Έντυπη Έκδοση

11 βιβλία από τους πάγκους

**Τζόναθαν Φένμπι, Συμμαχία, εκδόσεις Γκοβόστη, σ.

576, ευρώ 30

Επιβλητική έκδοση, όπως και οι περισσότερες ιστορικές εκδόσεις του συγκεκριμένου οίκου. Το θέμα του βιβλίου είναι η τριανδρία των Ρούσβελτ-Τσόρτσιλ-Στάλιν, η οποία, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδίαζε το τι θα ακολουθούσε αναφορικά με τις ζώνες επιρροής των δικών τους χωρών (ή, με πιο απλά λόγια, πώς θα μοίραζαν μεταξύ τους τον κόσμο...). Οι διαπραγματεύσεις ήταν συνεχείς και εξαντλητικές (διήρκεσαν 4 έτη) ανάμεσα σε τρεις ανθρώπους που δεν ήταν ακριβώς όμοιοι χαρακτήρες. Οι διασκέψεις στη Γιάλτα και την Τεχεράνη, οι κρυφές συναντήσεις, οι συμφωνίες και οι διαφωνίες περιγράφονται στο βιβλίο, που παράλληλα εξετάζει και τις βάσεις δημιουργίας του ψυχροπολεμικού σκηνικού, το οποίο σύντομα θα στηνόταν στη γεμάτη απρόβλεπτες κινήσεις παγκόσμια σκακιέρα.

**Μαρκ Αλπερτ, Η φονική εξίσωση, εκδόσεις Τραυλός, σ. 464, ευρώ 18

Δύο χρόνια πριν, ο διευθυντής τού Scientific American και συγγραφέας Μαρκ Αλπερτ, σε συνέντευξή του στην «Ε», μας προετοίμαζε για το παρόν μυθιστόρημα: «Πρόκειται για το σίκουελ της Κλεμμένης εξίσωσης (σ.σ. εξαιρετικό μπεστ σέλερ, που κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις, μια αέναη αναζήτηση του "ιερού Δισκοπότηρου" της Φυσικής, της Θεωρίας των Πάντων). Πρωταγωνιστούν οι ίδιοι χαρακτήρες, όμως η πλοκή δεν διαδραματίζεται μόνο στην Αμερική αλλά και στο Ισραήλ, το Τουρκμενιστάν κ.ά. Θα είναι πάλι ένα επιστημονικό θρίλερ, με κεντρικό ήρωα τον φυσικό Ντέιβιντ Σουίφτ, ο οποίος προσπαθεί και εδώ να σταματήσει όσους επιθυμούν την κατάρρευση του Σύμπαντος, συνεπικουρούμενος από τον Μάικλ, το αυτιστικό παιδί, που επίσης διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στο πρώτο βιβλίο». Για τους φίλους των επιστημονικών θρίλερ, ένα must.

**Ραλφ Ελισον, Αόρατος άνθρωπος, εκδόσεις Κέδρος, σ. 549, ευρώ 25

Μαύρος ιδρώτας, «αδελφέ», μαύρος ιδρώτας και αίμα. Αίμα, «αδελφέ», αίμα και κάτουρο, από τις κλοτσιές του λευκού. Πες τις λέξεις, αδελφέ, κήρυξέ το. Κήρυξέ το αδελφέ, πες για τον ήλιο και το σκότος. Το σκότος, αδελφέ, το σκότος -αλίμονο- θα μας βρει και το σκότος -αλληλούια- θα μας προσπεράσει. Θα είναι το σκότος κόκκινο, σαν τις πληγές των σκλάβων πατέρων μας, και θα είναι το σκότος κόκκινο σαν τον ήλιο. Κήρυξέ το, αδελφέ, πες μας για το σκότος, πες πως το σκότος δεν θα μας φτάσει... Ενα κορυφαίο βιβλίο (National Book Award, 1952), ευαγγέλιο της αφροαμερικανικής κουλτούρας, γραμμένο με τρόπο που καθηλώνει, από τα αγαπημένα (και) του Ομπάμα. Μπράβο στον Κέδρο που το πρωτοκυκλοφορεί στα ελληνικά.

**Γιάννης Καιροφύλας, Η Αθήνα στου Οθωνα τα χρόνια, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 236, ευρώ 14,91

Τον Ιανουάριο του 1832 φτάνει στην Αθήνα ο 17χρονος βαυαρός πρίγκηψ Οθων, για να καθήσει στον θρόνο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, κάπως ως τοποτηρητής των συμφερόντων των τριών μεγάλων δυνάμεων, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, που υποστήριξαν την υπόθεση της ελληνικής απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό. Ο πολυγραφότατος συγγραφέας περιγράφει την Αθήνα την εποχή της βασιλείας του νεαρού Βαυαρού, όταν από χωριό έγινε πόλη, με τις τότε διάσημες οικογένειες, τα ξενοδοχεία, τους χορούς, την αγορά, τους κλέφτες και τους αστυνόμους. Εν τω μεταξύ ο Οθων ενηλικιώνεται, παντρεύεται την Αμαλία, φορά φουστανέλα, αλλά αυτό δεν τον βοηθά, αφού τον Οκτώβριο του 1862 υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα, έπειτα από σχετική εξέγερση.

**Μίχαελ και Βάνα Μπούσε, Ανέκδοτες επιστολές της βασίλισσας Αμαλίας στον πατέρα της (1836-1853), εκδόσεις Εστία, τόμος 1, σ. 891, ευρώ 62, τόμος 2, σ. 888, ευρώ 62

Για πρώτη φορά, δύο τόμοι με τις επιστολές της Αμαλίας, της νεαρής τότε βασίλισσας, συζύγου του Οθωνος, προς τον πατέρα της. Ιστορικά ντοκουμέντα, που φωτίζουν με αμεσότητα τα γεγονότα που συγκλόνισαν την εποχή, την 3η Σεπτεμβρίου, τα «Μουσουρικά» (τα διπλωματικά επεισόδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας) αλλά και τις ευρωπαϊκές επαναστάσεις του 1848, που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της Ευρώπης. Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι οι ενθουσιώδεις περιγραφές της ελληνικής φύσης και περιοχών της ελληνικής επικράτειας από τη νεαρή βασίλισσα. Το δίτομο έργο της αλληλογραφίας συνοδεύεται από σημειώσεις που αποσαφηνίζουν το περιεχόμενό της, ενώ η εισαγωγή σκιαγραφεί τη ζωή του Οθωνα και της Αμαλίας, εντάσσοντάς τη στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής.

**Εντγκαρ Μορέν, Οι σταρ, εκδόσεις Κίχλη, σ. 267, ευρώ 17,70

Ο γνωστός 90χρονος γάλλος φιλόσοφος εξετάζει τους λόγους και τις μεθόδους δημιουργίας του σταρ σίστεμ, από τις απαρχές της κινηματογραφικής βιομηχανίας μέχρι και τη δεκαετία του '70. Είδωλα που λατρεύονται από εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, κάποτε με ακραίο τρόπο (δύο γυναίκες αυτοκτονούν μπροστά από την κλινική νοσηλείας του Ροντόλφο Βαλεντίνο μόλις ανακοινώνεται ο θάνατός του), οι σταρ υπερβάλλουν, μπλοφάρουν, θεοποιούνται, ενώ συχνά καταρρέουν από το βάθρο τους με εκκωφαντικό θόρυβο. Για να πάρουν, μετά, κάποιοι άλλοι τη θέση τους, έτσι ώστε το κυρίως ζητούμενο, το σόου (που τραγουδούσε και ο αείμνηστος Φρέντι Μέρκιουρι), να μη σταματά ποτέ.

**Σάντρο Μοντέο, Μουρίνιο, ο εξωγήινος, εκδόσεις Τόπος, σ. 165, ευρώ 13,90

Για τον πορτογάλο προπονητή, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Εξαιρετικά καλός στη δουλειά του, αλλά και πολύ κουραστικός από ένα σημείο και μετά, όταν αρνείται να αποδεχθεί την προφανή σε όλους ήττα του (κάπως σαν τον Ιωαννίδη στα νιάτα του). Ειδικά φέτος, επιχείρησε να καταστρέψει το ίδιο το άθλημα, δίνοντας εντολές δολοφονικού παιξίματος στους παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης στους αγώνες τους κόντρα στην εμφανέστατα ανώτερή τους Μπαρτσελόνα. Καλή η ομοψυχία, καλό το στυλ «ή ταν ή επί τας», αλλά και λίγη λογική δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πρόλογος από τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο, εισαγωγή από τον Αρίγκο Σάκι και -αναπάντεχος- επίλογος από τον Ιρβιν Γουέλς, τον συγγραφέα του Trainspotting!

**Νατάσα Κάμπους, 3.096 μέρες, εκδόσεις Παπαδόπουλος, σ. 384, ευρώ 16,50

Την ιστορία της νεαρής Αυστριακής, όλοι, λίγο ώς πολύ, τη γνωρίζουμε: σε ηλικία 10 ετών έπεσε θύμα απαγωγής από έναν διαταραγμένο ψυχοσεξουαλικά ομοεθνή της, ο οποίος την κράτησε φυλακισμένη επί οκτώ χρόνια μέσα σε λίγα τετραγωνικά, σε ένα κρυφό μέρος του σπιτού του, ικανοποιώντας όλο αυτό το διάστημα τις ποικίλες ορέξεις του. Τελικά, η Νατάσα κατόρθωσε να αποδράσει, πράξη που συνοδεύτηκε από την αυτοκτονία τού μέχρι τότε βασανιστή της. Μετά την απελευθέρωσή της, εμφανίστηκε στην τηλεόραση και στα περιοδικά, δημοσιοποιώντας την ιστορία της. Ο αριθμός του τίτλου είναι εκείνος των ημερών που έμεινε φυλακισμένη, ενώ στη βιογραφία της καταγράφει το πώς η περιπέτεια επέδρασε πάνω της.

**Ηλίας Πετρόπουλος, Εγχειρίδιον του καλού κλέφτη, εκδόσεις Νεφέλη, σ. 304, ευρώ 17,06

Τα βιβλία του Ηλία Πετρόπουλου επανακυκλοφορούν από τις εκδόσεις Νεφέλη (Τα καλιαρντά, Το άγιο χασισάκι, Το μπουρδέλο), όλα τους εξαιρετικά επιδραστικά στην εποχή τους και αναμφίβολα ξεχωριστά, εξαιτίας της φρέσκιας και αυθάδικης ματιάς τους σε έναν κόσμο που τότε βρισκόταν στο περιθώριο της κοινωνίας. Το παρόν κυκλοφόρησε το 1979, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και θεωρήθηκε προσβλητικό έως και βλάσφημο, με αποτέλεσμα ο συγγραφέας να συρθεί στα δικαστήρια και να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Πρόκειται για μια μελέτη γύρω από τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για την κλοπή, τις κατηγορίες των κλεφτών, τις περιπέτειές τους, τα ήθη και έθιμα της φυλακής, όλα τους δοσμένα με το αμίμητο ύφος του Πετρόπουλου.

**Ερικ Τσαλίν, Οι μεγαλύτερες απάτες της Ιστορίας, εκδόσεις Κλειδάριθμος, σ. 256, ευρώ 22

Ενα ακόμη απολαυστικό βιβλίο της σχετικής ενότητας των εκδόσεων Κλειδάριθμος (βλ. και Οι χειρότερες αποφάσεις της ιστορίας, Συναρπαστικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ, Οι χειρότερες εφευρέσεις της Ιστορίας κ.ά.). Σε μια πλούσια εικονογραφημένη έκδοση, έγχρωμη, με φωτογραφίες, πίνακες και σχέδια, παρουσιάζονται κάποιες από τις μεγαλύτερες απάτες που έγιναν ποτέ. Οπως ο Δούρρειος Ιππος, που φιγουράρει στο εξώφυλλο (εδώ που τα λέμε, κάπως δύσκολα θα την παίρναμε την Τροία «στα ίσα», ας είμαστε ειλικρινείς, ήδη είχαμε φάει μία δεκαετία προσπαθώντας ματαίως...), η πρωταθλήτρια στίβου που ήταν άνδρας, η νεκροψία του «εξωγήινου» τού Ρόσγουελ κ.ο.κ.

**Ημερολόγιο Πρίγκηπος Νικολάου (1909-1912), επιμέλεια Κώστας Σταματόπουλος, εκδόσεις Φερενίκη, σ. 656, ευρώ 25

Μια ματιά στα ενδότερα της βασιλικής οικογένειας κατά τη διάρκεια μιας αναμφίβολα ταραγμένης πολιτικά εποχής για την Ελλάδα, καθώς επίσης και μια καλύτερη γνωριμία με ένα ιστορικό πρόσωπο, για το οποίο το υφιστάμενο πληροφοριακό υλικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επαρκές. Ο Νικόλαος διακρινόταν από ευρυμάθεια και υψηλή πνευματική καλλιέργεια, ενώ υπήρξε ζωγράφος και θεατρικός συγγραφέας. Ο πατέρας του κληροδότησε σε αυτόν το Βασιλικό Θέατρο, εκείνος, όμως, μετά την παλινόρθωση της μοναρχίας, το 1935, αποποιήθηκε την κληρονομιά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Και μια αναπάντεχη σύνδεση με τη σύγχρονη σόου μπιζ: δισέγγονη του πρίγκηπος Νικολάου είναι η ηθοποιός Κάθριν Οξενμπεργκ, η «Αμάντα Κάριγκτον» της τηλεοπτικής «Δυναστείας». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Προς αναζήτηση εαυτού
Αναζητώντας μια θεωρία των κοινωνικών κινημάτων
Η κεντρική ιδέα ύπαρξης του ανθρώπου
Η επίτευξη της πολυπόθητης αρμονίας
Η σκοτεινή πλευρά της «Γης της Επαγγελίας»
Παλίμψηστη αίσθηση
Νόμος και αναλαμπή μιας νέας εποχής
Η αλφαβήτα της επιβίωσης
Η επιστροφή της συγκίνησης
Μια συνειδητά μισοκατεστραμμένη τοιχογραφία
Κυκλοφορεί επίσης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Προς αναζήτηση εαυτού
Αναζητώντας μια θεωρία των κοινωνικών κινημάτων
Η κεντρική ιδέα ύπαρξης του ανθρώπου
Η επίτευξη της πολυπόθητης αρμονίας
Η σκοτεινή πλευρά της «Γης της Επαγγελίας»
11 βιβλία από τους πάγκους
Παλίμψηστη αίσθηση
Νόμος και αναλαμπή μιας νέας εποχής
Η αλφαβήτα της επιβίωσης
Η επιστροφή της συγκίνησης
Μια συνειδητά μισοκατεστραμμένη τοιχογραφία
Κυκλοφορεί επίσης
Τάκης Βαρβιτσιώτης
Η λυρική εκδοχή της Θεσσαλονίκης
Εικαστικά
Γιώργος Τσάτσος. Ενας εικαστικός άνθρωπος των Γραμμάτων
Λογοτεχνία
Τόνιο Κρέγκερ
Μουσική
Σχολείο, χώρος μουσικών αναμνήσεων
Ενας μύθος της κάντρι ροκ
Άλλες ειδήσεις
Η γαλανή σαγήνη
Νυν υπέρ πάντων ο αγών στη Λίμνη της Βουλιαγμένης