Έντυπη Έκδοση

Αιώνας δικηγορίας και ιστορίας

Από αριστερά, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Ευαγγελία Μανθοπούλου και Παυσανίας Λυκουρέζος
Από ετών πολλών ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είναι διαπρεπέστατος δικηγόρος Αθηνών, τόσο προσηλωμένος στο λειτούργημα της δικηγορίας, που, για να παραμείνει σε αυτό, κρίθηκε έκπτωτος από το αξίωμα του βουλευτή. Συμβαίνει όμως το δικηγορικό γραφείο του να είναι φορτισμένο και από οικογενειακή παράδοση δύο πριν από αυτόν γενεών.

Πλήρες θέμα...

 • Περιβάλλον

 • Κριτική βιβλίου

  • Η Αλίκη στη Χώρα των Αλλων
   Παλαιότερα κυκλοφορούσαν μόνον οδηγοί καλής κυήσεως, προσφάτως, όμως, η κατάσταση της εγκυμοσύνης άρχισε να αναδεικνύεται και σε θέμα της λογοτεχνίας. Πρόκειται για παρακλάδι της γενικότερης κατηγορίας βιβλίων γύρω από τη μητρότητα, τα οποία έχουν αρχίσει να πληθαίνουν και όπου, εκτός από την εγκυμοσύνη, απασχολούν και οι σχέσεις μητέρας-παιδιού.
  • Φύγε τώρα, κομμωτή κομητών
   Παρουσιάζονται πιο κάτω τρεις ποιητικές ανθολογίες και ένα ποιητικό έργο συνοδεία δοκιμίου. Οι ανθολογίες αφορούν γάλλους δημιουργούς που διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό συγκεκριμένες αισθητικές αναζητήσεις στην ελληνική ποιητική σκηνή, ενώ Το Κοράκι και η φιλοσοφία της σύνθεσης του Εντγκαρ Αλαν Πόε υπενθυμίζει μέρος της ποιητικής καταγωγής τους.
  • Με μελαγχολίες καθημερινότητας, φαντασίες και εφηβείες
   Εικόνες από την καθημερινή ζωή της πόλης, με υπάρξεις αιχμαλωτισμένες στο δίχτυ ενός σπαραγμένου μικρόκοσμου αποκαλύπτει το μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά «Κλειστόν λόγω μελαγχολίας», ενώ ο τόμος «Η δασκάλα με τα μαύρα» φιλοξενεί ιστορίες τρόμου γραμμένες από τις σημαντικότερες γυναίκες συγγραφείς του 20ού αιώνα.
  • Μήδεια ή το πάντρεμα του έρωτα με την τρέλα
   Τη μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά της Μήδειας του Ευριπίδη διαβάσαμε πρόσφατα. Το κείμενο του Ευριπίδη δεν δείχνει να έχει γεράσει ούτε κατά μία μέρα.
  • Το ονειρόδραμα του Πετρούσκα
   Η αγάπη είναι δώρο και διδαχή, χάρη και χαρά, πόνος και πένθος, Οδύσσεια και οδύνη. Μια δοκιμασία της ψυχής με ό,τι την υπερβαίνει και μαζί την πλαταίνει.
  • Αναμνήσεις από τον σπασμένο καθρέφτη
   Ο Ιταλο Καλβίνο (1923-1985) θεωρείται μια ιδιαίτερη μορφή διανοουμένου, καθώς, αν και θεωρητικά εντάσσεται στους κύκλους μιας ομάδας στρατευμένων δημιουργών, υπήρξε διά βίου ανένταχτος, και ξεχωρίζει διαχρονικά μεταξύ των πλέον άρτιων ιταλών λογοτεχνών.
  • Μουσικών πάθη
   Ο συγγραφέας γεννήθηκε στο Οσλο το 1952. Είναι επίσης πιανίστας και συνθέτης. Κυρίως της τζαζ. Εξού και η ενδελεχής εξοικείωσή του με τους δρόμους του αρμονικού ιδιώματος. Γράφει δε, σαν να οργανώνει παρτιτούρες. Γι' αυτό άλλωστε και η μελωδία, πειραγμένη ή μη, η οποία γνωρίζει πώς να περνάει στο κείμενο, νοτίζει ευεργετικά τα επί μέρους κεφάλαια του βιβλίου.
  • Ο Αριστοφάνης και ο Χρήστος Λεοντής
   Η αριστοφανική μουσική των συνθετών μας (Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκου, Γ. Μαρκόπουλου, Μ. Χριστοδουλίδη, Στ. Κραουνάκη, Β. Δημητρίου κ.ά.) -με εξαίρεση τις «βαριές» συνθέσεις του Γιάννη Χρήστου για τους «Βάτραχους», που ανέβασε ο Κάρολος Κουν το 1956- βρίσκεται σε διαχρονική αρμονία με τα ίδια τα κείμενα - κάτι που δεν συμβαίνει πάντα με τις εκάστοτε σκηνοθετικές απόπειρες.
 • Όψεις της ανάγνωσης

  • Βλέπω τα βιβλία σαν ενιαία αντικείμενα
   Ο Νάσος Δετζώρτζης μού μιλούσε, σχεδόν μυθικά, για τους αδελφούς Ταρουσόπουλους στο Φάληρο· ο Κάρολος Τσίζεκ αποκαλυπτικά για το τυπογραφείο του Νικολαΐδη στη Θεσσαλονίκη και πολλοί για τον χαρισματικό Φιλιππόβλαχο και το φιλόξενο στέκι των Κειμένων του στη Μαυρομιχάλη.
 • Προδημοσίευση

 • Συνέντευξη: Γιάννης Βουλτσίδης

  • Ο καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Βουλτσίδης λέει ...
   Γιάννης Βουλτσίδης Ο Καραγκιόζης σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται, σατιρίζει και απομυθοποιεί, τη ζωή, τους ανθρώπους, τα πλούτη και τη φτώχεια τους, το σεράι και την καλύβα, τρώει ξύλο, αλλά επανέρχεται με την ίδια αφέλεια ή και θράσος στην καθημερινή πάλη της επιβίωσης. Ισως γι' αυτό παρέμεινε για χρόνια η αγαπημένη διασκέδαση μικρών και μεγάλων, τόσο στις φτωχογειτονιές όσο και στα σπίτια των νοικοκυραίων.
 • Κινηματογράφος

  • Δύο βιβλία για τα 50 χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
   «Με αφορμή τον εορτασμό των 25 χρόνων λειτουργίας της, η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης διοργανώνει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον κινηματογράφο στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη». Η πρώτη «Εβδομάς Ελληνικού Κινηματογράφου» εγκαινιάζεται επίσημα στις 20 Σεπτεμβρίου 1960 στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον».
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Οι Τσιγγάνοι τραγουδιούνται απ' όλους
   Οι Τσιγγάνοι και ο ξεχωριστός τρόπος ζωής τους ασκούσαν πάντα μια ξεχωριστή γοητεία σε όλους τους ανθρώπους. Ενας συνδυασμός παραμυθιού και πραγματικότητας, που μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε, μαζί με τη δυνατότητα επιστροφής, αν αυτό δεν μας ικανοποιεί, είναι κάτι που δεν αρνιέται εύκολα αυτός που αναζητά νέες εμπειρίες.
  • Bryan Ferry Αλλος ένας μάχιμος 65άρης
   Τέτοια εποχή πριν από 40 χρόνια, ο Bryan Ferry έψαχνε, μαζί με τον μπασίστα Graham Simpson, να στελεχώσει το συγκρότημα των Roxy Music.