Έντυπη Έκδοση

Συνταγματικά κωλύματα στο Ασφαλιστικό εντοπίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο!

Συναγερμός έχει σημάνει στους κόλπους της κυβέρνησης μετά την πρώτη «κεκλεισμένων των θυρών» διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία προοιωνίζεται σοβαρές ανατροπές καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνταγματικότητα βασικών ρυθμίσεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Η επικείμενη γνωμοδότηση του ανώτατου δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση των διασκέψεων των μελών του, προκαλεί αναταράξεις στο οικονομικό επιτελείο, καθώς είναι δυνατό να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και να δώσει ισχυρή νομική βάση στις προσφυγές που πρόκειται να κατατεθούν στη Δικαιοσύνη.

Κοινή συνισταμένη των παρατηρήσεων που καταρχήν εξέφρασαν οι ανώτατοι δικαστές είναι ότι το νομοσχέδιο που αριθμεί 86 σελίδες είναι εξαιρετικά ασαφές και αόριστο με αποτέλεσμα να εγείρεται θέμα εναρμόνισής του με το Σύνταγμα. Για τον λόγο αυτό πρόκειται να ζητήσουν από τα αρμόδια υπουργεία την επαναδιατύπωση κρίσιμων διατάξεων, ώστε να έχουν πλήρη και σαφή εικόνα για όσα καλούνται να γνωμοδοτήσουν. Μια πρώτη ένσταση που διατυπώθηκε είναι ότι για να γνωμοδοτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει το νομοσχέδιο να είναι ειδικό, να αφορά, δηλαδή, μόνον συνταξιοδοτικά θέματα εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα (άρθρο 73 παρ.2 και άρθρο 98). Αντίθετα, το υπό εξέταση νομοσχέδιο ρυθμίζει και άλλα ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα αρμοδιότητας του ανώτατου δικαστηρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δικαστές κατέληξαν να διατυπώσουν έντονη παρατήρηση, ζητώντας να επανεισαχθεί το σχέδιο νόμου αλλά εξειδικευμένο ώστε να ικανοποιεί τη συνταγματική επιταγή.

Η ενοποίηση των ταμείων

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και η ενοποίηση σε τρία των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Το κεντρικό επιχείρημα που προβλήθηκε είναι ότι με τον τρόπο αυτό εργαζόμενοι που βρίσκονται υπό εντελώς διαφορετικό καθεστώς -επαγγελματικής ασφάλισης και κοινωνικής ασφάλισης- ενοποιούνται, γεγονός που δημιουργεί συνταγματικά εμπόδια τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση και την εφαρμογή της ρύθμισης που προβλέπει ότι από 1/1/2010 όλοι οι νεοδιοριζόμενοι στο Δημόσιο θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το αρμόδιο όργανο της Βουλής έχει αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση που εκχωρεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο την αρμοδιότητα εκδίκασης των διαφορών για συνταξιοδοτικά θέματα που αφορούν και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες σήμερα εκδικάζονται μόνον από τα διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ.

Από τη χθεσινή πρώτη διάσκεψη διαφάνηκε ότι υπάρχουν σοβαρά συνταγματικά κωλύματα και ως προς τη μείωση των συντάξεων, καθώς η επίμαχη διάταξη καταργεί το άρθρο 9 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα που αναφέρεται στην αναλογία μισθού και σύνταξης.

Τα μέλη του ΕΛ.Σ. επικαλέστηκαν τη νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι συντάξεις πρέπει να είναι ανάλογες των ετών υπηρεσίας και των αποδοχών των εργαζομένων με βάση τις οποίες γίνονται και οι εισφορές.

Η ανατροπή αυτή θίγει και τους ίδιους τους συνταξιούχους δικαστές οι οποίοι έχουν δικαιωθεί με αποφάσεις του Μισθοδικείου. Επίσης, κρίθηκε ότι πάσχει από άποψη νομιμότητας και η εξουσιοδότηση που παρέχει το νομοσχέδιο στον υπουργό Οικονομικών να ρυθμίζει με υπουργικές αποφάσεις, και όχι με νόμο, επί μέρους ζητήματα για το συνταξιοδοτικό. Σημαντική κρίνεται και η επισήμανση των δικαστών ότι το σχέδιο νόμου δεν επαναλαμβάνει ρητά ότι δεν θίγονται όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2010.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Σχετικά θέματα: Εργασιακό-Ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Τελευταίες πινελιές πριν την κατεδάφιση
Σκληρή γραμμή και προς τους βουλευτές επιβάλλει ο Γιώργος
Για το ίδιο θέμα
Τελευταίες πινελιές πριν την κατεδάφιση
Συνταγματικά εμπόδια σε πέντε διατάξεις του Ασφαλιστικού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Εργασιακό-Ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Τελευταίες πινελιές πριν την κατεδάφιση
Συνταγματικά κωλύματα στο Ασφαλιστικό εντοπίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο!
Σκληρή γραμμή και προς τους βουλευτές επιβάλλει ο Γιώργος
ΣΥΡΙΖΑ
Για διαζύγιο πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ...
Ανανεωτική Πτέρυγα
Για νέο κόμμα, οι Ανανεωτικοί
ΚΚΕ
Ξεπούλημα κυριαρχικών δικαιωμάτων καταγγέλλει το ΚΚΕ και υπερασπίζεται τους ναυτεργάτες
ΠΑΣΟΚ
Νέες αντιδράσεις για το «εν λευκώ»
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ: 30 χρόνια από τη «Βόλβη» στη «λαϊκή Δεξιά»
Η ανανέωση και η σύγκρουση με νεοφιλελεύθερους, το στοίχημα Σαμαρά
Σκάνδαλο ομολόγων
Εμπλέκει Κουτρουμάνη με τα ομόλογα η Ν.Δ.
Υπόθεση Siemens
Για απάτη και υπεξαίρεση στελέχη ΕΑΒ και Siemens
Ν.Δ.: Δένει στις ράγες τους πρώην υπουργούς
Τσουγκράνης: Μόνο παράπτωμά μου η φιλία με Μαντέλη
Ελλάδα-Γερμανία
Διμερής συνεργασία
Άλλες ειδήσεις
Νέος διοικητής ΕΛΔΥΚ
3ο Διεθνές Συμπόσιο Ευξείνου Πόντου