Έντυπη Έκδοση

Ολα για την μπάλα

Ενα συνοπτικό ψυχογράφημα της κοινωνίας του ποδοσφαίρου, όπου επάγγελμα, καριέρες και έρωτες ποδοπατιούνται για την καθημερινή ιδεολογία της φανέλας. Αλέξης Σταμάτης, «Θρυλικές ιστορίες».

Η σχέση της λογοτεχνίας με το ποδόσφαιρο είναι μακρά και ο Αλέξης Σταμάτης αποφασίζει να την τιμήσει δεόντως στην καινούργια συλλογή διηγημάτων του, που κυκλοφορεί με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Θρυλικές ιστορίες» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Οι ιστορίες του Σταμάτη είναι ιστορίες για τον Θρύλο του Ολυμπιακού και οιοδήποτε πνεύμα ψυχραιμίας ή νηφαλιότητας έχει αποδράσει εκ των προτέρων από τη δράση τους. Στην μπάλα δεν υπάρχουν αντικειμενικοί παρατηρητές ή δίκαιοι κριτές. Ο αγώνας στο γήπεδο δεν εκφράζει την άμιλλα και την προσήλωση σε κάποια αφηρημένα ιδανικά, ούτε αποτελεί ένα υψηλής αφαίρεσης πεδίο στο οποίο ο καθένας μετράει τις επιδόσεις των δικών του σε σχέση με τις ικανότητες και την κατάρτιση των άλλων.

Η κάθοδος της ομάδας στο τερέν της αναμέτρησης είναι μια επέλαση με σκοπό την κατάκτηση του θριάμβου και ο άλλος προσέρχεται στη σύγκρουση μόνο για να κατατροπωθεί. Η μπάλα επιζητεί την απόλυτη εκμηδένιση του εγώ υπέρ ενός εμείς το οποίο υπερβαίνει κάθε ατομική παράμετρο για να κλείσει μέσα στη σιδερένια γροθιά του όλες τις προσωπικές έγνοιες, που διοχετεύονται από ένα σημείο και μετά σε μία και μοναδική αγωνία: την αγωνία της εξόντωσης του ανταγωνιστή.

Ο υπερθερμασμένος αυτός κόσμος, με τους ανθρώπους να είναι μονίμως στην τσίτα και να αφιερώνουν στην μπάλα το ζωτικότερο κομμάτι του εαυτού τους, παραμερίζοντας συχνά επάγγελμα, καριέρα και έρωτες, βγαίνει ολοζώντανος από τα διηγήματα του Σταμάτη και συγκινεί με την αδρότητα και τη βαθιά θρησκευτική του πίστη: από τα είδωλα και τις ηρωικές μορφές των παικτών, που κάνουν τον κόσμο να παραληρεί από ενθουσιασμό, μέχρι τη μετατροπή της φανέλας σε καθημερινή ιδεολογία, που μπορεί από τη μια μεριά να ρίξει σε βαριά κατάθλιψη, να θρέψει άγριες φαντασιώσεις και να προκαλέσει μέχρι και το θάνατο, και από την άλλη να συντροφέψει μια ολόκληρη ζωή, να διαμορφώσει χαρακτήρες και να σφυρηλατήσει τους πιο παράξενους, όπως και τους πιο ακατάλυτους, δεσμούς.

Δοκιμάζοντας ένα συνοπτικό ψυχογράφημα της κοινωνίας του ποδοσφαίρου, ο Σταμάτης παίζει με την αυτοβιογραφία, το πολιτικό και το μαθηματικό μυθιστόρημα, αλλά και με το μυθιστόρημα μαθητείας ή με το αισθηματικό ρομάντζο και κατορθώνει να διατηρήσει στις περισσότερες σελίδες του ένα υποδόριο πλην άκρως δραστικό χιούμορ. Ετσι, αποφεύγει ως εξ ορισμού να πέσει στην απολογία και την αγιογραφία, πετυχαίνοντας να δώσει στα καλύτερα κομμάτια του («Ο Θρύλος στο μυαλό», «Αναμνήσεις ενός γενικού αρχηγού» και «Προδημοσίευση») όχι μόνο μια ειδική εσωτερική θερμοκρασία, αλλά και έναν γνήσια υπαρξιακό τόνο.

Αειθαλής Καρυωτάκης

Η ποίηση του Κ. Γ. Καρυωτάκη έχει περάσει από πολλά κύματα: πρώτα ο χλευασμός και η απόρριψή της, μετά ένα είδος αναγκαστικής ανοχής και παραδοχής, ύστερα η πλήρης αναγνώριση και η αποθέωση.

Το καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού «Το Δέντρο» επανέρχεται στον Καρυωτάκη με ένα χορταστικό αφιέρωμα, όπου ποιητές, πεζογράφοι, φιλόλογοι και κριτικοί επαναπροσεγγίζουν το ανεξάντλητο έργο του και δοκιμάζουν καινούριες ερμηνείες και αποκωδικοποιήσεις. Στο εισαγωγικό τους σημείωμα οι επιμελητές του αφιερώματος, Τάσος Γουδέλης και Κώστας Μαυρουδής, απορρίπτουν ευθύς εξαρχής το κλίμα της αυτοκτονίας και περιγράφουν με πυκνό τρόπο τα χαρακτηριστικά τα οποία βοήθησαν την καρυωτακική ποίηση να φτάσει αλώβητη μέχρι τις ημέρες μας: ειρωνική γλώσσα, μινιμαλιστικό στυλ (με ένα είδος φυσικής αποστροφής για την οποιαδήποτε μεγαλοστομία), χαμηλή φωνή, αλλά και βαθιά αίσθηση του δραματικού σε συνδυασμό με την άρνηση οποιασδήποτε σωτήριας προοπτικής ως προς τους σκοπούς και την αποστολή της τέχνης.

Στο αφιέρωμα του «Δέντρου» τα ιστορικά κείμενα για τον ποιητή συνυπάρχουν με τις σύγχρονες απόψεις για τα δουλειά του (από τον Τέλλο Αγρα και τον Κ. Θ. Δημαρά μέχρι τον Χάρη Ψαρρά και τον Γιώργο Βαρθαλίτη), σχηματίζοντας ένα διαχρονικό διάγραμμα της υποδοχής του και επιτρέποντας στον σημερινό αναγνώστη να επικοινωνήσει σε πολλαπλά επίπεδα με την καλλιτεχνική του φυσιογνωμία και την ποιητική του προσωπικότητα.

Νέες εκδόσεις

«CIA. Η ιστορία των Μυστικών Αμερικανικών Υπηρεσιών»

MARIO DEL PERO

Μετάφραση: Ντίνα Σιδέρη.

Επιστημονική επιμέλεια: Θανάσης Α. Βασιλείου.

Εκδόσεις Κέδρος.

Συναρπαστική εξιστόρηση των δραστηριοτήτων της CIA από το 1946, χρονιά της νομιμοποίησής της από το Κογκρέσο, μέχρι τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, οπότε και ετέθη το ζήτημα της επανεξέτασης του ρόλου ή του αναπροσδιορισμού της ταυτότητάς της.

«Συνομιλίες με τον καθηγητή Υ»

ΣΕΛΙΝ

Μετάφραση: Σεσίλ Ιγγλέση - Μαργέλλου.

Εκδόσεις Εστία.

Το οργίλο, ανατρεπτικό ύφος του Λουί-Φερντινάν Σελίν σε μια φανταστική συνέντευξη του 1955, όταν ο συγγραφέας, κατεστραμμένος από την πολιτική υποστήριξη την οποία έχει προσφέρει στον ναζισμό, προσπαθεί να αποκαταστήσει το καλλιτεχνικό του κύρος.

«Η έβδομη βροχή»

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

Εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος ανασκαλεύει ποικίλα είδη και μοτίβα της ποιητικής παράδοσης (από το θρήνο και το μορολόι της μάνας μέχρι την πολύστιχη αφήγηση), για να τα αναμείξει με μια σειρά από υποβλητικές λυρικές εικόνες σ' ένα ισορροπημένο εκφραστικό σύνολο.

«Επέτειος. Κρίσεις και

σχόλια για το έργο του

Δ. Ν. Μαρωνίτη 2008-2009»

Επιμέλεια: Νάσος Βαγενάς.

Εκδόσεις Μικρή Αρκτος.

Απάνθισμα κριτικών κειμένων για το έργο του Δ. Ν. Μαρωνίτη. Νεότεροι μελετητές και κριτικοί γράφουν για τις ποικιλότροπες φιλολογικές αναγνώσεις του Μαρωνίτη, αναδεικνύοντας και την ευρύτερη πολιτική συγκρότησή του.

«Τα θαύματα του κόσμου»

CELIA HOUDART

Μετάφραση: Βάνα Χατζάκη.

Εκδόσεις Αγρα.

Η Σελιά Ουντάρ γράφει ένα μυθιστόρημα με σαφώς ποιητικές διαθέσεις, όπου η αφανής λεπτομέρεια, ο ήχος των λέξεων, η αμφισημία των νοημάτων και η ελλειπτικότητα του ύφους σχηματίζουν ένα κείμενο στο οποίο το βλέμμα του υποκειμένου απορροφά κάθε αντικειμενικό γεγονός.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Τυπογραφείο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Βιβλίο
Το παιχνίδι του παράλογου
Στην ψυχή ενός κατασκόπου
Αθεος στα ίχνη του Ιησού
Καλοκαιρινά φεστιβάλ & εκδηλώσεις
Σκηνές καλοκαιριού
Κατασκηνωτικά φεστιβάλ
Μουσική κάτω από τ' αστέρια
Κινηματογράφος
Η περιπέτεια της «Περιπέτειας»
Ο γύρος του κόσμου με ένα Ζέπελιν
Συνέντευξη: Τζουντ Λο
«Εχω μια λίστα σεξπιρικών ρόλων...»
Συνέντευξη: Στεφανία Γουλιώτη
«Μια Ηλέκτρα είμαι κι εγώ»
Θέατρο
Μαραθώνιος Ερωτόκριτος
Μείον και το θεατρικόν ταμείον
Μουσική
Pop porn
Αρχιτεκτονική
Κιβωτός... καρπών
Εικαστικά
Σουρεαλιστές από σπίτι
Συνέντευξη: Χρήστος Οικονόμου
Ονειρα που λιώνουν σαν παγάκια
Από το Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
FAKE ART