Έντυπη Έκδοση

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: 800 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 13η ΚΑΙ 14η ΣΥΝΤΑΞΗ, ΣΤΗ 40ΕΤΙΑ ΠΛΗΡΗΣ, ΣΤΗΝ 35ΕΤΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ, ΑΠΟ ΤΟ 2011 Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Τελευταίες πινελιές πριν την κατεδάφιση

Με οδυνηρά μέτρα εν σχέσει με τις συνταξιοδοτικές προσδοκίες των εργαζομένων κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, σε αυτό θα περιλαμβάνονται:

Τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Α. Λοβέρδος Τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Α. Λοβέρδος - Περικόπτονται σε μόνιμη βάση η 13η και η 14η συντάξη. Αντί αυτών θα χορηγείται επίδομα 800 ευρώ τον χρόνο (400 τα Χριστούγεννα, 200 το Πάσχα και 200 το καλοκαίρι) για μηνιαίες αποδοχές κάτω των 2.500 ευρώ. Πάνω από αυτό το ποσό δεν θα δίνεται κανένα επίδομα.

- Το ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης) περιορίζεται μεταξύ 0,8% τον χρόνο για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και έως 1,5% για ασφάλιση στο 40ό έτος (από 0,7% έως 3,3% στο προσχέδιο νόμου). Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, αυτό το ποσοστό (από 2% τον χρόνο σήμερα) μαζί με τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ αθροίζει ποσοστό σύνταξης στο 64%.

Οι μητέρες

- Ολοι οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν μετά το 60ό έτος στη σύνταξη. Σε αυτό το έτος θα είναι πλήρεις οι αποδοχές α) με 40 έτη ασφάλισης, β) στα βαρέα και γ) για τις μητέρες με ανήλικο - στο 50ό έτος. Αλλά μειωμένες στην περίπτωση της 35ετίας. Για να δοθεί ολόκληρη η σύνταξη με 35ετία θα απαιτείται το 65ο έτος.

- Τίθενται νέα αυστηρότερα όρια για τη λήψη της σύνταξης από τις άγαμες ή διαζευγμένες κόρες. Μέχρι το 30πλάσιο του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη (περίπου 1.020 ευρώ) δεν γίνεται καμιά περικοπή (40πλάσιο σήμερα). Πάνω από αυτό το όριο θα χορηγείται το 1/3 για νέες έως 40 ετών, το 1/2 στις ηλικίες 40-60 και τα 3/4 για τις μεγαλύτερης ηλικίας.

- Περιορίζονται στο 2% τον χρόνο όσες συντάξεις ξεφεύγουν (ΟΑΕΕ, ΤΣΠΕΑΘ κ.ά.) από αυτό το ποσοστό και θα ισχύσει από το 2012.

- Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα ισχύσει από το 2015 και για τα έτη που θα διανυθούν από το 2011 και μετά. Για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται, σταδιακά, το σύνολο του ασφαλιστικού βίου (40ετία) με συντελεστή βελτίωσης 0,06%. Το ίδιο ποσοστό βελτίωσης των συντάξιμων αποδοχών θα ισχύσει και για τη διαδοχική ασφάλιση (τίθεται σε εφαρμογή από το 2011 και μετά).

Τα όρια ηλικίας

- Από το 2011 κιόλας θα αρχίσουν να αυξάνουν τα όρια ηλικίας για έξοδο στη σύνταξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση των ορίων ηλικίας θα γίνει βίαια και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια το 2013, όπως θα συμβεί με την αύξηση της 37ετίας σε 40ετία. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις η αναπροσαρμογή των ορίων θα ολοκληρωθεί το 2015.

- Για τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης θα υπολογίζεται πλασματικός χρόνος ανεργίας και ασθένειας (από 1 χρόνο σε κάθε περίπτωση), στρατού, λοχείας, εκπαιδευτικής άδειας και σπουδών.

- Πρόκειται για τις διατάξεις του διπλού νομοσχεδίου τόσο για τις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα όσο και το Εργασιακό, ενώ αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή και το Ασφαλιστικό του Δημοσίου. Στόχος είναι και τα τρία καυτά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της εργασίας και τις προσδοκίες για τις απολαβές στην τρίτη ηλικία να «κλείσουν» μέχρι τις 15 Ιουλίου που λήγει η ολομέλεια της Βουλής.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Σχετικά θέματα: Εργασιακό-Ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Συνταγματικά κωλύματα στο Ασφαλιστικό εντοπίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο!
Σκληρή γραμμή και προς τους βουλευτές επιβάλλει ο Γιώργος
Για το ίδιο θέμα
Συνταγματικά κωλύματα στο Ασφαλιστικό εντοπίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο!
Σκληρή γραμμή και προς τους βουλευτές επιβάλλει ο Γιώργος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Εργασιακό-Ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Τελευταίες πινελιές πριν την κατεδάφιση
Συνταγματικά κωλύματα στο Ασφαλιστικό εντοπίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο!
Σκληρή γραμμή και προς τους βουλευτές επιβάλλει ο Γιώργος
ΣΥΡΙΖΑ
Για διαζύγιο πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ...
Ανανεωτική Πτέρυγα
Για νέο κόμμα, οι Ανανεωτικοί
ΚΚΕ
Ξεπούλημα κυριαρχικών δικαιωμάτων καταγγέλλει το ΚΚΕ και υπερασπίζεται τους ναυτεργάτες
ΠΑΣΟΚ
Νέες αντιδράσεις για το «εν λευκώ»
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ: 30 χρόνια από τη «Βόλβη» στη «λαϊκή Δεξιά»
Η ανανέωση και η σύγκρουση με νεοφιλελεύθερους, το στοίχημα Σαμαρά
Σκάνδαλο ομολόγων
Εμπλέκει Κουτρουμάνη με τα ομόλογα η Ν.Δ.
Υπόθεση Siemens
Για απάτη και υπεξαίρεση στελέχη ΕΑΒ και Siemens
Ν.Δ.: Δένει στις ράγες τους πρώην υπουργούς
Τσουγκράνης: Μόνο παράπτωμά μου η φιλία με Μαντέλη
Ελλάδα-Γερμανία
Διμερής συνεργασία
Άλλες ειδήσεις
Νέος διοικητής ΕΛΔΥΚ
3ο Διεθνές Συμπόσιο Ευξείνου Πόντου