Έντυπη Έκδοση

Οι φάλτσες νότες αναπνέουν;

***Οπου λαλούν πολλοί κοκόροι...

Παροιμίες και φράσεις

Ζώα, φυτά, τρόφιμα, φύση

ανθολόγηση: Αννα Χατζημανώλη. εικονογράφηση: Κάριν Μούσερ-Σπάσου. εκδόσεις Κίρκη, σ. 92, ευρώ 17

Η λαϊκή μας παράδοση είναι γεμάτη από παροιμίες και φράσεις που αποτυπώνουν κοινωνικές αντιλήψεις, συμπεριφορές. Η Αννα Χατζημανώλη έκανε την ανθολόγηση και η Κάριν Μούσερ-Σπάσου την εικονογράφηση. Οι εικόνες παίζουν σπουδαίο ρόλο και ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο. Από τον τεράστιο πλούτο των παροιμιών επιλέχτηκαν τέσσερις μεγάλες ομάδες εννοιών: Ζώα, Φυτά, Τρόφιμα και Φύση. Οι παλιές σοφίες λένε την αλήθεια. Αυτή εκφράζεται με λόγια που έχουν άλλο νόημα απ' αυτό που λένε.

***Ραλφ Κοσεντίνο

Batman

Η ιστορία του σκοτεινού ιππότη εικονογράφηση: Ραλφ Κοσεντίνο. μτφρ.: Αγγελική Μόσχου. εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 36, ευρώ 4,38

Ποιος είναι έτοιμος να προστατεύσει το Γκόθαμ Σίτι από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες; Ποιος μπορεί να φυλακίσει τον Πιγκουίνο; Μόνον ένας... Ο Μπάτμαν. Αλλά ποιος είναι ο Μπάτμαν; Πώς έγινε σούπερ ήρωας; Τι τον μεταμόρφωσε από ανέμελο παιδί σε σκοτεινό ιππότη; Οι νεαροί θαυμαστές μπορούν τώρα να ανακαλύψουν τα μυστικά του.

***Gordon Korman

Τα 39 στοιχεία

Η φάλτσα νότα

μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου

εκδόσεις Αγκυρα, σ. 212, ευρώ 14,87

Τα 39 στοιχεία που αναζητούν οι Κέιχιλ υπόσχονται τεράστια εξουσία. Η Εϊμι με τον αδελφό της Νταν διαπιστώνουν με έκπληξη πως έχουν αφήσει πίσω τούς ανταγωνιστές τους. Η έρευνα τούς οδηγεί στη Βιέννη, όπου και καταφέρνουν να αποκτήσουν μια κωδικοποιημένη παρτιτούρα του Μότσαρτ. Αυτή περιέχει το κλειδί για το επόμενο στοιχείο. «Η φάλτσα νότα» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς. Το κυνήγι συνεχίζεται.

***Αργυρώ Πιπίνη

Ο Ευγένιος και

ο ιερός πάπυρος

εικόνες: Ελίζα Βαβούρη

εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 58, ευρώ 6

Οι γάτες είναι μυστήρια πλάσματα. Δεν παραδίδονται εύκολα στον άνθρωπο. Πονηρές, έξυπνες, γοητευτικές. Η Αργυρώ Πιπίνη δίνει τον ρόλο του ντετέκτιβ στον γάτο Ευγένιο. Είναι μορφωμένος, αφού μεγάλωσε στο μεγάλο σπίτι με τα βιβλία. Η φύση του ζώου συμβαδίζει με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Το κοφτερό μυαλό ...νιαουρίζει. Ο Ευγένιος αφηγείται τη συνδρομή του στην ανακάλυψη ενός κλεμμένου αιγυπτιακού παπύρου. Η ιστορία, όμως, συνδυάζει και την ευχάριστα σκοτεινή πλευρά του αιλουροειδούς. Περιέχει και το μυστικό της μακροζωίας, κάτι που ξέρει καλά ο Ευγένιος. Μια έξυπνη αλληγορία για την εμπιστοσύνη και την παροχή βοήθειας χωρίς υλικά ανταλλάγματα. Μόνον η αγάπη πρέπει να έρχεται ως ανταπόδοση. Αν σε αγαπάνε, ζεις για πάντα.

***Ρόαλντ Νταλ

Ο Πέλης, η Πάρδαλη κι εγώ

μτφρ.: Χαρά Γιαννακοπούλου

εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 128, ευρώ 7,67

Η μεγαλύτερη επιθυμία του Μπίλι είναι να ξανανοίξει το παλιό μαγαζί με τα ζαχαρωτά και να το κάνει πανέμορφο. Μέσα, όμως, βρίσκει μια καμηλοπάρδαλη, έναν πελεκάνο κι έναν πίθηκο που όλοι μαζί έχουν την Εταιρεία Πλυσίματος Τζαμιών Χωρίς Σκάλα. Γίνονται φίλοι και, όταν γνωρίζουν τον πιο πλούσιο άνθρωπο της Αγγλίας, φαίνεται πως το όνειρο του Μπίλι ίσως γίνει πραγματικότητα.

***Αννα Χατζημανώλη

Διαφήμιση

Η μεγάλη ξεμυαλίστρα

εικονογράφηση: Εύα Καραντινού. εκδόσεις Κίρκη, σ. 42, ευρώ 17

Η διαφήμιση πουλάει ψέματα και η Αννα Χατζημανώλη θέλει να δείξει την αλήθεια. Στα παιδιά και στους γονείς τους. Για τις εταιρείες οι ανήλικοι είναι οι καλύτεροι καταναλωτές. Δεν καταναλώνουν μόνο, αλλά «δένουν» τους μεγάλους στον καταναλωτισμό. Ποιος, λοιπόν, προσπαθεί να μας πείσει ν' αγοράσουμε πράγματα που ίσως δεν χρειαζόμαστε; Ποιος κινεί αυτά τα νήματα; Τι επιπτώσεις έχει αυτό στο περιβάλλον και στη ζωή μας; Με τι τρόπους μπορούμε να αντιδράσουμε; Σ' αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει αυτό το βιβλίο.

Κατανάλωση

Χτυποκάρδια στις βιτρίνες

εικονογράφηση: Σόφι Σενόγλου. εκδόσεις Κίρκη, σ. 42, ευρώ 17

Χίλιοι και ένας πειρασμοί κατάλληλα τοποθετημένοι γύρω μας. Ο στόχος της μεγιστοποίησης του κέρδους δεν υπολογίζει την αθωότητα των παιδιών. Θέλει να εκμεταλλευτεί τον ενθουσιασμό και τον αυθορμητισμό τους. Η δημιουργός επιχειρεί να ενημερώσει σωστά και αμερόληπτα. Προτείνει τρόπους αντίστασης στην αλόγιστη κατανάλωση. Επιθυμεί να φτιάξει έξυπνους καταναλωτές με οικολογικό και πρακτικό πνεύμα. Πάνω απ' όλα, οι άνθρωποι. Οχι τα πράγματα. Τα συναισθήματα είναι πολυτιμότερα και παντοτινά.

***Daniel Napp

Το σούπερ-ντούπερ-γουρουνάκι

εικονογράφηση: Daniel Napp

μτφρ.: Ευαγγελία Γεωργούλα

εκδόσεις Αερόστατο, σ. 28, ευρώ 12,50

Ο Τροφαντούλης είναι ένα γουρουνάκι διαφορετικό από τ' άλλα, γιατί έχει μαγικές δυνάμεις. Αυτό βέβαια σημαίνει πως έχει και μεγάλη ευθύνη, αφού με τις σούπερ δυνάμεις του καλείται κάθε φορά να βοηθάει κάποιον που το έχει ανάγκη. Τώρα, λοιπόν, ψάχνει να βρει, μαζί με τον Ανακατωσούρα, το ποντικάκι, το κλεμμένο πουλόβερ της γιαγιάς Πλεχτοβελόνας. Ενα αστείο βιβλίο, με σύντομους, απολαυστικούς διαλόγους και ζωντανή εικονογράφηση.

***Anatxu Zabalbeascoa

Η Βαλεντίνα στη Νέα Υόρκη

εικονογράφηση: Patricia Geis

μτφρ.: Γιώργος Καλαμπαλίκης

εκδόσεις Gema, σ. 36, ευρώ 12

Η Βαλεντίνα στο Παρίσι

Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί της Βαλεντίνας μας αποκαλύπτουν τον κόσμο. Στη μικρή Βαλεντίνα αρέσουν πολύ τα ταξίδια στο εξωτερικό. Κάθε ταξίδι της κρύβει και μια περιπέτεια, που γίνεται αφορμή να γνωρίσει καλά την πόλη που κάθε φορά επισκέπτεται. Η πρωτότυπη και μοντέρνα εικονογράφηση της Patricia Geis συμβαδίζει αρμονικά με το κείμενο.

***Ελένη Μουσαμά

Η γαλάζια μαργαρίτα και άλλες ιστορίες

εικονογράφηση: Yuri Kumada

εκδόσεις Gema, σ. 32, ευρώ 10

Πρόκειται για συλλογή εφτά μικρών ιστοριών. Με λόγο απλό και κατανοητό μιλάνε για θέματα που αγγίζουν και απασχολούν τα παιδιά: τη διαφορετικότητα, την ανάγκη της συλλογικότητας, την προβολή της ευγενούς άμιλλας σε σχέση με τον ανταγωνισμό, την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και την αυτοπεποίθηση, το δικαίωμα στη χαρά και στην ανεμελιά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Αφιέρωμα: Βιβλία για καλοκαιρινές αποδράσεις
Ιστορίες δίπλα στο κύμα
Ταξιδεύοντας και μιλώντας κάτω από καθαρούς ουρανούς
Αυτοί που δεν θέλουν να πάνε για ύπνο
Εναλλακτικά δόγματα
Το νόημα στον καθρέφτη
Οι βαλίτσες μάς περιμένουν στο λιμάνι
Τα παιδιά ζητούν βιβλία για το καλοκαίρι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα: Βιβλία για καλοκαιρινές αποδράσεις
Ιστορίες δίπλα στο κύμα
Ταξιδεύοντας και μιλώντας κάτω από καθαρούς ουρανούς
Αυτοί που δεν θέλουν να πάνε για ύπνο
Εναλλακτικά δόγματα
Το νόημα στον καθρέφτη
Οι βαλίτσες μάς περιμένουν στο λιμάνι
Τα παιδιά ζητούν βιβλία για το καλοκαίρι
Οι φάλτσες νότες αναπνέουν;
Κριτική βιβλίου
Παράδοξες ιστορίες
Το αίνιγμα Μίκης Θεοδωράκης
Επισημάνσεις πάνω στη Γέννηση της τραγωδίας του Νίτσε
Ενας κλασικός του αναρχισμού
Ο μύθος της κόκκινης αλεπούς
Αληθινές ιστορίες Τέχνης
Μπωντλαίρ, ένας ποιητής διαπιστευμένος στην Κόλαση
Από τις 4:00 στις 6:00
Τα ονόματα στο ελληνικό τραγούδι
Το τριαντάφυλλο