Έντυπη Έκδοση

Αδικίες και Γκλάμουρ

Αδικίες στην απονομή των βραβείων συμβαίνουν σε όλα τα φεστιβάλ, από τις Κάνες και το Βερολίνο έως τη Βενετία και αλλού.

Οι πιο σημαντικές αδικίες στη Μόστρα έγιναν στη δεκαετία του '90. Οταν το Χρυσό Λιοντάρι το 1990 απονεμήθηκε στον θεατρικό συγγραφέα Τομ Στόπαρντ για την ταινία του «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί», ενώ όλοι περιμέναμε πως το Λιοντάρι θα το κέρδιζε η πολύ καλύτερη, πρωτότυπη ταινία της Τζέιν Κάμπιον, «Ενας άγγελος στο τραπέζι μου» -στην ταινία απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής. Κάτι παρόμοιο συνέβη την επόμενη χρονιά, όταν η εκπληκτική ταινία «Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια» του Κινέζου Ζανγκ Γιμού παραμερίστηκε για να δοθεί το βραβείο στην ταινία «Ούργκα» του Νικήτα Μιχάλκοφ.

Ο επόμενος διευθυντής της Μόστρας του Κινηματογράφου, σκηνοθέτης Τζίλο Ποντεκόρβο («Η μάχη της Αλγερίας»), ανέλαβε να αναζωογονήσει το φεστιβάλ με νέα ταλέντα αλλά και να επαναφέρει το γκλάμουρ στο Λίντο, περιλαμβάνοντας μεγάλες παραγωγές στο πρόγραμμά του (ειδικά στο «Μεσημέρι-Μεσάνυχτα»). Ετσι, στη διάρκεια της διεύθυνσής του, στο Λίντο παρέλασαν μεγάλα ονόματα όπως οι: Χάρισον Φορντ, Μπρους Γουίλις, Τζακ Νίκολσον, Κέβιν Κόστνερ, Μελ Γκίμπσον, Νικόλ Κίντμαν, Τομ Χανκς, Ντένζελ Γουάσινγκτον, ενώ το Ειδικό Χρυσό Λιοντάρι για το σύνολο της καριέρας τους απονεμήθηκε στους Ντάστιν Χόφμαν, Αλ Πατσίνο, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Τον Ποντεκόρβο, για ένα σύντομο διάστημα, διαδέχθηκε ο Φελίτσε Λαουνταντίο, ο οποίος και γνώρισε στο δυτικό κοινό τις ταινίες του Ιάπωνα Τακέσι Κιτάνο - με την ταινία του «Χάνα-μπι» να κερδίζει το Χρυσό Λιοντάρι το 1997. Το 1999 μέχρι και το 2001 θα τον διαδεχθεί ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα -ο οποίος θα αναλάβει ξανά τη διεύθυνση του φεστιβάλ το 2012. Ο Μπαρμπέρα εισήγαγε στο πρόγραμμα της Μόστρας τον «Κινηματογράφο του παρόντος» και, στις απονομές, πρόσθεσε ένα ακόμη Λιοντάρι, το Λιοντάρι της Χρονιάς που απονέμεται σε ταινίες από νέα ταλέντα. Σε όλη την περίοδο της διεύθυνσης του φεστιβάλ από τον Μπαρμπέρα, το Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας απονεμήθηκε αποκλειστικά σε ταινίες από την Ασία: «Ούτε ένας λιγότερος» του Ζανγκ Γιμού (1999), «Ο κύκλος» του Τζαφάρ Παναχί (2000) και «Ο γάμος των μουσώνων» της Μίρα Ναΐρ (2001).

Από το 2004 που τη διεύθυνση ανέλαβε ο Μάρκο Μούλερ, στο κόκκινο χαλί της Μόστρας περπάτησαν σχεδόν όλοι οι σταρ του ευρωπαϊκού, του αμερικανικού και του ασιατικού κινηματογράφου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φεστιβάλ Βενετίας
Αφιέρωμα
Φεστιβάλ
Σχετικά θέματα: Φεστιβάλ Βενετίας
Γενέθλια με λάμψη
Από τον πόλεμο στη Νουβέλ Βαγκ
Αναγέννηση του φεστιβάλ
Και όμως, γιόρτασε ήδη τα 75 χρόνια του!
Τα χρυσά λιοντάρια
Ειδικό λιοντάρι για τον Αγγελόπουλο
Οι Ελληνικές παρουσίες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φεστιβάλ Βενετίας
Γενέθλια με λάμψη
Από τον πόλεμο στη Νουβέλ Βαγκ
Αναγέννηση του φεστιβάλ
Και όμως, γιόρτασε ήδη τα 75 χρόνια του!
Τα χρυσά λιοντάρια
Αδικίες και Γκλάμουρ
Ειδικό λιοντάρι για τον Αγγελόπουλο
Οι Ελληνικές παρουσίες
Κινηματογράφος
Μακιαβελικός γερουσιαστής
Με χρυσά δόντια ο Τζουντ Λο
Επιστρέφει ο Μπεν Χουρ
Από τα ψηλά στα χαμηλά
Η Γη στο μέλλον
Θρυλική κατάδυση
Παλιόπαιδα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ ηθοποιός-σκηνοθέτης
Βιβλίο
Εγω Χριστό κι εσύ Αλλάχ
Θέατρο
Αυλαία στην Επίδαυρο
«Βάκχες» σε ελαιουργείο
Η Ευτυχία πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη
«Κύκλωπας» στην Αθήνα
Εικαστικά
Εικαστική Οδύσσεια
Γυναίκες στην Κύθνο
Δράκοι στον Πόρο
Μουσική
Rock Aid στη Νίκαια
Φεστιβάλ στο βουνό