Έντυπη Έκδοση

Τετράδραχμο της Αίτνας στην Αθήνα

Οι Βέλγοι φέρνουν για πρώτη φορά στην Αθήνα αρχαία ελληνικά νομίσματα από τη συλλογή της Βασιλικής Βιβλιοθήκης του Βελγίου, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη χώρα τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Σιληνός στη μία όψη του νομίσματος... Σιληνός στη μία όψη του νομίσματος... Ανάμεσα στα νομίσματα της συλλογής, που θα εκτεθούν στο Νομισματικό Μουσείο (29 Σεπτεμβρίου 2010 - 15 Ιανουαρίου 2011), είναι το τετράδραχμο της Αίτνας, που αποτελεί έργο ιδιαίτερης αισθητικής, αν και ανώνυμου χαράκτη. Φέρει παράσταση Σιληνού στη μία όψη και Δία που κρατά φτερωτό κεραυνό στην άλλη. Οι δύο όψεις του νομίσματος συνδιαλέγονται μέσω συμβόλων που απηχούν τους μύθους της Σικελίας και υποδηλώνουν τη φύση της περιοχής. Παραχωρήθηκε στο βελγικό κράτος από τη μητέρα του πρόωρα χαμένου συλλέκτη Lucien de Hirsch και είναι μοναδικό.

Την περιοδική έκθεση με τίτλο «Ο,τι λάμπει... η βελγική συνεισφορά στην ελληνική νομισματική», οργανώνουν από κοινού η βελγική πρεσβεία στην Αθήνα, η Βασιλική Βιβλιοθήκη του Βελγίου, η Βελγική Σχολή Αθηνών και το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

...και Δίας με κεραυνό στην άλλη ...και Δίας με κεραυνό στην άλλη Στην έκθεση αυτή θα προβληθεί η αρχαιολογική δραστηριότητα της Βελγικής Σχολής Αθηνών, που ερευνά ανασκαφικά το Θορικό Αττικής. Θα παρουσιαστεί ο νομισματικός θησαυρός που βρέθηκε εκεί το 1969 και φυλάσσεται στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Περιλαμβάνει κυρίως αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα και χρυσούς στατήρες.

Πρόκειται να συνεκτεθεί με έναν άλλο θησαυρό από την Tell el-Maskhuta της Αιγύπτου (Βασιλική Βιβλιοθήκη του Βελγίου), που αποτελείται από «απομιμήσεις» αθηναϊκών τετραδράχμων. Η προέλευση του θησαυρού της Tell el-Maskhuta και το πλήθος των νομισμάτων που περιείχε, μαρτυρούν την έκταση της διάδοσης των αθηναϊκών νομισμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μετρό Χολαργού
Αρχαίος δρόμος στον νέο «υπόγειο»
Αυγουστιάτικη πανσέληνος
Βούλιαξε το Μουσείο, άντεξε η Ακρόπολη
Μουσική
Η Τήνος έκανε θαύμα και στην τζαζ
Βασίλης Βαρβαρέσος: πιανίστας των άκρων
Η αγία τριάδα του λαϊκού τραγουδιού
Νομισματικό Μουσείο
Τετράδραχμο της Αίτνας στην Αθήνα
Συνέντευξη: Κρίστοφερ Νόλαν
Μετά την ταινία μου θα βλέπετε περισσότερα όνειρα
Εικαστικά
Στα ίχνη των Ελευσίνιων μυστών με φως και ήχους
Τηλεόραση
Αρχίζουν οι «κόντρες» των πρωινών
Προσπερνούν τις διαφημίσεις όταν έχουν τη δυνατότητα
Αμοιβές εκτός «γραμμής» για διευθύνοντα σύμβουλο και γενικούς της ΕΡΤ