Έντυπη Έκδοση

Εικαστική Οδύσσεια

ΕΠΙΤΟΙΧΙΑ και τρισδιάστατες κατασκευές μεικτής τεχνικής, με κοινό σημείο αναφοράς τους τη φόρμα και την έννοια του πλοίου, συνθέτουν την έκθεση του εικαστικού Αγγελου Αντωνόπουλου με τίτλο «Ταξίδι», που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του ξενοδοχείου «Ποσειδώνιο», στις Σπέτσες.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων με θέμα «Ταξίδι - Οδύσσεια» και επιχειρεί να αναπτύξει έναν αυτοτελή διάλογο με τη λιτή αισθητική του «Ποσειδωνίου», επιλέγοντας μια γλώσσα σύγχρονη και δυναμική που συνομιλεί με τη ναυτική ιστορία των Σπετσών. Παράλληλα περικλείει πολλαπλά σύμβολα, αναγνώσεις και δυνητικές ερμηνείες. Το πλοίο και το ταξίδι -κυριολεκτικό ή μεταφορικά αποδιδόμενο ως διαδρομή αυτογνωσίας-, ο νόστος και η επιθυμητή άφιξη σε μια γνωστή ή άγνωστη πατρίδα που ορίζεται με τρόπο διαφορετικό για τον καθένα, αποτελούν τους εννοιολογικούς άξονες του έργου του Αντωνόπουλου.

* Παράλληλη εικαστική δράση του κύκλου «Ταξίδι - Οδύσσεια» αποτελεί η site-specific εγκατάσταση τριών νέων εικαστικών με τίτλο «υπερ-μέτρον/for measures» που θα δημιουργηθεί σταδιακά και μπροστά στο κοινό την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και σε αναμονή του εορτασμού της Αρμάτας: οι Αντα Αναστασέα, Νατάσα Μπιζά και Μπέσσυ Ράλλη, απόφοιτες του Ζ' Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Γ. Ψυχοπαίδη και τακτικές συνεργάτιδες, χρησιμοποιώντας ξύλο και ύφασμα και επιλέγοντας μια αργή διαδικασία χειρωναξίας, θα δημιουργήσουν ένα μεγάλης κλίμακας κάθισμα-ικρίωμα στον παράλιο χώρο μπροστά στο «Ποσειδώνιο», που παραπέμπει σε ένα φανταστικό «Θρόνο του Ποσειδώνα», του Θεού που στο ομηρικό έπος της Οδύσσειας εμπόδιζε το νόστο του ήρωα, βάζοντας εμπόδια στο δρόμο για την Ιθάκη. Ο μύθος και η αλήθεια, η εξουσία και η αμφισβήτησή της μέσα από τη δυναμική τής ατομικής πράξης, το θεϊκό και το ανθρώπινο μέτρο είναι τα ζητήματα που τίθενται στο θεατή.

* Σε απόλυτη συνομιλία με τις εικαστικές δράσεις, θα παρουσιαστεί την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στις 21.00, στο χώρο του «Ποσειδωνίου», η μουσική σύνθεση του Θοδωρή Οικονόμου «Οδύσσεια», που γράφτηκε για την ομότιτλη πολυσυζητημένη παράσταση του Εθνικού μας Θεάτρου σε σκηνοθεσία του διεθνούς Bob Wilson. Παράλληλα, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Κ.Π. Καβάφη, στο δεύτερο μέρος της μουσικής βραδιάς θα παρουσιαστεί μια καινούργια μελοποίηση σε ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού.

* Τέλος, με αφορμή τον κύκλο «Ταξίδι - Οδύσσεια», ο σημαντικός εικαστικός σχεδιαστής Μάριος Βουτσινάς δημιουργεί ειδικά για το «Ποσειδώνιο» μοναδικά κοσμήματα με κεντρική ιδέα τον ελληνικό μύθο και το θαλασσινό εύρημα: με πρώτη ύλη τον μπρούντζο, το ασήμι και τις ημιπολύτιμες πέτρες, ο Βουτσινάς χυτεύει αστερίες και δαγκάνες δημιουργώντας οργανικές γλυπτές φόρμες και συνταιριάζει κελύφη αχινών, κοράλλια, μικρά μαργαριτάρια και βότσαλα, πλάθοντας ένα συναρπαστικό μικρόκοσμο, όπου το κατασκευασμένο πολύτιμο συνομιλεί με το φυσικό στοιχείο. Διάρκεια έως 29 Σεπτεμβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Σχετικά θέματα: Εικαστικά
Γυναίκες στην Κύθνο
Δράκοι στον Πόρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φεστιβάλ Βενετίας
Γενέθλια με λάμψη
Από τον πόλεμο στη Νουβέλ Βαγκ
Αναγέννηση του φεστιβάλ
Και όμως, γιόρτασε ήδη τα 75 χρόνια του!
Τα χρυσά λιοντάρια
Αδικίες και Γκλάμουρ
Ειδικό λιοντάρι για τον Αγγελόπουλο
Οι Ελληνικές παρουσίες
Κινηματογράφος
Μακιαβελικός γερουσιαστής
Με χρυσά δόντια ο Τζουντ Λο
Επιστρέφει ο Μπεν Χουρ
Από τα ψηλά στα χαμηλά
Η Γη στο μέλλον
Θρυλική κατάδυση
Παλιόπαιδα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ ηθοποιός-σκηνοθέτης
Βιβλίο
Εγω Χριστό κι εσύ Αλλάχ
Θέατρο
Αυλαία στην Επίδαυρο
«Βάκχες» σε ελαιουργείο
Η Ευτυχία πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη
«Κύκλωπας» στην Αθήνα
Εικαστικά
Εικαστική Οδύσσεια
Γυναίκες στην Κύθνο
Δράκοι στον Πόρο
Μουσική
Rock Aid στη Νίκαια
Φεστιβάλ στο βουνό