Έντυπη Έκδοση

Το φαινόμενο της ψυχαλούδας

«Σ' ακούω, Αίολε, σ' ακούω που ψιθυρίζεις. Ομως, πονάω, στοιχειώνω στ' άκουσμά σου. Συγχώρα με. Είναι πολλά που ξεφτίζουν. Είναι πολλά που στάζουν ντροπή. Στάζει κι η αιχμαλωσία -πόσο ζηλεύω που είσαι αόρατος, που με χαϊδεύεις χωρίς να σε βλέπω, ενώ εγώ σ' αγγίζω πάντα εκτεθειμένη.

Και ξέρεις, κάθε που φυσάει, είναι όλα εκτεθειμένα, όλοι για σένα μιλούν, λένε... χορεύει με τα κύματα, χορεύει με τη σκόνη κι όταν τη γη ερωτεύεται, τα φύλλα ανασηκώνει... Σ' ακούω, Αίολε, μεταξύ πληγής κι ακροβασίας σ' ακούω, μα είναι κι αυτό μια υπεκφυγή. Θες την αλήθεια; Ορίστε η αλήθεια, η μόνη ευάλωτη, κουλουριασμένη αλήθεια είναι αυτή: Φοβάμαι».

«Το φαινόμενο της ψυχαλούδας», το νέο μυθιστόρημα, ψυχολογικού περιεχομένου, της πολυτάλαντης Δάφνης Καλογεροπούλου, μετά το «Εμπιστεύσου» και τα «Απεικάσματα». Με σπουδές φιλολογίας, ψυχολογίας και μουσικής και πολλές διακρίσεις, η νεαρή συγγραφέας επανέρχεται με μια ιστορία αγάπης που πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις. Τέσσερις ήρωες ψάχνουν για δύναμη εκεί ακριβώς που αισθάνονται ανεπάρκεια. Τέσσερις ήρωες ψάχνουν το νόημα εκεί ακριβώς που η ελπίδα ακροβατεί. Θα περάσει χρόνος για να θυμηθούν ότι... «Το Νόημα δεν ψάχνεται. Το Νόημα δεν βρίσκεται. Το Νόημα δίνεται».

Σελίδες φλογισμένου έρωτα και ξαφνικών ανατροπών, όπου όλα μοιάζουν σύμπτωση, μα τελικά θ' αναδειχθεί η δύναμη της «μη τυχαιότητας». Αλλωστε... «Αρκεί ένα πέταγμα, ανεπαίσθητο πέταγμα πεταλούδας κι ο κόσμος δεν θα 'ναι ποτέ όπως πριν». Το βιβλίο παρουσιάζεται αύριο ώρα 7.30 μ.μ στο Αμερικανικό Κολλέγιο, Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή. Μιλούν οι φιλόλογοι: Αγγελική Αλέπη και Ελένη Δήμου.

Τα άνθη του Μακρουλάκη

Το μικρό Μουσείο (αντιγράφων) Κυκλαδικής Τέχνης, που πλησιάζει τα είκοσι χρόνια ζωής, αποτελεί για τη Συριανή αρχαιολόγο Μαίρη Ρώτα «ανάσα ζωής, ένα ζωντανό μελίσσι γεμάτο παιδιά που παίζουν, γελούν, ζωγραφίζουν και μαθαίνουν». Μαθαίνουν την ιστορία μας, τη μυθολογία και ιδιαίτερα την υπέροχη και μοναδική κυκλαδική τέχνη της 3ης χιλιετίας π.Χ. Πριν από λίγες ημέρες το επισκέφτηκε ο Μιχάλης Μακρουλάκης. Φορτώθηκε βότσαλα της θάλασσας ο ζωγράφος και πήγε συνεπής στο ραντεβού του με την «πιτσιρικαρία» και τους μίλησε για τα «λαλάρια» (βότσαλα), λέξη που προέρχεται από το «λάας» που σημαίνει πέτρα, λίθος και λαός, και τους μίλησε για τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα, τον μυθολογικό κατακλυσμό, την καταστροφή του κόσμου από τον Δία και την επανεμφάνιση λαού, ανθρώπων, από τις πέτρες που έριχναν ο Δευκαλίων και η Πύρρα. Το σχόλιο του Μακρουλάκη για τα Κυκλαδόπουλα, «τα λουλούδια άνθισαν στη Σύρο», τα λέει όλα.

*Το 5ο Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο πραγματοποιείται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, από 24-30 Ιουλίου, στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Τα μαθήματα τελούν υπό την επιστημονική εποπτεία της Επιτροπής Διαγωνισμών της ΕΜΕ, ενώ οι διδάσκοντες είναι εξειδικευμένοι μαθηματικοί με πολύχρονη εμπειρία στα Μαθηματικά των διεθνών διαγωνισμών. Οι μαθητές, εκτός από το παιδαγωγικό γνωστικό μέρος, θα ψυχαγωγηθούν και θα αθληθούν σε περιβάλλον ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Η τιμή συμμετοχής ανέρχεται στα 480 €, όπου συμπεριλαμβάνονται διαμονή, διατροφή, εκπαιδευτικό υλικό και η συμμετοχή στις διάφορες δραστηριότητες. Περισσότερες πληροφορίες στο www.hms.gr, στην γνωστή ιστοσελίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας .

Μαθηματική κατασκήνωση

Καλοκαίρι, παιχνίδι, διακοπές , ξεκούραση αλλά και σπαζοκεφαλιές με γεωμετρία, άλγεβρα και μαθηματικά. Μαθητές 10-12 ετών μπορούν να το διαπιστώσουν στην 3η Μαθηματική Κατασκήνωση που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Σ' έναν πανέμορφο και φιλόξενο χώρο, στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης Ranch στο Σοφικό Κορινθίας, οι μικροί απόφοιτοι των Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεων του Δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν 7 υπέροχες ημέρες λαμβάνοντας μέρος σε διασκεδαστικές δραστηριότητες που στόχο έχουν την καλλιέργεια και την ανάδειξη της μαθηματικής σκέψης ως εφόδιου για τη μαθηματική και αργότερα ακαδημαϊκή τους διαδρομή. Η Μαθηματική Κατασκήνωση θα λειτουργήσει από 24/7 έως 31/7 και από 31/7 έως 7/8/2011, ενώ το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 400 ευρώ ανά μαθητή. Πληροφορίες σχετικά με το πλήρες πρόγραμμα σπουδών, καθώς και τις λεπτομέρειες επιλογής και εγγραφής, στα τηλέφωνα 210-3616532, 210-3617784 (κ. Γεωργούδη Μαρία 9.00-14.00, Μαλαφέκας Αθανάσιος 17.00-21.00).

Αντιθέσεις

Μίμης Ανδρουλάκης

βουλευτής ΠΑΣΟΚ

«Πρέπει να απαντάμε στο κλασικό "λενινιστικό" ερώτημα της πολιτικής: "Τι να κάνουμε;"».

«Κ»

Θεόδωρος Πάγκαλος

αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

«Το ΠΑΣΟΚ είναι σαν τον Ολυμπιακό. Εχει τεράστιο πάγκο».

«Βήμα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαιοσύνη
Χτύπησε καμπάνα για τις εταιρείες είσπραξης
Καταδίκη από Δ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Περιβάλλον
16.646 φίλοι του πάρκου
Δήμος Αθηναίων
Ο Καμίνης τάζει, ο Πάγκαλος φοβίζει
Απασχόληση
Υδραυλικοί νέας γενιάς
Υγεία
Νέο νταηλίκι της ΕΛ.ΑΣ. σε νοσοκομείο
Διαχείριση απορριμμάτων
Μυστικά, σκουπίδια του Αιγίου στο δάσος των Θινών
Θέματα καταναλωτή
Προσοχή σε όσους δανείζουν μετρητά
Δίκτυο Ποδηλατόδρομων
Υπόσχονται πλήρες δίκτυο ποδηλατόδρομων ώς το 2014
Υπουργείο Περιβάλλοντος
«Πράσινες» παρεμβάσεις 50 εκατ. ευρώ σε νησιά και χωριά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ψάχνουν τα λύτρα και τους απαγωγείς
Πτώμα σε πηγάδι στον Γέρακα
Συνελήφθη για φονικό ραντεβού που είχε κλείσει μέσω του Facebook
Σινεκαταδίωξη Αλβανού δραπέτη
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κορτέσης: Με θέλουν φυλακή
Επενδύσεις
Κωλυσιεργούν ένα χρόνο στην οριοθέτηση αιγιαλού
Συγκοινωνίες
Κλείνει τμήμα του ΗΣΑΠ από τις 28 Μαΐου
Μετρό: επέκταση το 2012, αν δεν υπάρχουν ενστάσεις
Ανθρώπινα δικαιώματα
Καταγγέλλει καψώνι μέσα στην τάξη
Άλλες ειδήσεις
Πήρε έγκριση ο «Καλλικράτης»
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας και άλλων 6 για συμβολαιογράφους
Ηθελε παστό ψάρι στη Βιστονίδα