Έντυπη Έκδοση

Η Ανδρος της Μ. Καραγάτση

Η Μαρίνα Καραγάτση, το γυναικείο φρωτογραφικό μάτι που συλλαμβάνει το νησί της Ανδρου, τους ανθρώπους και τα πράγματά του, προτού έρθουν ο άναρχος τουρισμός και η άναρχη ανοικοδόμηση και σαρώσουν τα αρχαϊκά πεπραγμένα.

Φωτογραφίες βγαλμένες από τα βάθη της ψυχής και από τους ρυθμούς της καρδιάς, τυπωμένες στο λεύκωμα «Διαδρομές στην Ανδρο», με το επίμετρο του Δ.Ι. Κυρτάτα (εκδόσεις Αγρα, σελίδες 192, Τιμή: 28 ― ευρώ).

Η παρουσίαση θα γίνει μεθαύριο Σάββατο (9.30 μ.μ.), στην αυλή του Δημοτικού θεάτρου Ανδρου, με ομιλητές την ίδια τη δημιουργό, τον Σταύρο Πετσόπουλο, τον Δημήτρη Κυρτάτα και τον Λεωνίδα Εμπειρίκο. Θα προβληθεί το βίντεο της Κινηματογραφικής Λέσχης Ανδρου.

«Η Μαρίνα Καραγάτση φωτογραφίζει την Ανδρο του '70» με super 8 λήψεις εκείνης της εποχής.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης στο εστιατόριο «Τα Σκαλάκια».

Η Μαρίνα Καραγάτση φωτογραφίζει προς τα τέλη της δεκαετίας του '70 - αρχές του '80 την Ανδρο, τους ανθρώπους της και τα κτήρια. Διασώζεται ένας κόσμος αιώνων -διαβάζουμε σε σημείωμα της έκδοσης- προτού εμφανιστούν οι επιδοτήσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, κόσμος που έμοιαζε ασάλευτος. Τα βόδια με το υνί μοιάζουν να έρχονται από τα χρόνια του Ησίοδου. Τα αλώνια δείχνουν προϊστορικά. Οι περίτεχνες και πολυσύνθετες μοναδικές ανδριώτικες λιθοδομές, οι οποίες στην πλειονότητά τους έχουν σήμερα σοβαντιστεί, έρχονται από έναν παρελθόντα χρόνο - πριν αλλάξουν οι τεχνικές.

Τα ρούχα και τα υφάσματα είναι άλλα. Και οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, πριν από την ενοποίηση του στιλ από την τηλεόραση. Τα μοναδικά πορτρέτα της Μαρίνας Καραγάτση, εστιασμένα στο βλέμμα των φωτογραφιζόμενων, με τη δύναμή τους και τη βαθιά ανθρώπινη και φιλική ματιά της φωτογράφου, ξεφεύγουν από την παγίδα της γραφικότητας και του φολκλόρ.

Ενας κόσμος εκατονταετηρίδων, ο οποίος όμως φέρει τα σημάδια του επερχόμενου κόσμου, σε συνδυασμό με τον κοσμοπολιτισμό της ναυτοσύνης, που αποτελεί τη μοναδική ιδιομορφία αυτού του νησιού. Μια εικονογραφική ελεγεία για τον τόπο, τους ανθρώπους και τα έργα τους. Β.Κ.Κ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φωτογραφία
Βιβλίο
Αφιέρωμα
Νησιωτική Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Ματωμένος γάμος αλά ελληνικά
Μουσική
Αλεξίου αλληλέγγυα στις καθαρίστριες
Εκδηλώσεις/Νησιωτική Ελλάδα
Δροσερές προβολές σε νησιά
Αρχαιολογικοί χώροι
Χωρίς γιατρό λειτουργούσε η Ακρόπολη
Νησιωτική Ελλάδα
Η Ανδρος της Μ. Καραγάτση
Λογοτεχνία
Ενα κορίτσι μεγαλώνει στα χρόνια της Μεταπολίτευσης
TV & Media
Ο Alpha ποντάρει στις κωμωδίες
Συγκέντρωση ΠΟΕΣΥ και ΠΟΣΠΕΡΤ
Ζόρια καλοκαιρινά στη ΝΕΡΙΤ