Έντυπη Έκδοση

ΤΟ 8ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΩΣΗ - «ΤΗ ΝΕΑ ΑΦΕΤΗΡΙΑ» ΚΑΤΑ Α. ΣΑΜΑΡΑ - ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ «ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΟΥ ΧΩΡΟΥ» ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Ν.Δ: 30 χρόνια από τη «Βόλβη» στη «λαϊκή Δεξιά»

Τριάντα ένα χρόνια μετά, ποιος θυμάται την «Κίνηση της Βόλβης». Ποιος θυμάται, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, την προτροπή «Ξυπνήστε» του Γεωργίου Ράλλη ή την «ειρηνική επανάσταση» του Μιλτιάδη Εβερτ; Ποιος θυμάται τον εμπνευστή της «τρίτης λύσης», η οποία άκουγε στο όνομα Κώστας Καραμανλής και μπήκε σφήνα ανάμεσα στις υποψηφιότητες Εβερτ και Σουφλιά για να πάρει τελικά την προεδρία; Κάθε συνέδριο και μια ιστορία.

Μια ιστορία άλλοτε... πονεμένη, με εσωκομματικές έριδες, υπόγειες αντιπαραθέσεις, αμφισβητήσεις προς την ηγεσία, πολιτικούς συμβιβασμούς και παρασκήνιο. Με φανερούς και αφανείς πρωταγωνιστές, με μέτωπα που παρέμειναν και μετά τη λήξη των συνεδρίων ανοιχτά, με...περιπέτειες στη διατύπωση ξεκάθαρης ιδεολογίας. Κι άλλοτε πάλι, μια ιστορία διανθισμένη με ελπίδες (πρωτίστως κομματικές) για νέες αρχές, συσπείρωση των στελεχών, δημιουργία εντυπώσεων θετικών στην κοινή γνώμη και ενίσχυση του εκάστοτε αρχηγού.

Λίγο πριν ανέβει η αυλαία του 8ου τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ., σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι η Ν.Δ. κλείνει τους λογαριασμούς της με το χτες. «Το συνέδριο είναι η νέα αφετηρία μας», δηλώνει. «Αποτελεί την κορύφωση των διεργασιών στην προσπάθεια για οργανωτικό, ιδεολογικό και πολιτικό νέο ξεκίνημα».

Την ίδια ώρα, ιδεολογικά, προτάσσει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, στον οποίο φαίνεται να προσδίδει τα χαρακτηριστικά μιας πατριωτικής λαϊκής Δεξιάς. «Είμαστε λαϊκό κόμμα, όχι ταξικό» επισημαίνει. Το τι θα προκύψει, μένει να το δούμε στο μέλλον. Μέχρι τότε μπορούμε να ανατρέξουμε για λίγο στο παρελθόν και στα συνέδρια της Ν.Δ.

Πέντε χρόνια μετά την ίδρυση της Ν.Δ. και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1979 πραγματοποιείται στη Χαλκιδική το 1ο συνέδριο του κόμματος. Στο περιθώριό του εκδηλώνεται η πρώτη ουσιαστικά αμφισβήτηση στο πρόσωπο του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κυκλοφορεί προκήρυξη που φέρει την υπογραφή «Κίνηση της Βόλβης», με την οποία ζητείται η μετατροπή του κόμματος από αρχηγικό σε κόμμα αρχών. Πίσω από την «Κίνηση» βρίσκονται κάποια στελέχη που δεν είχαν, τότε, δυνατότητα πρόσβασης στο συνέδριο, τα οποία, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι οι 200 σύνεδροι είναι διορισμένοι.

Στο συνέδριο αυτό προσδιορίζεται ως ιδεολογία της Ν.Δ. ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός. Δίνεται μάχη για τη διεύρυνση του κόμματος με πέραν της Ν.Δ. δυνάμεις. Μια διεύρυνση με την οποία διαφωνούν κάποια κορυφαία στελέχη, μεταξύ αυτών και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, αλλά επιθυμεί -σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα της εποχής και μεταγενέστερα- ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προκειμένου να εξασφαλίσει, όταν θα έρθει η ώρα, περίπου ένα χρόνο μετά, ψήφους για να μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δύο χρόνια πριν, το '77, έχει πραγματοποιηθεί προσυνέδριο του κόμματος, και πάλι στη Χαλκιδική, όπου συζητιούνται προτάσεις για το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

Ο πρώην υπουργός και πρόεδρος τα τελευταία 12 χρόνια του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, θυμάται κάτι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από την εποχή εκείνη: «Μετά το συνέδριο μάς φώναξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πάμε για φαγητό κάπου έξω από τη Χαλκιδική. Πήγαμε. Ηταν ο Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εμπορίου, εγώ, ήμουν τότε υπουργός Παιδείας, και ίσως κάποιοι ακόμη. Την ώρα που τρώγαμε μας λέει ο Καραμανλής: "Ξέρετε τι κάναμε σήμερα; Αρχίσαμε τη διάλυση του κόμματος διότι κάναμε την οργάνωση". Ο Καραμανλής φοβόταν ότι αυτές οι κομματικές οργανώσεις (τοπικές επιτροπές και νομαρχιακές) οδηγούν σε έναν παραγοντισμό άνευ προηγουμένου. Δημιουργούν "παράγοντες" που θέλουν να επεμβαίνουν στη ζωή του κόμματος».

Επτά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1986 πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το 2ο συνέδριο. Η Ν.Δ. έχει ήδη αλλάξει τρεις αρχηγούς. Μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το κόμμα έχει περάσει στον Γ. Ράλλη, στον Ευάγγ. Αβέρωφ και τώρα στο «τιμόνι» του βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ενα χρόνο πριν έχει χάσει τις εκλογές από τον Ανδρέα Παπανδρέου και έχει δει ένα κομμάτι του κόμματός του να αποχωρεί ακολουθώντας τον Κ. Στεφανόπουλο που φτιάχνει δικό του κόμμα (ΔΗΑΝΑ).

Ο Κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο αυτό περιγράφει τη Ν.Δ. ως κόμμα συνέχεια της ΕΡΕ και της Ενωσης Κέντρου, ενώ ο Γ. Ράλλης φωνάζει «Ξυπνήστε» στους περίπου 1.000 συνέδρους προσθέτοντας: «Πλανώνται όσοι νομίζουν ότι η αποτυχία της κυβέρνησης σημαίνει και πτώση της και άνοδο της Ν.Δ. στην εξουσία».

Το 3ο τακτικό συνέδριο θα γίνει τον Απρίλιο του 1994 στη Χαλκιδική. Τον Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία μετά την πτώση της κυβέρνησης του ('90-'93) έχει διαδεχτεί ο Μιλτιάδης Εβερτ. Οι διαφορές των δύο ανδρών γίνονται ορατές στο συνέδριο αν και οι τόνοι δεν ανεβαίνουν, καθώς ο φόβος φυλάει τα έρμα... Την εποχή εκείνη στελέχη της Ν.Δ. προσχωρούν στο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, την «Πολιτική Ανοιξη».

Ο Κ. Μητσοτάκης, πάντως, εμμέσως πλην σαφώς, ανεβάζει τον πήχυ, ψηλά για τον κ. Εβερτ και την παραμονή του στην προεδρική καρέκλα. «Στις εκλογές του 1993, το 39,3% του ελληνικού λαού ψήφισε Ν.Δ. Απ' αυτό το ποσοστό πρέπει να ξαναφτάσουμε στην απόλυτη πλειοψηφία» σημειώνει με νόημα εν όψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, που ορίστηκε τότε αντιπρόεδρος του κόμματος, θυμάται πρωτίστως από το συνέδριο αυτό τις κόντρες για τα ιδεολογικά. «Ημουν επικεφαλής στην επιτροπή ιδεολογικού. Προσπάθησα να συμβιβάσω τα ασυμβίβαστα. Ο Ανδριανόπουλος υποστήριζε τον νεοφιλελευθερισμό. Προσπαθούσα να του πω ότι δεν είναι μέσα στις αρχές μας ο νεοφιλελευθερισμός. Εμείς θέλαμε έναν κοινωνικό φιλελευθερισμό. Εκεί που είχαμε μια ήρεμη ιδεολογική συζήτηση, μπήκε ο Εβερτ ως ταύρος σε υαλοπωλείο. Τα έβαλε με τον Ανδριανόπουλο, ο οποιος σηκώθηκε και έφυγε τελικά από τη συνεδρίαση...».

Το σύνθημα του Εβερτ για «ειρηνική επανάσταση» δεν ξέρουμε αν πέρασε ευρέως στη βάση της παράταξης. Ο πρόεδρος πάντως πέτυχε στο συνέδριο να περιγράψει -και να οριοθετήσει- την ιδεολογία του κόμματος ως εξής: «Η Ν.Δ. δεν είναι κόμμα ούτε σοσιαλιστικό ούτε νεοφιλελεύθερο». Κάποιοι θυμούνται ακόμη το σχόλιο του Στέφανου Μάνου: «Ουδέποτε είχα την εντύπωση ότι είμαστε σοσιαλιστές».

Το συνέδριο του 1997, το 4ο τακτικό, θα αναδείξει αρχηγό της Ν.Δ, με ποσοστό σχεδόν 70%, τον Κ. Καραμανλή. Χρειάστηκαν βέβαια δύο γύροι καθώς στην αναμέτρηση εκείνη έθεσαν υποψηφιότητα επίσης οι: Μ. Εβερτ, Γ. Σουφλιάς και Β. Πολύδωρας. Στον πρώτο γύρο ο Κ. Καραμανλής έλαβε το 40,73% των ψήφων και ο Γ. Σουφλιάς το 30,52%.

Ο Ι. Βαρβιτσιώτης διηγείται: «Αρχικά πηγαίναμε για εκλογή μεταξύ Εβερτ και Σουφλιά. Είπα τότε στον Εβερτ, σε μια σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του, ότι πρέπει οπωσδήποτε να πάμε σε "τρίτη λύση" για να ξεπεράσουμε τις έριδες του παρελθόντος.Την ιδέα αυτή την υποστήριξε και ο Γ. Κεφαλογιάννης ή την είπε ο Γ. Κεφαλογιάννης και την υποστήριξα εγώ, δεν θυμάμαι πια. Οι δυο μας πάντως σηκώσαμε μέσα στη σύσκεψη την σημαία της "τρίτης λύσης", αυτή της υποψηφιότητας του Κ. Καραμανλή. Πραγματοποίησα μάλιστα στο σπίτι μου συγκέντρωση (σ.σ. ζύμωση), όπου προσήλθαν 32 βουλευτές, για τη στήριξη της υποψηφιότητας Καραμανλή. Δεν είχα αμφιβολία για την εκλογή του. Ο θείος του είχε μεγάλη ανησυχία. Με ρωτούσε αν ήμουν σίγουρος γι' αυτό που πήγαινα να κάνω, αν ήμουν σίγουρος ότι θα εκλεγεί».

Το 5ο συνέδριο του κόμματος τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου 2001 σημαδεύεται από την επιστροφή του Γ. Σουφλιά στη Ν.Δ., τον οποίο ο Κ. Καραμανλής είχε διαγράψει πριν τρία, περίπου, χρόνια.

Προηγήθηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, παρασκήνιο για την επάνοδό του.

Ενδεικτικό άλλωστε ότι ο Κ. Καραμανλής διεμήνυε, καθ' όλη την προσυνεδριακή διαδικασία, στα στελέχη που εξέταζαν τις αλλαγές των άρθρων του καταστατικού ότι δεν πρέπει να αλλάξει η διάταξη που προέβλεπε τη συμμετοχή στο Πολιτικό Συμβούλιο (πρώην Εκτελεστική Επιτροπή) όσων είχαν διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και είχαν συγκεντρώσει ποσοστό ψήφων μεγαλύτερο του 20%. Προφανώς ήθελε να του κρατήσει ανοιχτή θέση.

Ο Γ. Σουφλιάς εμφανίζεται στο συνέδριο και ο Κ. Καραμανλής ανοίγοντας την ομιλία του τον υποδέχεται με τη φράση: «Γιώργο καλώς όρισες σπίτι σου».

Τα επόμενα δύο συνέδρια, το 6ο και το 7ο, που πραγματοποιούνται με διαφορά τριών χρόνων, το 2004 και το 2007, μήνα Ιούλιο, βρίσκουν τη Ν.Δ. στην εξουσία μετά από 11 χρόνια . Σ' αυτό του 2004, ο Κ. Καραμανλής, έχοντας κερδίσει μόλις λίγους μήνες πριν τις εκλογές, είναι εκ των πραγμάτων ισχυρός. Παρουσιάζει το ιδεολογικό «μανιφέστο» του κόμματος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η Ν.Δ. είναι η παράταξη του μεσαίου χώρου. «Ολοι μαζί εκφράζουμε τη σύγχρονη αντίληψη του κοινωνικού κέντρου. Μια αντίληψη που δεν έχει σχέση με ξεπερασμένους όρους των τελευταίων δεκαετιών...», σημειώνει.

Η Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της υπογραμμίζει: «...είμαστε και παραμένουμε ένα μεγάλο φιλελεύθερο κόμμα...» ενώ ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη εμφάνισή του σε συνέδριο, μετά την επιστροφή του στο κόμμα, γίνεται δεκτός με θερμό χειροκρότημα. «Σας ευχαριστώ για τη μεγάλη αγκαλιά αγάπης. Ξαναβρίσκομαι δίπλα σας, κοντά σας. Φαίνεται τελικά ότι οι μνήμες καταγωγής δεν είναι μια δεύτερη ζωή, είναι η ίδια η ζωή μας» λέει.

Προεκλογικό άρωμα είχε η ομιλία του Κ. Καραμανλή στο συνέδριο του 2007. Σε ένα συνέδριο με στόχο μεταξύ άλλων τη συσπείρωση της δυσαρεστημένης, από το κυβερνητικό έργο, βάσης. Κάτι οι καταστροφικές φωτιές στην Πάρνηθα, κάτι η υπόθεση με τα ομόλογα, κάτι οι γκρίνιες μεταξύ στελεχών... Δεν έλειψε έτσι η αυτοκριτική σε μικρές βέβαια δόσεις. «Ναι, υπάρχουν ακόμη παθογένειες. Υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Με αυτά παλεύουμε. Ενα ένα τα ξεπερνούμε...» τόνισε τότε ο πρωθυπουργός και έδωσε νέες υποσχέσεις για παροχές.

Στα χρόνια που προαναφέραμε πραγματοποιήθηκαν και κάποια έκτακτα συνέδρια του κόμματος, με πλέον πρόσφατο αυτό το Νοέμβριο του 2009- μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματος και λίγο πριν την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση. Οι τρεις υποψήφιοι, ο Α. Σαμαράς, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Π. Ψωμιάδης, αναμετρήθηκαν μέσα απ' τις ομιλίες τους στο συνέδριο. Εδωσαν το ιδεολογικό τους και όχι μόνο στίγμα. Οσο για το χειροκρότημα, ήταν μοιρασμένο, είπαν, κάποιοι. Σήμερα, πάντως, η Ντόρα Μπακογιάννη είναι πλέον εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας και εκτός κόμματος, μετά τη διαγραφή της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Η ανανέωση και η σύγκρουση με νεοφιλελεύθερους, το στοίχημα Σαμαρά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Εργασιακό-Ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Τελευταίες πινελιές πριν την κατεδάφιση
Συνταγματικά κωλύματα στο Ασφαλιστικό εντοπίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο!
Σκληρή γραμμή και προς τους βουλευτές επιβάλλει ο Γιώργος
ΣΥΡΙΖΑ
Για διαζύγιο πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ...
Ανανεωτική Πτέρυγα
Για νέο κόμμα, οι Ανανεωτικοί
ΚΚΕ
Ξεπούλημα κυριαρχικών δικαιωμάτων καταγγέλλει το ΚΚΕ και υπερασπίζεται τους ναυτεργάτες
ΠΑΣΟΚ
Νέες αντιδράσεις για το «εν λευκώ»
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ: 30 χρόνια από τη «Βόλβη» στη «λαϊκή Δεξιά»
Η ανανέωση και η σύγκρουση με νεοφιλελεύθερους, το στοίχημα Σαμαρά
Σκάνδαλο ομολόγων
Εμπλέκει Κουτρουμάνη με τα ομόλογα η Ν.Δ.
Υπόθεση Siemens
Για απάτη και υπεξαίρεση στελέχη ΕΑΒ και Siemens
Ν.Δ.: Δένει στις ράγες τους πρώην υπουργούς
Τσουγκράνης: Μόνο παράπτωμά μου η φιλία με Μαντέλη
Ελλάδα-Γερμανία
Διμερής συνεργασία
Άλλες ειδήσεις
Νέος διοικητής ΕΛΔΥΚ
3ο Διεθνές Συμπόσιο Ευξείνου Πόντου