Έντυπη Έκδοση

Και όμως, γιόρτασε ήδη τα 75 χρόνια του!

Και κάτι το, τουλάχιστον, παράξενο: το 2007 το Φεστιβάλ Βενετίας γιόρτασε τα... 75 χρόνια του -75 πρέπει να πω, μετρώντας από το 1932 όταν πρωτοξεκίνησε, ενώ φέτος γιορτάζει το 70ό φεστιβάλ του (μια και σε ορισμένα ενδιάμεσα χρόνια το φεστιβάλ δεν διεξήχθη).

 Για τον εορτασμό των 75 χρόνων, ο Γερμανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Κλούγκε (βραβευμένος στη Μόστρα με δύο Χρυσά Λιοντάρια κι ένα Αργυρό), ο οποίος γεννήθηκε το 1932, ίδια χρονιά που ξεκίνησε το φεστιβάλ, επελέγη να διοργανώσει ένα πρόγραμμα με ταινίες γυρισμένες τα τελευταία 75 χρόνια. Δημιουργήθηκε και ένα ειδικό βραβείο, το Χρυσό Λιοντάρι των 75 χρόνων, που απονεμήθηκε στον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, με το Χρυσό Λιοντάρι καριέρας να απονέμεται στον Αμερικανό σκηνοθέτη Τιμ Μπέρτον. Την ίδια χρονιά απολαύσαμε και μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα, αφιερωμένη στα «Σπαγγέτι Γουέστερν». Από τις εκπλήξεις του φεστιβάλ ήταν και η απονομή του Χρυσού Λιονταριού καλύτερης ταινίας του 2011 στην αυστηρά καλλιτεχνική ταινία «Φάουστ» του Ρώσου Αλεξάντερ Σοκούροφ, από μια επιτροπή με πρόεδρο τον Ντάρεν Αρονόφσκι.

Το 2012 ο νέος διευθυντής της Μόστρας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ξεκίνησε το τμήμα «Κλασικές ταινίες της Βενετίας», με την προβολή κλασικών και σπάνιων ταινιών από αναπαλαιωμένες κόπιες είτε σε φιλμ είτε σε σκληρό δίσκο (DCP). Ατέλειωτες συζητήσεις προκάλεσε η βράβευση της ταινίας «Pieta» του Κιμ Κι-Ντουκ επειδή, για πολλούς, παραμερίστηκε η άλλη εξαιρετική ταινία της Μόστρας, το «The Master» του Πολ Τόμας Αντερσον, στην οποία απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Ο βασικός λόγος; Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Αμερικανό σκηνοθέτη Μάικλ Μαν, ήθελε να δώσει το Χρυσό Λιοντάρι στο «The Master». Δυστυχώς, όμως, η επιτροπή είχε ήδη δώσει Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ερμηνείας εξίσου στους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας, Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν και Γιοακίν Φίνιξ, και το καταστατικό του φεστιβάλ δεν επέτρεπε δύο Χρυσούς Φοίνικες, γι' αυτό και στο «Master» απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής. Αξίζει να σημειώσω πως ανάμεσα στα πολλά αστέρια που πάτησαν το κόκκινο χαλί του φεστιβάλ ήταν, πρώτη φορά στο Λίντο, και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, καθώς προβλήθηκε, εκτός συναγωνισμού, η ταινία του «Ο κανόνας της σιωπής» (The Company You Keep).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φεστιβάλ Βενετίας
Αφιέρωμα
Φεστιβάλ
Σχετικά θέματα: Φεστιβάλ Βενετίας
Γενέθλια με λάμψη
Από τον πόλεμο στη Νουβέλ Βαγκ
Αναγέννηση του φεστιβάλ
Τα χρυσά λιοντάρια
Αδικίες και Γκλάμουρ
Ειδικό λιοντάρι για τον Αγγελόπουλο
Οι Ελληνικές παρουσίες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φεστιβάλ Βενετίας
Γενέθλια με λάμψη
Από τον πόλεμο στη Νουβέλ Βαγκ
Αναγέννηση του φεστιβάλ
Και όμως, γιόρτασε ήδη τα 75 χρόνια του!
Τα χρυσά λιοντάρια
Αδικίες και Γκλάμουρ
Ειδικό λιοντάρι για τον Αγγελόπουλο
Οι Ελληνικές παρουσίες
Κινηματογράφος
Μακιαβελικός γερουσιαστής
Με χρυσά δόντια ο Τζουντ Λο
Επιστρέφει ο Μπεν Χουρ
Από τα ψηλά στα χαμηλά
Η Γη στο μέλλον
Θρυλική κατάδυση
Παλιόπαιδα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ ηθοποιός-σκηνοθέτης
Βιβλίο
Εγω Χριστό κι εσύ Αλλάχ
Θέατρο
Αυλαία στην Επίδαυρο
«Βάκχες» σε ελαιουργείο
Η Ευτυχία πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη
«Κύκλωπας» στην Αθήνα
Εικαστικά
Εικαστική Οδύσσεια
Γυναίκες στην Κύθνο
Δράκοι στον Πόρο
Μουσική
Rock Aid στη Νίκαια
Φεστιβάλ στο βουνό