Έντυπη Έκδοση

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Παράδοξες ιστορίες

Εργο του Δημήτρη Μοράρου
Στους πρωτοεμφανιζόμενους των δύο τελευταίων χρόνων συγκαταλέγονται τελικά και δυο Χιώτες, που αξίζει να συγκρατήσουμε. Μετά τον Γιάννη Μακριδάκη, εμφανίστηκε ο Κώστας Νησιώτης. Αμφότεροι, μέσα σε δύο χρόνια, εξέδωσαν τρία βιβλία. Τρία πεζογραφικά ο πρώτος, δύο ποιητικά και μια συλλογή διηγημάτων ο δεύτερος.

Πλήρες θέμα...

 • Αφιέρωμα: Βιβλία για καλοκαιρινές αποδράσεις

  • Βιβλία για καλοκαιρινές αποδράσεις Ιστορίες δίπλα στο κύμα
   Η λανθάνουσα σκέψη του ονείρου που εντάσσεται στην πλοκή της αφήγησης τροφοδοτεί συνήθως την κριτική σκέψη των ψυχαναλυτών. Αν όμως πίσω από τη «λανθάνουσα» αυτή σκέψη, που δεν είναι μια μόνο ιδέα αλλά ένα σύμπλεγμα ιδεών, ενσωματώνονται οι ανθρώπινες επιθυμίες στη σχέση τους με τον χρόνο, το μυθιστόρημα της γαλλίδας δημοσιογράφου Michele Fitoussi, στην καλαίσθητη έκδοση της Αγκυρας, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει δείγμα συγγραφικής φαντασίωσης που πηγάζει από τα βαθύτερα ψυχικά στρώματα, καθώς η μυθιστοριογράφος ξεδιπλώνει τα επί μέρους «εγώ» της μέσα στους ήρωες που προσωποποιούν τα ρεύματα της ίδιας της ζωής της.
  • Ταξιδεύοντας και μιλώντας κάτω από καθαρούς ουρανούς
   Το χρονικό των προαναγγελθέντων θανάτων θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος αυτού του πεζογραφήματος, που κινείται μεταξύ δραματικού μονολόγου και αφηγηματικής δεξιοτεχνίας.
  • Αυτοί που δεν θέλουν να πάνε για ύπνο
   Η ατμόσφαιρα είναι βαριά. Μυρίζει θλίψη. Μυρίζει μοναξιά. Είναι ευκαιρία το ταξίδι για να βγουν στην επιφάνεια όλες οι ανησυχίες, οι δυσκολίες και οι πιέσεις.
  • Εναλλακτικά δόγματα
   «Ομολογώ πως για πρώτη φορά, στην άχαρη και γεμάτη αλληλοσυγκρουόμενες ιδέες και συναισθήματα πνευματική μου ζωή, ο ορθολογιστής, ο ευσεβής χριστιανός και ο συγγραφέας μέσα μου θα ομονοούσαν έτοιμοι να συνάψουν μια τριπλή ιερή συμμαχία, συμπαγή σαν γροθιά...
  • Το νόημα στον καθρέφτη
   Η τριανταεννιάχρονη πρωταγωνίστρια της νουβέλας περιηγείται από την άλλη πλευρά του καθρέφτη, ιχνηλατώντας τα θραύσματα της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων.
  • Οι βαλίτσες μάς περιμένουν στο λιμάνι
   Ο Στέφανος πλησιάζει τα 30. Ανίκανος να ερωτευθεί ή να πονέσει, έλκει ό,τι παράξενο κυκλοφορεί στη μικρή πόλη. Ακούει φωνές και ουρλιαχτά λύκων.
  • Τα παιδιά ζητούν βιβλία για το καλοκαίρι
   Ο κύριος Πετράν έφτιαχνε τις πιο ωραίες μαριονέτες της πόλης. Δεν τις πωλούσε, τις έφτιαχνε για την ευχαρίστησή του. Γι' αυτό και ήταν τέλειες. Σαν αληθινές. Ενα πουλί, έργο του, φτερούγισε ψηλά και χάθηκε. Κι ένα σκυλί, κι αυτό δικό του, άρχισε να γαβγίζει. Δάγκωνε κιόλας.
  • Οι φάλτσες νότες αναπνέουν;
   Η λαϊκή μας παράδοση είναι γεμάτη από παροιμίες και φράσεις που αποτυπώνουν κοινωνικές αντιλήψεις, συμπεριφορές. Η Αννα Χατζημανώλη έκανε την ανθολόγηση και η Κάριν Μούσερ-Σπάσου την εικονογράφηση.
 • Κριτική βιβλίου

  • Το αίνιγμα Μίκης Θεοδωράκης
   Ο Μίκης Θεοδωράκης ακουμπάει το μελάνι πάνω στις λευκές σελίδες, για να γράψει την αυτοβιογραφία του, σε ηλικία 65 ετών.
  • Επισημάνσεις πάνω στη Γέννηση της τραγωδίας του Νίτσε
   «Ο Φρειδερίκος Νίτσε (Fr. Nietzsche) πέθανε στα πενήντα έξι του χρόνια, το 1900, αλλά είχε ήδη καταρρεύσει διανοητικά στα σαράντα τέσσερά του. Στα είκοσι έξι έγραψε το πρώτο έργο που τον έκαμε διάσημο, τη Γέννηση της τραγωδίας. Δημοσιεύτηκε το 1872, όταν θα έκλεινε τα είκοσι οκτώ.
  • Ενας κλασικός του αναρχισμού
   Μιλάμε για θεωρητικούς ή ακόμη και «κλασικούς» του μαρξισμού, δεν μιλάμε όμως εξίσου εύκολα για «κλασικούς του αναρχισμού». Γεγονός είναι ότι, αφότου συγκροτήθηκε ως ρεύμα διαφωνίας στο εσωτερικό της Πρώτης Εργατικής Διεθνούς, ο αναρχισμός δημιούργησε μία αναδρομική γενεαλογία, που περιελάμβανε φεντεραλιστές, όπως ο Ουίλιαμ Γκόντγουιν από τις ΗΠΑ και ο Ζοζέ Προυντόν από τη Γαλλία, ή ουτοπικούς σοσιαλιστές, όπως ο Φουριέ και ο Σαιν Σιμόν, από τη Γαλλία επίσης, και ο Ρόμπερτ Οουεν από τη Βρετανία...
  • Ο μύθος της κόκκινης αλεπούς
   Ο μύθος του Ράινεκε Φουξ έχει τις ρίζες του στην Ινδία, αλλά στην Ευρώπη ξεκινάει από την Αλσατία, για να εξαπλωθεί αργότερα στη Γαλλία, στην Αγγλία και στη Γερμανία, βρίσκοντας μιαν από τις πρώτες γραπτές μορφές του στους στίχους του μάγιστρου Νιβάρντους, ενός καλόγερου από τις Κάτω Χώρες, που συνέθεσε, το 1148, ένα λατινικό έπος με πρωταγωνίστρια μια πανούργα κόκκινη αλεπού, έτοιμη να κοροϊδέψει και να νικήσει όλους τους παντοδύναμους αντιπάλους της.
  • Αληθινές ιστορίες Τέχνης
   Στο τέταρτο και πλέον φιλόδοξο τεχνοκριτικό του πόνημα ο καθηγητής Χειρουργικής και αναγνωρισμένος τεχνοκρίτης Σταύρος Τσιγκόγλου παρουσιάζει τα είδη, τα εκφραστικά μέσα και τους σημαίνοντες εκπροσώπους της σύγχρονης Τέχνης, με αφετηρία και κεντρικό σημείο αναφοράς τις εν εξελίξει ή ήδη διαμορφωθείσες αλλαγές των τελευταίων πέντε ετών.
  • Μπωντλαίρ, ένας ποιητής διαπιστευμένος στην Κόλαση
   Ο εκδότης μου ισχυρίζεται ότι θα 'ταν καλό και για μένα και για κείνον να εξηγήσω γιατί και πώς έγραψα αυτό το βιβλίο, ποιος ήταν ο σκοπός και ποια τα μέσα μου, ο στόχος μου και η μέθοδός μου... Αλλά αν εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα πράγματα, δεν είναι φανερό ότι πρόκειται για μια άσκοπη εργασία;
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Τα ονόματα στο ελληνικό τραγούδι
   Από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε ο άνθρωπος στον πλανήτη, υπήρξε η ανάγκη του προσδιορισμού της ταυτότητάς του· έτσι δημιουργήθηκαν τα ονόματα, που προσδιορίζουν την ατομικότητα και τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου.
  • JANIS JOPLIN Το τριαντάφυλλο
   Πολύ σύντομα οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες της δεκαετίας του '60 θα περάσουν στο περιθώριο της ιστορίας και αρκετοί από αυτούς θα πάψουν να απασχολούν τα μέσα με οποιαδήποτε αιτία, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων.