Ελευθεροτυπία - 25/07/2014
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014
Χωρίς γιατρό λειτουργούσε η Ακρόπολη
Η τουριστική έκρηξη αυτού του καλοκαιριού φέρνει στην Ακρόπολη χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Κάποιες μέρες, ιδίως έπειτα από την άφιξη κάποιων κρουαζιερόπλοιων, μπορεί ο αριθμός να αγγίξει και να ξεπεράσει τα 8.000 άτομα.
Κι όμως, για όλο αυτό τον κόσμο δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός ή νοσηλευτής για τα έκτακτα περιστατικά στο Βράχο, τις συνήθεις θερμοπληξίες, αλλά και πτώσεις λόγω του ανώμαλου και ολισθηρού εδάφους. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα να μεριμνήσει έτσι ώστε να σταλεί αμέσως ένας οπλίτης γιατρός μέχρι την τοποθέτηση ενός μόνιμου γιατρού Γενικής Ιατρικής, που θα μπορούσε να καλύψει προβλήματα υγείας, τα οποία παρουσιάζονται στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στα μνημεία.
Βέβαια, μέχρι χθες το μεσημέρι, που εκδόθηκε από το ΥΠΠΟΑ η σχετική ανακοίνωση για να μας πει ότι η πολιτική ηγεσία μερίμνησε και γι' αυτό το αυτονόητο, ουδείς μάλλον φανταζόταν ότι λειτουργούσε ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, ένας από τους δημοφιλέστερους όλου του κόσμου, χωρίς γιατρό και νοσοκόμο. Ρωτήσαμε από πότε υπάρχει αυτή η έλλειψη και αν συνδέεται με τις περικοπές λόγω κρίσης. Η απάντηση είναι ότι γιατρό δεν είχε ποτέ η Ακρόπολη. Υπηρετούσαν περιστασιακά κάποιοι νοσηλευτές και αντιμετώπιζαν όλα τα περιστατικά καλώντας το ΕΚΑΒ, όπως μας είπε ο αν. έφορος Ακρόπολης Κων. Κίσσας, ο οποίος και έθεσε το αίτημα προς την πολιτική ηγεσία, βλέποντας αυτό τον καιρό τα πλήθη που ανεβαίνουν καθημερινά στο Βράχο.
Σε κανένα αρχαιολογικό χώρο, από την Κνωσό μέχρι τη Βεργίνα και από τη Δήλο μέχρι τους Δελφούς, δεν θα βρει κανείς γιατρό παρά το πλήθος των ανθρώπων που συγκεντρώνουν κάθε καλοκαίρι.
Ομως πόσο συχνά χρειάζεται κάποιος ιατρική βοήθεια κατά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη και ποια είναι τα πιο συνηθισμένα περιστατικά; ρωτήσαμε τον κ. Κίσσα. «Πάντα υπάρχουν περιστατικά στην Ακρόπολη, από μια απλή ζαλάδα, μια ηλίαση, μια κάποια θερμοπληξία, μέχρι μικροπεσίματα. Γιατί έχουν φθαρεί πολύ τα σκαλοπάτια από τη χρήση τους τόσα χρόνια, με αποτέλεσμα να τα ξύνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο πτώσης των επισκεπτών».
Ο στρατιώτης-γιατρός ήταν από χθες το πρωί στη θέση του (στο κτήριο της Ιματιοθήκης, στην έξοδο του χώρου) μαζί με έναν εξειδικευμένο νοσηλευτή. Σε λίγες μέρες θα έχουν στη διάθεσή τους και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, προκειμένου να μπορούν να παράσχουν τις Πρώτες Βοήθειες.
Πάντως, το Μουσείο της Ακρόπολης με πολύ λιγότερους επισκέπτες (συνολικά 1.161.555) από την πρώτη ημέρα της πεντάχρονης λειτουργίας του είχε γιατρό και απινιδωτή για τα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, τα οποία αντιμετώπισε μάλιστα με επιτυχία. Και δεν ήταν λίγα τα περιστατικά που χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μέσα στο μουσείο. Στον τελευταίο απολογισμό του ο Δημ. Παντερμαλής είχε καταγράψει 6.118 περιστατικά.
Αλλά όταν διαθέτει Ιατρείο (και ορθώς) κάθε σωστά οργανωμένη πλαζ, είναι δυνατόν να μην υπάρχει ούτε βάμμα ιωδίου στο Φυλάκιο ενός αρχαιολογικού χώρου και να χρειαστεί να συσκεφθούν τρεις υπουργοί -Πολιτισμού Τασούλας, Υγείας Βορίδης και Αμυνας Αβραμόπουλος- για να βρουν και να εγκαταστήσουν ένα γιατρό στην κορονίδα των αρχαιολογικών χώρων, την Ακρόπολη;