απλήρωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πολίτες που έχουν έρθει σε επαφή με τέτοια «γραφεία» με σκοπό να δανειστούν χρήματα, ωθούνται στην πραγματοποίηση αγορών προϊόντων μεγάλης αξίας από καταστήματα (συνήθως ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών) με τις πιστωτικές τους κάρτες. Μετά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας των προϊόντων, τα «γραφεία» τα κρατούν στην κατοχή τους, καταβάλλοντας στους ενδιαφερομένους σε μετρητά ένα ποσοστό μόνο (συνήθως το 50%) της συνολικής χρέωσης που έχουν κάνει στην πιστωτική τους κάρτα.

Οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν με αυτόν τον τρόπο πράγματι το χρηματικό ποσόν που έχουν επείγουσα ανάγκη, στην ουσία όμως έχουν καταστεί μακροχρόνιοι οφειλέτες του διπλάσιου και πλέον ποσού στις τράπεζές τους, αναφέρει ο Συνήγορος.

Τα «γραφεία»

Από την έρευνα του Συνηγόρου του Καταναλωτή προέκυψε, επιπλέον, ότι η δικτύωση αυτών των «γραφείων» και η δράση τους είναι πανελλαδική, διαθέτοντας εκπροσώπους σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, αυτά τα «γραφεία» δεν αποτελούν νόμιμα αδειοδοτημένους φορείς παροχής πιστώσεων.

Επίσης, τα στοιχεία επικοινωνίας που δίνουν περιλαμβάνουν ως επί το πλείστον κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, που όμως δεν είναι καταχωρισμένα σε δημόσιους τηλεφωνικούς καταλόγους, σχεδόν ποτέ ωστόσο ταχυδρομικά στοιχεία φυσικής έδρας, καθιστώντας κατ' αυτόν τον τρόπο εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας διαβιβάστηκαν αμέσως στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, με το ερώτημα της διερεύνησης διάπραξης του ποινικού αδικήματος της κατ' επάγγελμα τοκογλυφίας, η οποία έχει ήδη εκδώσει σχετική παραγγελία προς το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι κάτοχοι των σταθερών και κινητών τηλεφωνικών συνδέσεων που αναφέρονται ως στοιχεία επικοινωνίας των συγκεκριμένων «γραφείων» και, ακολούθως, να κινηθούν οι δέουσες διαδικασίες σε βάρος τους.

Ευάλωτοι

Επισημαίνεται από τον Συνήγορο ότι οι μεθοδεύσεις που μετέρχονται τα συγκεκριμένα «γραφεία» είναι προδήλως αθέμιτες, αφού εκμεταλλεύονται την πιεστική ανάγκη των πολιτών για δανεισμό που τους κάνει ευάλωτους, επιφέροντας εν τέλει σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στην ιδιωτική και οικονομική τους ζωή, δεδομένου ότι αυτής της μορφής ο εξωτραπεζικός δανεισμός αποτελεί πρόσκαιρη μόνο λύση στα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όμως στην ουσία σε βάθος χρόνου τούς δημιουργεί πολύ περισσότερα και σοβαρότερα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Θέματα καταναλωτή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαιοσύνη
Χτύπησε καμπάνα για τις εταιρείες είσπραξης
Καταδίκη από Δ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Περιβάλλον
16.646 φίλοι του πάρκου
Δήμος Αθηναίων
Ο Καμίνης τάζει, ο Πάγκαλος φοβίζει
Απασχόληση
Υδραυλικοί νέας γενιάς
Υγεία
Νέο νταηλίκι της ΕΛ.ΑΣ. σε νοσοκομείο
Διαχείριση απορριμμάτων
Μυστικά, σκουπίδια του Αιγίου στο δάσος των Θινών
Θέματα καταναλωτή
Προσοχή σε όσους δανείζουν μετρητά
Δίκτυο Ποδηλατόδρομων
Υπόσχονται πλήρες δίκτυο ποδηλατόδρομων ώς το 2014
Υπουργείο Περιβάλλοντος
«Πράσινες» παρεμβάσεις 50 εκατ. ευρώ σε νησιά και χωριά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ψάχνουν τα λύτρα και τους απαγωγείς
Πτώμα σε πηγάδι στον Γέρακα
Συνελήφθη για φονικό ραντεβού που είχε κλείσει μέσω του Facebook
Σινεκαταδίωξη Αλβανού δραπέτη
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κορτέσης: Με θέλουν φυλακή
Επενδύσεις
Κωλυσιεργούν ένα χρόνο στην οριοθέτηση αιγιαλού
Συγκοινωνίες
Κλείνει τμήμα του ΗΣΑΠ από τις 28 Μαΐου
Μετρό: επέκταση το 2012, αν δεν υπάρχουν ενστάσεις
Ανθρώπινα δικαιώματα
Καταγγέλλει καψώνι μέσα στην τάξη
Άλλες ειδήσεις
Πήρε έγκριση ο «Καλλικράτης»
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας και άλλων 6 για συμβολαιογράφους
Ηθελε παστό ψάρι στη Βιστονίδα