Έντυπη Έκδοση

Η ανανέωση και η σύγκρουση με νεοφιλελεύθερους, το στοίχημα Σαμαρά

Με κεντρικό σύνθημα «Μπροστά για την Ελλάδα της ελπίδας» και με μουσική υπόκρουση το βιολί της Βανέσας Μέι, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να εμφανιστεί στο βήμα του 8ου τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ. στις 7.30 το βράδυ.

Δύο είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Η ανανέωση του κόμματος που φαίνεται ότι θα την πετύχει και η ιδεολογική σύγκρουση μεταξύ των νεοφιλελεύθερων και των εκφραστών της λαϊκής Δεξιάς που εκτυλίσσεται σε μια βεντάλια κρίσιμων θεμάτων, από τα μέτρα του Μνημονίου και τη στάση της ΔΑΚΕ στην απεργία των βαθμολογητών μέχρι τα λιμάνια. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα δείξει αν θα επιλέξει τη σύνθεση ή αν θα επιδιώξει την αφομοίωση των νεοφιλελεύθερων, γεγονός που θα προκαλέσει, όμως, ντόμινο αντιδράσεων.

Η Ρηγίλλης ρίχνει το βάρος της και στο επικοινωνιακό μήνυμα που θα στείλει η εικόνα Σαμαρά στο συνέδριο. Θα εμφανιστεί όχι αφ' υψηλού από την κλασική εξέδρα αλλά έχοντας κοντά του συνέδρους, σαν να είναι ένας από αυτούς. Οι τελευταίοι ξεπερνούν τους 4.300. Εξελέγησαν με εσωκομματικές εκλογές όπου συμμετείχαν περίπου 400.000 νεοδημοκράτες. Το 20-25% είναι οι εξ οφίτσιο (βουλευτές, δήμαρχοι κ.λπ.), ένα 15% είχε συμμετάσχει και στο συνέδριο του 2007 και το 60% αφορά νέα στελέχη. Αυτό το σώμα στη συντριπτική του πλειονότητα, θεωρείται «σαμαρικό», θα εκλέξει και τα 200 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. η οποία θα μετονομαστεί σε Πολιτική Γραμματεία. Οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή, στον χώρο του συνεδρίου, όπου θα στηθούν 50 κάλπες. Ο Γιώργος Μουρούτης φρόντισε για το σύγχρονο κέντρο Τύπου με 130 θέσεις εργασίας και πρόσβαση στο συνεδριακό χώρο.

«Τα ιστορικά κόμματα δεν αλλάζουν ούτε σύμβολα ούτε όνομα ούτε τη βασική τους ιδεολογία» δήλωσε (στο «Μέγκα») ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης. «Δεν μπορείς να κόβεις τις ρίζες σου» συνέχισε. «Η βασική ιδεολογία μπορεί να προσαρμόζεται. Αλλά αν δεν πάει καλά το κόμμα, δεν φταίει το σύμβολο ή το όνομα».

Χαρακτήρισε «πλήγμα» για τη Ν.Δ. που δεν έχει στους κόλπους της την Ντόρα Μπακογιάννη. «Φταίνε και οι δύο πλευρές» τόνισε. «Αλλού τα πήγε καλά ο Σαμαράς, αλλού έχω άλλη άποψη. Ηταν εκτός Ν.Δ. και έξω από το πολιτικό σκηνικό για πολλά χρόνια, ας του δείξουμε ανοχή».

Κάθε λιμάνι

και καημός

Διάσταση υπάρχει στο γαλάζιο στρατόπεδο αναφορικά και με τη στάση που θα έπρεπε να είχε κρατήσει η Ν.Δ. απέναντι στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στον Πειραιά. «Εγώ ας πούμε χθες (προχθές), για τα λιμάνια, από το κόμμα μου περίμενα κάτι παραπάνω από μια γραπτή δήλωση» σημείωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Στροφή στη σκληρή γραμμή έκανε η Ρηγίλλης ύστερα από δύο 24ωρα και αφού υπήρξε ένα μεγάλο κύμα λαϊκών αντιδράσεων εναντίον του ΠΑΜΕ. «Αυτό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξαναγίνει» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Από τέτοιου είδους κινητοποιήσεις υφίσταται τεράστια ζημιά η οικονομία της χώρας. Δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε λιμάνια και να έχουμε την απαίτηση, στη συνέχεια, να πάει καλά ο τουρισμός σήμερα. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».

Λάβρος με το ΠΑΜΕ ήταν από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θεωρώ πολύ μεγάλο σφάλμα ότι η κυβέρνηση δεν επέβαλε τον νόμο» είπε («Θέμα 989»). «Δεν είναι δυνατό 50 επαγγελματίες ταραχοποιοί και ενδεχομένως και σε καθεστώς μισθοδοσίας να κρατάνε όμηρο ένα ολόκληρο λιμάνι, να διασύρουν την εικόνα της χώρας και η κυβέρνηση να αρκείται σε μια αποδοκιμασία αντί να κάνει αυτά που προβλέπει ο νόμος».

Χθες ο Α. Σαμαράς απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο των ομογενών που προηγήθηκε εκείνου του κόμματος. Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι έρχεται «το τέλος των μηχανισμών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ: 30 χρόνια από τη «Βόλβη» στη «λαϊκή Δεξιά»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Εργασιακό-Ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Τελευταίες πινελιές πριν την κατεδάφιση
Συνταγματικά κωλύματα στο Ασφαλιστικό εντοπίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο!
Σκληρή γραμμή και προς τους βουλευτές επιβάλλει ο Γιώργος
ΣΥΡΙΖΑ
Για διαζύγιο πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ...
Ανανεωτική Πτέρυγα
Για νέο κόμμα, οι Ανανεωτικοί
ΚΚΕ
Ξεπούλημα κυριαρχικών δικαιωμάτων καταγγέλλει το ΚΚΕ και υπερασπίζεται τους ναυτεργάτες
ΠΑΣΟΚ
Νέες αντιδράσεις για το «εν λευκώ»
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ: 30 χρόνια από τη «Βόλβη» στη «λαϊκή Δεξιά»
Η ανανέωση και η σύγκρουση με νεοφιλελεύθερους, το στοίχημα Σαμαρά
Σκάνδαλο ομολόγων
Εμπλέκει Κουτρουμάνη με τα ομόλογα η Ν.Δ.
Υπόθεση Siemens
Για απάτη και υπεξαίρεση στελέχη ΕΑΒ και Siemens
Ν.Δ.: Δένει στις ράγες τους πρώην υπουργούς
Τσουγκράνης: Μόνο παράπτωμά μου η φιλία με Μαντέλη
Ελλάδα-Γερμανία
Διμερής συνεργασία
Άλλες ειδήσεις
Νέος διοικητής ΕΛΔΥΚ
3ο Διεθνές Συμπόσιο Ευξείνου Πόντου