Έντυπη Έκδοση

2ο TINOS JAZZ FESTIVAL: ΠΕΜΠΤΗ ΜΕ ΚΥΡΙΑΚΗ

Η Τήνος έκανε θαύμα και στην τζαζ

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς συνδυάζετε τις διακοπές σας με συναυλίες, για να μην πω το ακόμα πιο προχωρημένο να προγραμματίζετε τις διακοπές σας σύμφωνα με το συναυλιακό πρόγραμμα. Το κάνουν αρκετοί πάντως, οπότε μη νιώθετε άσχημα αν ανήκετε κι εσείς στην ίδια κατηγορία.

Οι Cubana Bop θα παίξουν αφροκουβανέζικη μουσική Οι Cubana Bop θα παίξουν αφροκουβανέζικη μουσική Πολλοί φίλοι της τζαζ λόγου χάριν γνωρίζουν προ πολλού τον προορισμό τους για το επόμενο τετραήμερο, από αύριο Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή. Στην Τήνο θα βρίσκονται για το 2ο Tinos Jazz Festival.

Ενα τετραήμερο γεμάτο με συναυλίες -τρία τζαζ σχήματα θα παίζουν κάθε βράδυ στο Μέγαρο του φεστιβάλ και θα εμφανιστούν συνολικά 48 μουσικοί.

Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο γνωστός τζαζ μουσικός Γιώργος Κοντραφούρης και εμπνευστής του ο Τήνιος συνάδελφός του Θωμάς Αλβέρτης. Για τη διοργάνωση υπεύθυνο είναι το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Ο Μάρκος Βιδάλης αποτελεί τον αναπληρωτή διευθυντή του ιδρύματος: «Η Τήνος είναι νησί με έντονη καλλιτεχνική παράδοση, όχι μόνο στη γλυπτική και τη ζωγραφική, αλλά και στη μουσική, με κύριο εκπρόσωπό της τον Σκαλκώτα», μας εξηγεί. «Το όλο εγχείρημα της διοργάνωσης του φεστιβάλ μ' ένα σχετικά "δύσκολο" και απαιτητικό ακροατήριο, όπως αυτό της τζαζ, περιείχε εξ αρχής ένα ρίσκο. Αποτελούσε στοίχημα. Δεν εξηγείται με τη λογική, ωστόσο το στοίχημα κερδήθηκε πέρυσι ήδη, όταν η εναρμόνιση της τζαζ και της μαγείας του τηνιακού τοπίου -των ισχυρών ανέμων, του πελάγους, του δυνατού Ηλιου- προσέδωσε μια αναπάντεχη διάσταση στην όλη εμπειρία. Η Τήνος αποδείχθηκε και για την τζαζ ένας τόπος μικρών θαυμάτων».

Οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι Ελληνες, υπάρχουν όμως και κάποιοι από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ Τζαζ ο κοινός τους παρονομαστής αλλά με τον ευρεία έννοια του όρου. Ξεκινώντας από τη free jazz, περνώντας στην πειραματική και φτάνοντας μέχρι την παραδοσιακή μουσική. Το πλήρες πρόγραμμα το βλέπετε δίπλα, διαβάστε εδώ συνοπτικά δυο-τρία λόγια για τους καλλιτέχνες.

Οι Trioism βασίζονται στην ελληνική παράδοση, οι Cubana Bop παίζουν αφροκουβανέζικη μουσική, ενώ οι Mano's Project, όπως γίνεται φανερό και από το όνομά τους, επιχειρούν μια τζαζ προσέγγιση στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

Το JP Gallis Trio ακροβατεί μεταξύ Νέας Υόρκης και Κωνσταντινούπολης, ο Δήμος Δημητριάδης διευθύνει το Τζαζ Σύνολο του Ιόνιου Πανεπιστημίου, ο Δημήτρης Τσάκας παίζει μια πιο κινηματογραφικής υφής τζαζ, ο Ανδρέας Γεωργίου είναι πιο έθνικ, οι Paradoxonia χρησιμοποιούν όργανα όπως γκάιντα, καβάλ και βιμπράφωνο ενώ, τέλος, οι Yiannis Kassetas and The Funk Wizzards παίζουν πιο παραδοσιακή τζαζ, με επιρροές από Coltraine, Hancock και Marsalis.

Η αυλαία ανοίγει αύριο στις 8 το βράδυ με ένα φιλμ. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Το Ξεκίνημα» της σκηνοθέτιδος Μαρινέτας ΜΑΚ Κρητικού, ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο περσινό Τζαζ Φεστιβάλ της Τήνου. Εισιτήρια για τα καράβια υπάρχουν; *

ΠΕΜΠΤΗ

21.00 TRIOISM

22.30 DIMITRIS TSAKAS QUARTET

23.30 CUBANA ΒΟΡ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

21.00 Dimitris Kalantzis Mano's Project

22.30 TAKIS BARBERIS GROUP

23.30 DIMITRIS PANTELIAS QUARTET

ΣΑΒΒΑΤΟ

21.00 EOS QUARTET

22.00 JP GALLIS TRIO

23.30 Dimos Dimitriadis - ΙΟΝΙΑΝ JAZZ ENSEMBLE

ΚΥΡΙΑΚΗ

21.00 ANDREAS GEORGIOU GROUP

22.30 YIANNIS KASSETAS & The FUNK WIZARDS

22.30 PARADOXONIA

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Σχετικά θέματα: Μουσική
Βασίλης Βαρβαρέσος: πιανίστας των άκρων
Η αγία τριάδα του λαϊκού τραγουδιού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μετρό Χολαργού
Αρχαίος δρόμος στον νέο «υπόγειο»
Αυγουστιάτικη πανσέληνος
Βούλιαξε το Μουσείο, άντεξε η Ακρόπολη
Μουσική
Η Τήνος έκανε θαύμα και στην τζαζ
Βασίλης Βαρβαρέσος: πιανίστας των άκρων
Η αγία τριάδα του λαϊκού τραγουδιού
Νομισματικό Μουσείο
Τετράδραχμο της Αίτνας στην Αθήνα
Συνέντευξη: Κρίστοφερ Νόλαν
Μετά την ταινία μου θα βλέπετε περισσότερα όνειρα
Εικαστικά
Στα ίχνη των Ελευσίνιων μυστών με φως και ήχους
Τηλεόραση
Αρχίζουν οι «κόντρες» των πρωινών
Προσπερνούν τις διαφημίσεις όταν έχουν τη δυνατότητα
Αμοιβές εκτός «γραμμής» για διευθύνοντα σύμβουλο και γενικούς της ΕΡΤ