Έντυπη Έκδοση

Νέες αντιδράσεις για το «εν λευκώ»

Νέα ενδοκυβερνητική σύγκρουση χθες στη Βουλή, με την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Β. Παπανδρέου να «επιστρέφει» στον Φ. Σαχινίδη προσθήκη του υπουργείου Οικονομικών για την εν λευκώ εξουσιοδότηση υπογραφής στον Γ. Παπακωνσταντίνου, όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Βάσω Παπανδρέου και Φ. Σαχινίδης είχαν νέα αντιπαράθεση για την εν λευκώ εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει κάθε συμφωνία με την τρόικα Βάσω Παπανδρέου και Φ. Σαχινίδης είχαν νέα αντιπαράθεση για την εν λευκώ εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει κάθε συμφωνία με την τρόικα «Ακυρώνετε την προσθήκη που κάνει η κυβέρνηση;» ήταν η φράση με την οποία ο υφυπουργός Οικονομικών «έσωσε» στο παρά πέντε το επίμαχο εδάφιο από τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο της Β. Παπανδρέου όσο και των παριστάμενων βουλευτών της αντιπολίτευσης -ανάμεσά τους και οι του ΠΑΣΟΚ κ. Γείτονας και Μαγκούφης- που κλήθηκαν να το ψηφίσουν, με ερωτηματικά ως προς τη διατύπωσή του.

Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά ως «άρθρο 93» παραχωρεί στον υπουργό Οικονομικών «την εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο στην Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού διμερή, ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Με αφορμή τον προβληματισμό που εκφράστηκε από τους βουλευτές, αλλά και τις αιτιάσεις της Β. Παπανδρέου ως προς την αδυναμία κοινοβουλευτικού ελέγχου στις συμφωνίες που συνάπτει η χώρα μας με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ο υφυπουργός Οικονομικών κατέθεσε την προσθήκη: «Η ισχύς των συμφωνιών και των συμβάσεων για τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής τους. Οι σχετικές συμβάσεις, συμφωνίες ή τα μνημόνια εισάγονται στη Βουλή για ενημέρωση και συζήτηση».

«Η ισχύς των δανειακών συμβάσεων που υπογράφονται στα πλαίσια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου που τις κυρώνει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

«Η διατύπωση θέλει βελτίωση, διότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ της πρώτης παραγράφου και της δεύτερης», είπε η Β. Παπανδρέου στον υφυπουργό Οικονομικών, προτείνοντας να διορθωθεί και να κατατεθεί στην Ολομέλεια.

«Εάν κριθεί πως νομικά δεν στέκει, βεβαίως θα το φέρουμε στην Ολομέλεια», απάντησε ο Φ. Σαχινίδης, καλώντας ωστόσο τους βουλευτές να τοποθετηθούν επί της προσθήκης. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει ό,τι θέλει, δεν καταλαβαίνουμε και δεν μπορούμε να ψηφίσουμε», δήλωσε αμετακίνητη η πρόεδρος της Επιτροπής, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς τη διαφορά συμφωνιών και συμβάσεων δανεισμού. Τελικά η προσθήκη ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αφού προηγήθηκε το γάντι που πέταξε ο υφυπουργός στη Β. Παπανδρέου αλλά και με την πρόεδρο της Επιτροπής να επιμένει στην ορθή διατύπωση του εδαφίου και την κατάθεσή του στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα, ο Κ. Γείτονας, απευθυνόμενος στον Φ. Σαχινίδη για το άρθρο 93, είπε πως «αν ήμουν στη θέση σας θα έφερνα για κύρωση την οποιαδήποτε σύμβαση για την καλύτερη κατοχύρωσή της», ενώ ο Χρ. Μαγκούφης ζήτησε διαφορετική διατύπωση λέγοντας ότι «η εξουσιοδότηση a priori, χωρίς να λαμβάνει γνώση η Βουλή, οδηγεί τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών να λειτουργεί ως μονάρχης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Εργασιακό-Ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Τελευταίες πινελιές πριν την κατεδάφιση
Συνταγματικά κωλύματα στο Ασφαλιστικό εντοπίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο!
Σκληρή γραμμή και προς τους βουλευτές επιβάλλει ο Γιώργος
ΣΥΡΙΖΑ
Για διαζύγιο πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ...
Ανανεωτική Πτέρυγα
Για νέο κόμμα, οι Ανανεωτικοί
ΚΚΕ
Ξεπούλημα κυριαρχικών δικαιωμάτων καταγγέλλει το ΚΚΕ και υπερασπίζεται τους ναυτεργάτες
ΠΑΣΟΚ
Νέες αντιδράσεις για το «εν λευκώ»
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ: 30 χρόνια από τη «Βόλβη» στη «λαϊκή Δεξιά»
Η ανανέωση και η σύγκρουση με νεοφιλελεύθερους, το στοίχημα Σαμαρά
Σκάνδαλο ομολόγων
Εμπλέκει Κουτρουμάνη με τα ομόλογα η Ν.Δ.
Υπόθεση Siemens
Για απάτη και υπεξαίρεση στελέχη ΕΑΒ και Siemens
Ν.Δ.: Δένει στις ράγες τους πρώην υπουργούς
Τσουγκράνης: Μόνο παράπτωμά μου η φιλία με Μαντέλη
Ελλάδα-Γερμανία
Διμερής συνεργασία
Άλλες ειδήσεις
Νέος διοικητής ΕΛΔΥΚ
3ο Διεθνές Συμπόσιο Ευξείνου Πόντου