Έντυπη Έκδοση

Οι βαλίτσες μάς περιμένουν στο λιμάνι

***Διαμαντής Αξιώτης

Λάθος λύκο

εκδόσεις Κέδρος, σ. 301, ευρώ 15

Ο Στέφανος πλησιάζει τα 30. Ανίκανος να ερωτευθεί ή να πονέσει, έλκει ό,τι παράξενο κυκλοφορεί στη μικρή πόλη. Ακούει φωνές και ουρλιαχτά λύκων. Πρέπει να σώσει την ανθρωπότητα από το απόλυτο κακό. Καταφεύγει στη θρησκεία και στα ναρκωτικά. Από ένα σημείο και μετά όλα οδηγούν στο τελετουργικό ενός εγκλήματος. Ο φόβος τού δίνει την άδεια να σκοτώσει. Ενα μυθιστόρημα μυστηρίου που ζητά και κερδίζει την προσοχή του αναγνώστη.

***Γιάννης Μανάλης, Χάρης Παπαδόπουλος

Βαλίτσες και φύγαμε

εκδόσεις Λιβάνη, σ. 413, ευρώ 15

Το «Βαλίτσες και φύγαμε» είναι χιουμοριστικό, ερωτικό μυθιστόρημα. Θα σας ταξιδέψει και θα σας συνοδεύσει στο θερινό σας διάλειμμα. Οι συγγραφείς τοποθετούν αρκετούς χαρακτήρες στο σκηνικό. Απλοί, καθημερινοί άνθρωποι είναι και καθώς μας αποκαλύπτονται, θα διαπιστώσουμε ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά τους μας είναι γνώριμα. Ολα κυλούν με κινηματογραφική ροή. Το βιβλίο μάς «κλείνει» το μάτι με παιχνιδιάρικο τρόπο και μας παροτρύνει να επανεκτιμήσουμε τις σχέσεις με τον εαυτό μας και τους άλλους.

***Χριστόφορος Κάσδαγλης

Το γαμώτο ενός Παναθηναϊκού

αθλητικό αυτοβιογραφικό θρίλερ

εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 250, ευρώ 14,70

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαϊκό άθλημα κι έχει φανατικούς οπαδούς. Σε μια μπάλα εκτονώνονται πάθη, μίση, πίκρες, στενοχώριες. Φεύγει το άγχος και κάθετι που μας καταπιέζει. Η πίστη στην ομάδα, ιερή, και ο Χριστόφορος Κάσδαγλης θέλει να είναι Παναθηναϊκός με πολιτικά ορθό τρόπο. Ο μη τυφλωμένος -από λάθος λόγους μίσους- οπαδός αντιμετωπίζει σφαιρικά την ιδιότητά του. Ζητά πολλά πράγματα από την ομάδα του, γιατί η αγάπη του είναι αστείρευτη γι' αυτήν. Είναι το γαμώτο που ζητά ικανοποίηση.

***George Pelecanos

Γλυκιά αιωνιότητα

μτφρ.: Θάνος Καραγιαννόπουλος

εκδόσεις Οξύ, σ. 382, ευρώ 17,90

Ουάσιγκτον, Μάρτιος 1986. Στην τηλεόραση είναι ο μήνας του κολεγιακού πρωταθλήματος μπάσκετ. Ομως στους δρόμους τα παιδιά ασχολούνται με το εμπόριο, με τη διακίνηση και τον θάνατο. Πίσω από το τζάμι της βιτρίνας ο Μάρκους Κλέι παρακολουθεί και προσεύχεται να τα καταφέρει με το καινούριο δισκάδικο που άνοιξε στην καρδιά τού γκέτο. Μετά, εμφανίζεται ένα αυτοκίνητο, που, πριν προλάβει να σταματήσει στο πεζοδρόμιο, εκρήγνυται. Και τότε ο Μάρκους θα δει κάτι που θα τον βάλει στο μέσον ενός πολέμου.

Βίαιο, εκρηκτικό, ανατρεπτικό, αλλά και βαθιά ανθρώπινο, το βιβλίο τού Pelecanos. Περιγράφει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τη ζωή στα γκέτο της αμερικανικής πρωτεύουσας, όπου βασιλεύουν οι συμμορίες και τα ναρκωτικά.

***Τζέφρι Μέγερς

Ο διανοούμενος και η θεά

μτφρ.: Σέβυ Σπυριδογιαννάκη

εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 472, ευρώ 19,90

Ο μεγαλύτερος θεατρικός συγγραφέας του 20ού αιώνα και η πιο δημοφιλής αμερικανίδα ηθοποιός συμπλήρωναν ο ένας τον άλλο. Ωστόσο η σχέση τους ήταν καθ' όλα μοιραία. Η Μέριλιν Μονρό ήταν μια καταδικασμένη προσωπικότητα με αναπόφευκτο τραγικό τέλος. Ο Αρθουρ Μίλερ βίωσε στο πλευρό της μια δημιουργική αγωνία. Ο γάμος τους, που διήρκεσε από το 1956 μέχρι το 1961, συνέπεσε με την εκτίναξη της καριέρας της, αλλά τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι δημόσιες συγκρούσεις τούς πλήγωσαν και τους δύο ανεπανόρθωτα. Το βιβλίο εξηγεί γιατί παντρεύτηκαν, τι τους κράτησε μαζί για πέντε χρόνια και τι τους κατέστρεψε, καθώς και την επιρροή τής Μέριλιν στη ζωή και στην τέχνη τού Μίλερ.

***Βασίλης Καρδάσης

Πάνος Γεραμάνης

Σε δρόμους λαϊκούς

εκδόσεις Αγκυρα, σ. 248, ευρώ 18,90

Μια βιογραφία για έναν άνθρωπο που βάδισε σε δρόμους λαϊκούς. Τον Πάνο Γεραμάνη. Δεν περπάτησε μόνο, βοήθησε να γίνει πιο ασφαλής ο δρόμος. Βοήθησε να γίνει πιο ευκολοδιάβατος. Αφησε εποχή στα χρονικά της ελληνικής ραδιοφωνίας, αφιερώνοντας τη ζωή του και διαθέτοντας όλο του το ταλέντο για έναν σκοπό: Να προβάλει το λαϊκό τραγούδι και να αναδείξει τους πόθους και τους καημούς των ανθρώπων που το δούλεψαν. Εβαλε την πινελιά του και στο ποδόσφαιρο, που επίσης αγαπούσε. Η έκδοση συνοδεύεται από συλλεκτικό cd και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

***Τζίμι Λιάο

Εκείνη κι Εκείνος

εικονογράφηση: Τζίμι Λιάο

μτφρ.: Κατερίνα Παπαγεωργίου

απόδοση-επιμέλεια: Βαγγέλης Τασιόπουλος

εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, σ. 130, ευρώ 22

Η μοναξιά και ο έρωτας ζουν στο πλήθος. Τρέφονται απ' αυτό. Κινούνται, όμως, σε διαφορετική τροχιά. Είναι παράλληλες ευθείες. Κι αν στη Γεωμετρία δεν συναντιούνται ποτέ, στη ζωή κάποια στιγμή τέμνονται. Ο Τζίμι Λιάο γράφει για τους δύο αγνώστους και την τελική τους σύνδεση. Απευθύνεται σε όποιον έχει ταξιδέψει στην απόσταση που χωρίζει τις δύο όχθες. Το πού θα ξαποστάσει δεν τον αφορά, γιατί δεν το ελέγχει. Ο 52χρονος δημιουργός συνδυάζει τη δύναμη των λέξεων με αυτή της εικόνας. Το Εκείνη κι Εκείνος είναι εικονογραφημένο διήγημα, γραμμένο με ποιητικό τρόπο. Η ιστορία απλή. Δύο άτομα, ένας άνδρας και μια γυναίκα, ζουν στην ίδια πόλη, είναι τόσο κοντά και όμως δεν έχουν συναντηθεί ποτέ. Ζουν σε μια παλιά συνοικιακή πολυκατοικία. Νέοι κι εν αναμονή να ερωτευτούν. Χωρίς να το γνωρίζουν, βρίσκονται στη σκιά του έρωτα. Του ξαφνικού. Η ένωση, όμως, δεν μπορεί να γίνει στη σκιά. Θέλει φως. Θέλει την άνοιξη και ο Λιάο τη δίνει. Οχι άμεσα, αλλά βασανιστικά. Θυμίζει την κινηματογραφική ταινία Ανοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και πάλι άνοιξη του Κιμ Κι Ντουκ. Το μελαγχολικό, μουντό τοπίο, θα τους ενώσει, αλλά θα τους χωρίσει σχεδόν αμέσως. Ο αριθμός τηλεφώνου που έδωσαν, ξεθώριασε από τη βροχή και χάθηκε. Το θέρος είναι βαρύ και αποπνικτικό. Τους κουράζει και τους απελπίζει. Οταν ο χειμώνας κάνει και πάλι την εμφάνισή του, το χιόνι πέφτει πυκνό. Στην αγνότητα του λευκού κι ενώ ετοιμάζονται οι δυο τους για ταξίδι, θα δουν πάλι τις φιγούρες τους. Στην παγωνιά του τσιμέντου θα ανθήσει η άνοιξη.

***Μένης Κουμανταρέας

Το κουρείο

εκδόσεις Κέδρος, σ. 140, ευρώ 11,50

Ο Μένης Κουμανταρέας ξέρει καλύτερα απ' τον καθένα να στήνει προσωπικές ιστορίες, στο αθηναϊκό, αστικό τοπίο. Γεννήθηκε στην Αθήνα και την έχει κάνει πεδίο δράσης σε πολλά βιβλία του. Μπορεί και διακρίνει τη δύναμη των απλών πραγμάτων. Των δρόμων, των κτηρίων, των ανθρώπων. Σ' αυτή τη νουβέλα ένα κουρείο είναι ο τόπος του δράματος. Ενας τόπος απ' όπου δεν βγαίνει κανείς όπως μπήκε. Ετσι και ο μελαγχολικός Μενέλης. Οταν η όμορφη μανικιουρίστα Ευτυχία μπαίνει στη ζωή του, εκείνος κινδυνεύει να χάσει την ευτυχία του. Αφηγηματική αρτιότητα, οικονομία μέσων. Δεν χρειάζεται πολλά λόγια για να πει αυτό που θέλει. Οξυδερκής γραφή, με ακονισμένη ματιά.

***Marc Levy

Τα παιδιά της ελευθερίας

μτφρ.: Τζένη Κωνσταντίνου

εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, σ. 324, ευρώ 16,90

Ενα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για νεαρά παιδιά, που αψηφούν την ίδια τους τη ζωή μπροστά στην κατάκτηση της ελευθερίας. Ο Μπόρις, ο Ζανό, η Νταμίρα, ο Εμίλ, ο Σαρλ, η Ροζίν και δεκάδες ακόμη έδωσαν τον πιο σημαντικό αγώνα τους φωνάζοντας, σχεδόν όλα με ξενική προφορά, «Ζήτω η Γαλλία». Αυτά είναι τα παιδιά της Ελευθερίας.

***Δημήτρης Καλοκύρης

Ποικίλη Ιστορία

εκδόσεις Αγρα, σ. 208, ευρώ 16

Τρίτη έκδοση για την «Ποικίλη Ιστορία» του Δημήτρη Καλοκύρη. Πρωτοεκδόθηκε το 1991. Οπως έγραψε στην «Ελευθεροτυπία» ο Ευγένιος Αρανίτσης: «Ρεσιτάλ επινοητικότητας δίνει ο Δημήτρης Καλοκύρης στα κείμενα που συνθέτουν την Ποικίλη Ιστορία και που αποτελούν πραγματικά την Ιστορία, δηλαδή τις μεταμορφώσεις μιας ατελείωτης ποικιλίας προσώπων, γεγονότων και βιβλίων, φανταστικών και μη, που περιπλέκονται στο διηνεκές. Το έργο αυτό είναι ένα καλειδοσκόπιο μέσα στο οποίο το Σύμπαν αλλοιώνεται διαρκώς και μετατρέπεται σε μυθολογία που διατηρεί πειστικά το ύφος της πραγματικότητας».

***Βαγγέλης Γεωργάκης

Ποδηλάτης

Στην εθνική οδό

εκδόσεις Δωδώνη, σ. 121, ευρώ 12

Οταν ταξιδεύεις στην εθνική οδό με ένα ποδήλατο, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα, ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Ο ποδηλάτης είναι ένας αγωνιστής αυτής, η ζωή ολόκληρη, μια εθνική οδός. Κάθε στροφή και μια πρόκληση, η ίδια η διαδρομή η αποζημίωσή του. Οι κίνδυνοι και το άγνωστο είναι που κάνουν τη διαδρομή ενδιαφέρουσα, τη μικρή μας ζωή μεγάλη.

***Alex Capus

Η λίμνη

μτφρ.: Ιωάννα Λεμπέση-Μουζακίτη. εκδόσεις Κονιδάρη, σ. 304, ευρώ 16,68

Ετος 1913. Παραμονές Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ενα καράβι μεταφέρεται, μέσα σε κιβώτια, σε μια λίμνη στα βάθη της Αφρικής, για να ξαναστηθεί από τρεις γερμανούς ναυπηγούς στο αποικιακό περιβάλλον και στην εξωτική γοητεία της περιοχής. Δεσμοί φιλίας και αγάπης δημιουργούνται ανάμεσα στους τρεις άντρες και στους ιθαγενείς. Ο Αλέξ Κάπους συνθέτει ένα μυθιστόρημα σε πραγματικά γεγονότα, φωτίζοντας μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας των αρχών του περασμένου αιώνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα: Βιβλία για καλοκαιρινές αποδράσεις
Ιστορίες δίπλα στο κύμα
Ταξιδεύοντας και μιλώντας κάτω από καθαρούς ουρανούς
Αυτοί που δεν θέλουν να πάνε για ύπνο
Εναλλακτικά δόγματα
Το νόημα στον καθρέφτη
Τα παιδιά ζητούν βιβλία για το καλοκαίρι
Οι φάλτσες νότες αναπνέουν;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα: Βιβλία για καλοκαιρινές αποδράσεις
Ιστορίες δίπλα στο κύμα
Ταξιδεύοντας και μιλώντας κάτω από καθαρούς ουρανούς
Αυτοί που δεν θέλουν να πάνε για ύπνο
Εναλλακτικά δόγματα
Το νόημα στον καθρέφτη
Οι βαλίτσες μάς περιμένουν στο λιμάνι
Τα παιδιά ζητούν βιβλία για το καλοκαίρι
Οι φάλτσες νότες αναπνέουν;
Κριτική βιβλίου
Παράδοξες ιστορίες
Το αίνιγμα Μίκης Θεοδωράκης
Επισημάνσεις πάνω στη Γέννηση της τραγωδίας του Νίτσε
Ενας κλασικός του αναρχισμού
Ο μύθος της κόκκινης αλεπούς
Αληθινές ιστορίες Τέχνης
Μπωντλαίρ, ένας ποιητής διαπιστευμένος στην Κόλαση
Από τις 4:00 στις 6:00
Τα ονόματα στο ελληνικό τραγούδι
Το τριαντάφυλλο